Presentació de l'Honorable Conseller de Política Territorial i Obres Públiques.
L'Institut Cartogràfic de Catalunya presenta en aquesta publicació un compendi de les activitats dutes a terme durant l'any 1985. El resum, tot i que intenta ser exhaustiu, difícilment podrà expressar la complexitat de la tasca realitzada, en un intent de posar al dia el fet cartogràfic amb la incorporació de noves tecnologies i tècniques de treball.
L'any 1985 ha estat el tercer any d'actuació de l'Institut Cartogràfic de Catalunya. En aquest temps s'ha treballat per donar a Catalunya els productes cartogràfics que li manquen, sobretot a escales petites i mitjanes. S'han produït novetats importants: Les imatges satèl·lit en fals color, d'escales 1:450 000 i 1:100 000 de tot el territori, els mapes temàtics i diverses publicacions que enriqueixen el nostre coneixement geogràfic. Especial esment mereix la Revista Catalana de Geografia, la qual ha ressorgit en una nova etapa i es converteix en una eina útil de difusió de la cultura geogràfica, així com de les seves tècniques i aplicacions més actualitzades, cobrint així un ampli ventall de necessitats del públic català.
Naturalment encara queda un llarg camí per arribar a una situació de normalitat: prosseguir la producció de cartografia topogràfica i temàtica que requereix el país, actualitzar la cartografia cadastral, etc., però podem assegurar que voluntat d'esmerçar-hi tots els esforços possibles no en manca.
Cal donar suport a l'Institut Cartogràfic de Catalunya per tal que continuï en el seu intent de millorar el nostre coneixement del territori, tot desplegant una política cartogràfica de gran abast.
Barcelona, 23 de gener de 1986
Xavier Bigatà i Ribé.
President del Consell Rector.
Presentació del Director de l'Institut.
Aquest exercici de 1985 obre una etapa d'estabilització de l'estructura de l'Institut després d'una primera etapa de consolidació: la creació l'any 1982, la constitució i traspassos durant el 1983 i el creixement produït durant el 1984. Aquests anys d'anàlisi i estudi constants han permès l'adquisició d'una maduresa en els nostres equips de treball que els ha dut a assolir les previsions, segons els estàndards de producció sòlids.
D'una banda, en l'àmbit del desenvolupament, d'entre diverses facetes, cal destacar-ne dues: la generació de la cadena de producció de l'ortofoto digital completa (projectes Diniralt i de rectificació d'imatges) i la generació dels primers fulls de la sèrie 1:100 000 de mapes a partir d'informació multispectral obtinguda pel satèl·lit Landsat IV (thematic mapper).
De l'altra, la Producció fotogramètrica, que gràcies a l'experiència adquirida, ha aconseguit estabilitzar-se dins dels marges adients tal com demostren les xifres de la present Memòria.
No pas menys importants són totes les tasques de suport, sigui numèric, geogràfic, de fotomecànica, administratiu, etc., que permeten que les diverses estructures piramidals de producció d'aquest Institut siguin sistemes funcionalment vius i per tant adaptatius als problemes cartogràfics que tracten.
Arran de l'assumpció per aquest Institut del fons i títol de la Revista Catalana de Geografia, es prengué el compromís de transformar-la en una publicació tècnica de nivell dins les àrees que comprenen les Ciències de la Terra. Aquest exercici és el primer que, amb dos exemplars ja publicats, obre una via per aconseguir aquest objectiu.
La Cartoteca de Catalunya, que cerca a hores d'ara una seu definitiva, és una realitat funcional que té un camí traçat per arribar a donar els serveis necessaris. Paral·lelament s'ha treballat en la confecció d'una norma per a l'inventari cartogràfic, aplicable a tot l'Estat, i s'ha iniciat una metodologia de catalogació que serà norma en un futur.
En resum, es pretén d'arribar a una simbiosi de manera que el desenvolupament que es vagi assolint posi a l'abast de la producció cartogràfica medis de perfeccionament, per tal de dur a terme de manera eficient, en un pròxim futur, les funcions per a les quals va ser creat aquest Institut i d'altres que se'ns encomanin, amb la finalitat de donar un servei a l'Administració de la Generalitat i als ciutadans de Catalunya.
Amb la voluntat decidida de perseverança, exposem les idees i resultats produïts per aquest Institut durant l'exercici de 1985.
Jaume Miranda i Canals
Director de l'Institut Cartogràfic de Catalunya
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada