diumenge, 4 d’agost del 2019

PRESENTACIÓ MEMÒRIA 2016







Presentació del conseller de Territori i sostenibilitat. 


No puc començar d'altra manera que mencionant que aquesta és la darrera Memòria de l'Institut amb Jaume Miranda al capdavant.

Referent i mestre, ha estat al davant de la Institució des de la seva creació, el 1982, i la deixa llegant-li un prestigi nacional i internacional de primer nivell, així com l'orgull de la molta feina ben feta.

A ell dedico aquesta salutació i aquesta Memòria.

Gràcies a la feina de Jaume Miranda i del gran equip de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, podem presumir de ser punters en el sector i de dur a terme una feina d'alt nivell. Molta i excel·lent feina: aquestes pàgines que vénen l'avala, així com el compliment del Contracte Programa de 2016, que ha estat del 98,42%.

També ho demostren des del suport que presten al Departament de Territori i Sostenibilitat, especialment amb tramitacions urbanístiques i ambientals.

L'ICGC és una institució d'estudi i de treball, però també de difusió i comunicació, cosa que l'obre al país.

La impressionant tasca de geodifusió n'és un bon exemple, i especialment amb la publicació de les primeres edicions de l'Atles topogràfic de Catalunya 1:100 000 i de l'Atles topogràfic de Catalunya 1:25 000. Autèntiques obres magnes.

Així mateix, en aquest darrer any s'han gairebé duplicat les descàrregues dels productes des del web de l'ICGC, i aquest és, en els nostres temps, el millor aval de com la labor d'una institució pública arriba als ciutadans.

També s'aconsegueix amb les aplicacions per a dispositius mòbils, com el SISMOCAT, l'Ull del Temps o el Catalunya Offline, que compleixen com a canals informatius directes amb els ciutadans.

L'ICGC és digne del país que volem, perquè és ja una institució digna d'un Estat.

Josep Rull i Andreu
Conseller de Territori i Sostenibilitat
i president de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya




Introducció del director de l'ICGC

Abans de començar la introducció d'aquesta Memòria corresponent a l'exercici 2016 cal esmentar la figura de Jaume Miranda i Canals que ha estat al capdavant de la institució des de la seva creació, el 1982. La informació i les activitats que aquí es recullen són les corresponents al seu darrer any complet en el càrrec i donen continuïtat als eixos que han determinat l'acció de l'Institut: el servei al ciutadà i el servei a l'Administració, la cerca constant de la millora tècnica i tecnològica, i la presència de la institució en l'àmbit internacional que li és propi.

Pel que fa al compliment del Contracte Programa (CP) 2016, s'ha tancat amb un grau de compliment del 98,42%, en línia amb el grau de compliment dels dos anys anteriors (98,04% el 2014 i 97,85% el 2015).

Els reptes que es volen emprendre des de Catalunya requereixen institucions fortes, actives i tècnicament preparades. La lluita contra l'obsolescència tecnològica, però especialment contra l'obsolescència o pèrdua de talent, és una de les obsessions de l'Institut i, conjuntament amb el Departament, hem de buscar, i trobar, els mecanismes que ens permetin assolir els objectius a curt termini, però que garanteixin l'excel·lència de l'activitat a mitjà i llarg termini. Per això és imprescindible incidir en la formació dels nostres tècnics i el seu reconeixement, però especialment, en la renovació del talent mitjançant la incorporació de professionals que assegurin el relleu generacional. Aquesta ha estat una constant dels darrers anys.

L'esforç contra l'obsolescència tècnica requereix recursos econòmics per a l'actualització de les infraestructures que permeten la realització de la nostra activitat. A les acaballes de 2016 ha estat possible iniciar el procés administratiu que comportarà la renovació d'una de les nostres càmeres fotogramètriques que va entrar en funcionament el 2005 i que ja ha completat, sobradament, el seu cicle tecnològic. És un fet important, que marca el camí de renovació que és necessari per mantenir la competitivitat dels productes i serveis de l'ICGC.

Una altra fita important per a la renovació dels actius de l'Institut ha estat la culminació del conveni amb l'empresa REPSOL. La col·laboració amb empreses i institucions per donar valor a la tasca que es realitza des de l'Institut ha estat, des de sempre, una de les nostres referències fonamentals.

La necessitat de disposar de recursos suficients es fa molt palesa en els àmbits de la informació geològica i edafològica en les quals s'acumulen endarreriments històrics que projecten la finalització de les sèries a més de 35 anys. Una realitat amb la qual no podem conformar-nos. El 2016 no ha estat un bon any en aquest sentit i cal ser-ne conscients per tal de poder fer tots els esforços necessaris en anys successius. La informació geològica és un actiu fonamental per a la planificació territorial i d'infraestructures i ha de ser una de les prioritats en la redacció dels propers CP entre l'Institut i el Departament claus perquè Catalunya pugui continuar amb les màximes garanties en la nova era de la geoinformació.

En l'àmbit de la sostenibilitat, cal destacar l'activitat desenvolupada de proporcionar al món local un servei que permeti la millora en la gestió dels ecosistemes urbans a partir del coneixement del nostre entorn mitjançant tècniques d'observació de la Terra. Val a dir que en aquest esforç de difusió l'Institut ha tingut el ferm suport del Departament, fet que ha permès iniciar el camí cap a l'homogeneïtat territorial.

Un dels fets més significatius d'aquest 2016, i que s'ha d'entendre com la culminació d'un cicle, és la publicació de l'Atles topogràfic 1:25 000. Aquest Atles, amb 756 pàgines de cartografia i 319 pàgines d'índex toponímic, corona la sèrie iniciada el 1996.

En referència a la internacionalització de la nostra activitat, aquesta ha estat, des de sempre, una de les vocacions de l'Institut. En aquest sentit, del 2016 cal destacar:

- En la conferència INSPIRE d'Aalborg (2014), l'ICGC va presentar la seva candidatura per a hostatjar i organitzar la conferència INSPIRE a Barcelona el 2016. Del 26 al 30 de setembre de 2016, sota l'organització de l'Institut, va tenir lloc a Barcelona el congrés europeu sobre la implantació de les directives INSPIRE amb més de 1 100 assistents de 50 països. Aquest congrés, més enllà de posicionar l'ICGC i Catalunya al capdavant de la geoinformació europea, ha estat una gran oportunitat per als tècnics de l'Institut i de tota l'Administració per conèixer de primera mà les experiències que es duen a terme en els diferents països i d'intercanviar informació amb els agents actius en l'àmbit de la geoinformació.

- El setembre de 2016, i en aquesta mateixa línia, l'ICGC va ser col·laborador en el Comitè Científic i en el Comitè Local de la conferència Near Surface Geoscience 2016, celebrada a Barcelona i emmarcada dins 22nd European Meeting of Environmental and Engineering Geophysics que organitza l'European Association of Geoscientists and Engineers (EAGE). Va ser aquesta una ocasió immillorable per hostatjar un congrés capdavanter en el qual geofísics, geòlegs i enginyers van poder intercanviar experiències i van poder conèixer el present i el futur de les tècniques geofísiques.

Cal, des d'aquí, agrair a tothom que va col·laborar en l'organització per tal que els congressos resultessin altament exitosos i continuar en l'esforç d'apropar Europa a l'activitat que es fa a l'ICGC.

Per cloure aquesta Introducció, cal agrair al personal de l'Institut el seu esforç per fer de la Institució un referent en l'àmbit nacional i internacional.

Jaume Massó i Cartagena
Director General de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada