diumenge, 4 d’agost del 2019

PRESENTACIÓ MEMÒRIA 1984


Presentació de l'Honorable Conseller de Política Territorial i Obres Públiques.

La Memòria de l'Institut Cartogràfic de Catalunya reflecteix de forma acurada les activitats tècniques i de gestió dutes a terme durant el 1984, o sigui, el segon any de funcionament institucional després de la creació de l'Institut per la Llei 11/1982, del Parlament de Catalunya.

Aquest any pot caracteritzar-se pel trànsit d'una situació de constitució, pròpia de l'exercici de 1983, a una de creixement i consolidació, que és la característica del de 1984. Una vegada superat amb èxit el recurs d'inconstitucionalitat, interposat i resolt durant l'any 1983, i produïda la integració final del Servei de Cartografia i Fotogrametria de la Diputació Provincial de Barcelona, s'ha aconseguit una unitat d'acció sobre aquest terreny a Catalunya, que ha permès la planificació eficaç dels programes cartogràfics.

D'altra banda, l'existència de nombrosos convenis de col·laboració amb institucions de l'Estat, especialment amb l'Instituto Geografico Nacional, consolida la projecció sobre diferents àmbits, com són el vols fotogramètrics, la toponímia de Catalunya, la cartografia ortofotogràfica, la cartografia urbana i d'altres.

Voldria finalment demanar als diferents grups de treball d'aquest Institut i a la seva Direcció que ens concentréssim en els treballs actualment en curs, donada la seva importància cabdal com a fonament de moltes de les actuacions territorials que el govern de la Generalitat duu a terme a Catalunya, i que es tingui cura amb els desenvolupaments per tal de mantenir el criteri de la innovació tecnològica en aquestes actuacions. Això ens condueix al vell axioma que diu que planificar el futur significa garantir successius presents.

Xavier Bigatà i Ribé.
President del Consell Rector.


Presentació del Director de l'Institut.

Aquesta Memòria significa un esforç necessari d'introspecció en el nostre camí de creixement i consolidació en les tasques de producció cartogràfica i d'estudi i desenvolupament tècnic de les ciències de la terra connexes amb el fet cartogràfic.

És difícil sintetitzar un any ric en esdeveniments i treballs, però destacarem tres fets singulars:

Primer, la consolidació definitiva dels circuits de producció digitals. Això significa l'assoliment de tots els esforços de programació, sistemes, fotogrametria assistida, entrenament dels operadors, etc., la qual cosa ha permès poder enlairar les ràtios i explotar tota la informació digital.

En segon lloc, la maduració dels grups de treball de geodèsia i percepció remota, aplicant en diversos projectes els coneixements especialitzats d'ambdós grups, que constitueixen el suport de moltes altres tasques de l'ICC.

I el tercer i darrer punt és la instal·lació a la fi de l'any de la primera màquina per a la impressió de formats cartogràfics, la qual cosa significa que per primera vegada tanquem el circuit des de l'observació directa de la terra fins a l'obtenció d'un producte digital i cartogràfic.

S'ha de dir que aquest any ha estat intensiu en l'estudi i en l'especialització, per la via de l'anàlisi, per una banda, i de l'entrenament, per una altra, per a moltes de les persones d'aquesta casa.

Aquesta línia de conducta basada en el desenvolupament i en l'obtenció de productes i serveis, serà mantinguda per aconseguir els objectius fixats que, sense un ordre de prelació, poden ser els actualment vigents.

Aquest són:

- Cobriment de tot el territori de Catalunya a escales 1:5 000 i 1:10 000.
- Producció de tota la cartografia viària 1:1 000 i 1:5 000.

- Producció de la toponímia per a les escales 1:5 000 i 1:25 000.

- Producció del mapa 1:500 de Barcelona.

- Atenció a les demandes de cartografia urbana per a diversos municipis.

- Anàlisi del registre i catalogació cartogràfics.

- Anàlisi dels treballs geodèsics.

- Obtenció de cartografia multiespectral mitjançant sistemes de percepció remota.

- Estudis geogràfics.

- Publicacions tècniques.

- Altres

En aquest darrer apartat es recull la tasca més anònima que realitzen altres grups de l'Institut, igualment importants, i que ens permeten de donar servei a la nostra Administració de la Generalitat i als ciutadans de Catalunya.
Amb el ferm propòsit d'aprofundir en la tasca ja iniciada, presentem a continuació el conjunt d'actuacions dutes a terme durant l'any 1984.

Jaume Miranda i Canals.
Director de l'ICC








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada