diumenge, 4 d’agost del 2019

PRESENTACIÓ MEMÒRIA 2004




Presentació del conseller de PTOP



Fem memòria de 2004. Un any de transició, de pròrroga pressupostària, d’adaptació a les directrius, voluntats, prioritats d’un nou Govern. Un any sòlid, dens, ple d’activitats, de contactes, de projecció internacional, de compliment del Contracte Programa, de producció cartogràfica, d’intensificació de la recollida de dades, de renovació i modernització de l’aparellatge tècnic.

Tot queda sistemàticament i ordenadament registrat i inventariat. Això és una Memòria.


Fem memòria, deixem constància, inventariem la feina d’un any. Però a l’hora de fer memòria hi ha dues aproximacions possibles. Una de freda, merament quantitativa, descriptiva que certifica tota l’activitat. Hi ha una segona manera. Amb esperit, ànima, més qualitativa. Que intenta transmetre què hi ha al darrere de l’inventari de la tasca duta a terme.

El Govern de Catalunya té un especial interès en aquesta segona versió, lluny de l’estricta fredor de les dades. És voluntat del Govern impulsar la tasca de l’Institut Cartogràfic de Catalunya, incrementar els seus contractes i contactes amb el món científic internacional i amb les empreses públiques o privades. 

L’ICC ha de ser el gran subministrador de dades a tota l’Administració. Dades físiques, topogràfiques, d’interpretació de la realitat física del país en tota la seva globalitat i complexitat, humana i territorial, per tal d’intervenir-hi eficaçment. Tenim un designi d’excel·lència, una voluntat política d’assolir una tasca exemplar i plenament normalitzada.

L’objectiu de la normalització és d’una simplicitat absoluta. Es tracta de copsar amb la nostra cartografia la totalitat dels projectes en curs. Acabar-los. Disposar al més aviat possible de totes les sèries completes, dels fulls que abastin la totalitat del territori. Només quan s’hagi completat una primera tongada estarem en disposició de tornar a començar i disposar així de sèries cícliques quinquennals o decennals que se situïn, ja des de la normalitat, en l’objectiu de la permanent actualització.

Sé que encara falta un cert temps per a assolir aquest objectiu de normalitat, i sé fins a quin punt sovint és sobretot una qüestió de recursos econòmics i humans. Però sé també que aquest és un objectiu desitjat i assolible.

Fem memòria d’un any i avancem. Avancem en la direcció adequada. Ser competitius en el món, disposar de la més àmplia base de dades que mai no hagi disposat Catalunya i posar-la a contribució de la definició de polítiques i intervencions en el territori, bé sigui en el terreny de les infraestructures, de les implantacions econòmiques en el territori, de la delimitació de les zones inundables, de definició i atermenament de les zones costaneres o de definició dels riscos i la seva prevenció.

El guió és escrit i disposem dels millors agents per a executar-lo. Tot fent Memòria d’un any vull que consti el compromís radical de cara al futur. Per a saber on anem i saber què volem i saber i entendre i aprendre què s’espera de nosaltres amb un grau d’exigència que té una proporcionalitat estricta amb el mateix reconeixement que es fa de l’Institut Cartogràfic de Catalunya, a Catalunya i al món.


Joaquim Nadal i Farreras
Conseller de Política Territorial i Obres Públiques i Portaveu del Govern






Introducció del director de l’ICC


Aquesta memòria d’activitats tracta de ser fidel al seu nom i, per tant, actuar com a memòria per a la història de tots els esdeveniments interns i externs, programats i sobrevinguts.

En primer lloc, de l’any 2004 cal destacar la consolidació de la distribució gratuïta de la cartografia digital de base de l’ICC, ja sigui a través dels seus centres d’atenció al públic, ja sigui a través de les descàrregues per Internet. Mitjançant la primera opció s’han servit 323.903 productes distints, mentre que amb la segona opció s’han descarregat 217.867 productes distints. Aquest fet corrobora que la lliure circulació de la informació geogràfica de base és cabdal per al ciutadà, a nivell professional, a nivell personal o d’oci.

Un dels reptes de l’ICC és la lluita contra l’obsolescència, i l’antídot és conèixer, en tot moment, les noves tecnologies cartogràfiques per tal de treballar amb els equips més adients. És en aquest context que cal comentar que l’any 2004 s’han fet els primers vols de proves per validar la càmera aèria digital Digital Mapping Camera (DMC). Les càmeres digitals permeten prescindir de les manipulacions manuals de la pel·lícula analògica i incorporen, al flux de treball fotogramètric, els avantatges de disposar d’una línia de producció totalment digital. Aquest fet és ja una fruitosa realitat.

De la producció cartogràfica cal destacar la posada a disposició del públic dels primers fulls de la Base topogràfica de Catalunya 1:25 000. La novetat de distribució d’aquest producte és el fet que l’usuari selecciona l’àrea que desitja i el format en què el vol (paper o digital). Altres fites assolides l’any 2004 són la finalització de la versió 3 i 4 de les sèries Ortofotomapa de Catalunya 1:5 000 i 1:25 000, respectivament, la publicació de les vuit primeres cartes nàutiques de Catalunya 1:50 000 i del primer full de la nova sèrie Mapa topogràfic de Catalunya 1:100 000, corresponent a Terres de l’Ebre-Camp de Tarragona.

Pel que fa a les relacions institucionals, l’any 2004 l’Institut ha contribuït al XX Congrés de la Societat Internacional de Fotogrametria i Teledetecció (ISPRS), on ha presentat 3 comunicacions i 2 pòsters; ha organitzat el IV Seminari de cartografia de muntanya, com a membre de la Comissió de Cartografia de Muntanya de l’Associació Cartogràfica Internacional (ICA/ACI), on ha presentat 5 comunicacions; també ha organitzat el III Curs DIGSA de formació teoricopràctic sobre tècniques cartogràfiques avançades, aquest any destinat a la publicació de cartografia amb tècniques digitals, i ha coorganitzat el XXXI Col·loqui de la Societat d’Onomàstica i el 1er curs del 2n Cicle de conferències de la Cartoteca de Catalunya amb el tema central “Les cartoteques al segle XXI”.

També cal esmentar l’interès de l’ICC a promoure el pla de formació dirigit al seu personal per tal de propocionar els coneixements necessaris per a desenvolupar exitosament les tasques que li són encomanades. Amb aquesta finalitat, l’any 2004 ha destinat 7.480 hores a la formació: les persones i els seus coneixements són el nostre únic veritable actiu.

Finalment, vull agrair a l’equip humà que forma l’ICC l’esforç que inverteix diàriament per avançar en les tres principals línies d’actuacions: la productiva, la de desenvolupament i de recerca tecnològica, i la de suport.


Tempus Fugit.

Jaume Miranda i Canals
Director de l’Institut Cartogràfic de Catalunya

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada