diumenge, 4 d’agost del 2019

PRESENTACIÓ MEMÒRIA 2006


Presentació del conseller de PTOP

Un any de canvi


Aquest any que presentem és l’any de l’inici de l’aplicació de dues lleis vinculades a l’activitat de l’Institut. La de la informació geogràfica i de l’Institut Cartogràfic de Catalunya i la de creació de l’Institut de Geologia de Catalunya. Així, la vida de l’Institut ha permès finalment la creació de dos instituts independents i interdependents amb capacitat i autonomia per a desplegar les seves funcions i esdevenir, cadascun en el seu camp, centres d’excel·lència i de referència al servei de l’Administració i, naturalment, també dels administrats. 2006 és, doncs, el darrer any de convivència física i el de la preparació de la segregació d’espais i funcions, per tal que l’Institut de Geologia de Catalunya camini sol i reprengui la gloriosa tradició dels pioners catalans de la geologia i dels seus continuadors en la millor tradició noucentista impulsada amb criteri i programa, primer per la Mancomunitat, més tard per la Generalitat republicana i, ara, i des de 1978 per la Generalitat restaurada, en un context de plena normalitat.


El Govern ha fet confiança a l’Institut Cartogràfic de Catalunya i a través del nou Contracte Programa ha preparat i dotat econòmicament una nova fase d’impuls i renovació basada en la modernització de l’utillatge i la permanent actualització de les tecnologies i els mètodes de treball.


Per aquest camí, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques no ha dubtat ni un moment de vincular importants partides dels seus pressupostos al desplegament de les potencialitats dels dos instituts, a qui confia importantíssimes tasques auxiliars i bàsiques per a la formulació de totes les propostes territorials i d’infraestructures que hem decidit promoure, com ja vaig explicar en la meva compareixença a la corresponent comissió del Parlament
de Catalunya en l’inici d’aquesta legislatura.


L’Institut esdevé així, cada cop més, notari fidel de la realitat física del nostre país i ens la mostra amb un gran detall i precisió, amb altíssima definició, per tal que, superposant capes o traient-ne, com qui va traient capes del tel d’una ceba, arribem a percebre les múltiples components que s’expressen com a feliç síntesi en el nostre paisatge.

El nostre territori, un paisatge natural i humà en canvi permanent, ha de ser objecte d’exploracions sistemàtiques de l’expressió material d’aquestes dinàmiques de canvi.

Radiografiar el territori, en termes mèdics, sotmetre’l a un escàner permanent, és l’expressió clara de la feina de l’Institut que ens aporta dades per conèixer la nostra realitat i intervenir-hi. Fabriquem eficientment eines per a les polítiques.

Joaquim Nadal i Farreras
President de l’Institut Cartogràfic de Catalunya




Presentació del director de l'ICC.


El bienni 2005-2006 ha suposat la refundació de l’ICC en termes de la seva legalitat. La nova Llei 16/2005, de 27 de desembre, i el nou Reglament Decret 398/2006, de 24 d’octubre, ens han donat un nou horitzó/mandat, renovant
i aprofundint la missió de l’Institut.

Dotar-nos de nous instruments, com són: la C4 (Comissió de Coordinació Cartogràfica de Catalunya), el PCC (Pla Cartogràfic de Catalunya), el RCC (Registre Cartogràfic de Catalunya), la IDEC (Infraestructura de Dades Espacials de Catalunya) i la CC (Cartoteca de Catalunya), ha suposat un increment de capacitat, tant normativa com operativa, que permetrà assolir nous objectius en els propers exercicis.


Així mateix, constatem amb joia la creació de l’Institut Geològic de Catalunya (Llei 19/2005, de 27 de desembre) que desenvolupa i dóna natura adient a les disciplines geològiques i geofísiques dins de l’estructura de la Generalitat de Catalunya.

Aquest exercici 2006 és, també, el primer del tercer Contracte Programa CP III (2006-2009), que ens marca objectius concrets, més avançats, i garanteix el seu finançament, fets que representen un gran pas endavant.


En un altre ordre de coses, també vull destacar l’assoliment del certificat del sistema de gestió de la qualitat, d’acord amb la Norma ISO 9001:2000, en l’àmbit de la producció de la Base topogràfica de Catalunya 1:5 000 (BT-5M), del mapa topogràfic a la mateixa escala i del model digital del terreny; l’inici de la distribució gratuïta de la BT-5M en format vector (la qual s’uneix a la resta de cartografia de base que es distribueix gratuïtament), i l’inici del canvi del sistema de referència oficial (European Datum 1950 - ED50) pel nou sistema de referència d’abast europeu (European Terrestrial Reference System 1989 - ETRS89) que permetrà adherir-nos a la georeferenciació única d’elements dins la Comunitat Europea i una major interoperabilitat de la informació geogràfica i dels sistemes de posicionament global.


Aquests aspectes, i altres de no menys importància, es reflecteixen en aquest document. Cada any, l’Institut es preocupa d’oferir en la seva memòria una visió més clara i entenedora de les tasques dutes a terme al llarg de l’exercici i dels objectius assolits. És per aquest motiu que en aquesta memòria 2006 s’han intercalat diferenciades les tasques CP i les NO CP, per facilitar-ne la lectura.

Una vegada més vull agrair a totes les persones que formen l’Institut la tasca que realitzen diàriament. Sense el seu coneixement no seria possible fer realitat l’ICC.


Tempus fugit.


Jaume Miranda i Canals
Director de l’Institut Cartogràfic de Catalunya

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada