diumenge, 4 d’agost del 2019

PRESENTACIÓ MEMÒRIA 1986.


Presentació de l'Honorable Conseller de Política Territorial i Obres Públiques.

L'Institut Cartogràfic de Catalunya presenta la Memòria del seu quart exercici 1986, en el contingut de la qual podem constatar la consolidació de l'Institut com un organisme de la Generalitat que, reprenent la tasca iniciada pels Serveis Geogràfics de la Mancomunitat i de la Generalitat a l'època de la República, i es vol situar a uns nivells d'innovació i modernitat, exemplificadors d'un país avançat de l'Europa Occidental, els estudis i la producció cartogràfica que avui es poden generar a Catalunya.

L'eficàcia d'un equip es mesura per la seva capacitat de penetració i competència en el sector. L'Institut Cartogràfic s'evidencia com un instrument de generació d'informació territorial d'alta qualitat. Els diferents convenis i contractes de treball signats al llarg de l'any així ho proven. Aquesta consideració dóna fe també de la vàlua dels professionals integrats al seu si, de la bondat del material de què disposem i de l'esforç d'adaptació tecnològica que contínua- ment es realitza.

Perquè s'ha arribat a l'alt nivell de capacitació que s'explicita a la Memòria és pel que volem encoratjar la Direcció i el personal de l'Institut Cartogràfic de Catalunya per tal que segueixin el camí traçat per la via de la tecnificació, el desenvolupament tecnològic, la producció institucional, la col·laboració amb els diferents òrgans de l'Administració Estatal i Local, la presència científica i tècnica als fòrums cartogràfics internacionals així com l'autofinanciació mantinguda, i la docència.

L'Institut Cartogràfic de Catalunya ha d'esdevenir un suport tècnic imprescindible per a l'actuació del Departament de Política Territorial i Obres Públiques, per a tota l'Administració de la Generalitat i per al conjunt d'organismes i Institucions de Catalunya.

Per tirar endavant un país cal conèixer-lo i l'Institut té la responsabilitat de mostrar-nos com és Catalunya en les diferents tècniques de representació i sota les més variades temàtiques que la tecnologia cartogràfica perfecciona cada dia.

Desitjo que en properes Memòries puguem constatar amb satisfacció l'evolució positiva que, com es demostra enguany, segueix l'Institut i que s'estengui el seu reconeixement internacional com a prova de la capacitat de treball i d'assumpció dels reptes tecnològics que té la nostra Comunitat.


Barcelona, 26 de maig de 1987
Xavier Bigatà i Ribé
President del Consell Rector.




Presentació del Director de l'Institut.

Aquest any 1986 és el quart exercici (1983-86) de funcionament d'aquest Institut. Podem, doncs, veure la perspectiva que aquest període de treball ens dóna.

S'ha aconseguit, primerament, un nivell especialitzat en les diverses tècniques i ciències relatives a la cartografia i que ja s'ha consolidat. Aquesta tasca ha estat especialment difícil especialment per la manca d'especialistes i d'ensenyament universitari d'aquestes disciplines a Catalunya.

En segon lloc, segons consta en aquesta Memòria 1986 i en les dels darrers anys, la producció ha incrementat gradualment els rendiments gràcies a la introducció de les diferents tecnologies digitals en la producció cartogràfica.
Tenim, per tant, una Institució altament tecnificada i en línia amb els Instituts Geogràfics Nacionals d'Europa dins l'àmbit de les competències que ens pertanyen.

Quant a les innovacions, implementades aquest any, sols voldria subratllar-ne dues: primerament, la generació digital de l'ortofoto, aspecte original desenvolupat a l'ICC, que ens permet d'endinsar-nos en els camps de la connexió de la fotogrametria i del procés d'imatge i, en segon lloc, la producció de la cartografia de satèl-lit a les escales 1:250 000 i 1:100 000, equiparant-nos amb les produccions de les institucions més avançades. A més, com es pot veure, els rendiments productius digitals no sols s'han con- solidat, ans s'han incrementat en unir-se l'experiència adquirida amb els nous procediments. Cal fer esment que tot el personal d'aquest Institut s'ha format a casa nostra amb l'esforç que aquest training comporta.
D'altra banda, la coordinació de treballs amb l'Administració Estatal ha estat efectiva. Tal i com la Llei de Creació ens indica (art. 3.1.e), s'han fet convenis amb el Centro de Gestión y Cooperación Tributaria (Ministerio de Hacienda) i amb l'Instituto Geogrdfico Nacional (Ministerio de Obras Públicas y Urbanismo), essent aquest darrer el vuitè en quatre anys. Això ja demostra per se la maduresa de la nostra relació. També s'ha donat servei a l'Administració Local a Catalunya mitjançant innombrables ajuts canalitzats via el Negociat de Distribució Cartogràfica i Vendes.
 A més, la nostra presència activa ha despertat l'interès d'altres administracions espanyoles, que s'ha materialitzat en els convenis amb la junta de Castilla y León i l'Ajuntament de Bilbao. Això, a part del desenvolupament tecnològic que implica, és un suport per a la nostra autofinanciació pressupostària, tal i com assenyala la Llei de Creació (art. 12.l.d).
 Dins de l'àmbit del desenvolupament tecnològic, cal destacar la demanda cartogràfica de la companyia Iberia, que es concretà en l'oportú Conveni de Col·laboració, ara en desenvolupament, que ens dóna una dimen- sió nova en la generació de productes cartogràfics. Crec que el lector pot cons- tatar per si mateix les activitats externes anyals llegint l'apartat núm 7 d'aquesta Memòria.

Referint-nos als aspectes econòmics, tenim un criteri nord. Aquesta Institució s'ha de regir per la norma vigent a molts altres instituts europeus d'autofinançar-se d'una manera substancial. Això es concreta en el capítol 4 de Gestió Econòmica, on es veu gràficament que l'autofinançament roman a l'entorn del 50 %, dins d'una banda del 40-60 %, depenent de l'exercici. Aquesta actitud demana un esforç de competència clar i sa que permeti vivificar les estructures per la via del compromís i del termini.

Seguirem en aquesta via d'actuació sense que això destorbi els nostres programes institucionals en funcionament ans els, promogui per mitjà de la tecnologia aportada pels programes externs. Tanmateix iniciem aquest any, i implementarem l'any vinent, la nostra primera reconversió. Aquest és un punt fon.amen- tal; la tecnologia digital té un cicle de 3-4 anys i això ens afecta. Volem mantenir-nos en el nivell assolit, és a dir, dedicar a l'estudi i a l'aplicació una part important del nostre temps. És un dels nostres objectius seguir perfeccionant els processos productius aprofitant l'experiència ja adquirida, tot mantenint els termes d'eficiència assolida.

Aquestes voluntats de tots els caps responsables: Direcció, Serveis, Seccions i Negociats, requereixen un esforç que es dóna diàriament i que cada cop que realitzem la Memòria anyal és més i més constatable.

Cal agrair a tot el personal la seva dedicació i entusiasme, que fan viables les realitzacions que tot seguit podem veure.

Jaume Miranda i Canals
Director de l' ICC.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada