diumenge, 4 d’agost del 2019

PRESENTACIÓ MEMÒRIA 2000


Presentació del conseller de PTOP


L’any 2000 l’Institut Cartogràfic de Catalunya ha continuat les seves activitats destinades a la producció cartogràfica, al suport i a la recerca tecnològica, i a la difusió dels seus productes cartogràfics.


L’objectiu final i global de les actuacions de l’Institut és disposar d’informació cartogràfica intel·ligent, precisa i que no quedi obsoleta en el temps per tal
de cobrir eficaçment les necessitats dels seus usuaris. Per aquest motiu, és imprescindible la implementació dels darrers avenços tecnològics en els processos productius i l’adequació de la informació cartogràfica a l’adveniment de les telecomunicacions i d’Internet.


En la present memòria, totes les tasques dutes a terme es presenten ordenades en les corresponents línies estratègiques que regulen i estructuren l’organització productiva interna de l’ICC, i es descriuen i valoren objectivament per tal de donar una visió clara i entenedora de les actuacions realitzades i dels objectius assolits.

L’activitat de l’Institut pretén, d’una banda, donar compliment al Contracte Programa 1998-2000 (CP) establert entre l’Administració de la Generalitat i l’ICC, i d’altra, executar els projectes no inclosos en aquest CP, és a dir, encarregats per altres organismes, privats o públics, nacionals o internacionals. Cal indicar, com a dades globals de l’exercici 2000, que el 66% de les activitats que s’han portat a terme s’inclouen dins del Contracte Programa, mentre que la resta (34%) correspon a projectes no inclosos en aquest CP. També cal esmentar que del total de projectes executats, el 85% correspon a actuacions sobre l’àmbit territorial de Catalunya, mentre que el 15% restant correspon a projectes de fora de Catalunya.

Finalment, només resta felicitar a l’ICC perquè la seva inquietud per avançar d’acord amb les noves necessitats cartogràfiques ha estat rebuda i valorada positivament pels organismes cartogràfics nacionals i internacionals, tal com ho demostra l’atorgació del premi “Jordi Viñas i Folch” al treball de recerca “Noves tecnologies per a l’establiment de serveis de correccions diferencials GPS”, d’Ernest Bosch, membre de l’Institut, durant la celebració de la 4a Setmana Geomàtica de Barcelona (Sitges), i del premi “Special Achievement in GIS” atorgat durant la celebració de la 20a Conferència Anual d’Usuaris d’ESRI
(San Diego).


Pere Macias i Arau
Conseller de Política Territorial i Obres Públiques





Introducció del director de l’ICC.


Novament em plau de presentar-vos la memòria d’activitats de l’Institut Cartogràfic de Catalunya, aquest any corresponent a l’exercici 2000. En aquesta memòria es recullen i es valoren totes les actuacions dutes a terme que, en el seu conjunt, tenen dues finalitats concretes: disposar d’informació cartogràfica actualitzada del territori de Catalunya i adaptar-la a les noves tecnologies emergents.

Davant el creixent ventall de demandes d’aplicació que la informació cartogràfica està experimentant per l’adveniment de les telecomunicacions i d’Internet, i per la presència d’un usuari cada cop més exigent, el paper de la cartografia a començament del segle XXI consisteix, principalment, en l’aportació de dades georeferenciades sobre bases cartogràfiques numèriques digitals. És a dir, la cartografia ha de tenir un valor afegit, ha de ser lleugera, intel·ligent, precisa, econòmica i fàcilment actualitzable i visualitzable des de qualsevol dispositiu. I és sobre aquests requisits que l’Institut ha orientat i orienta la seva activitat, entenent que només així pot fer front a aquest futur digital.

Tot i que les actuacions de l’ICC es planifiquen cada quatre anys a través dels plans quadriennals que regulen la seva estratègia productiva, el fet de disposar d’una organització interna dinàmica i amb un fort caràcter d’adaptació permet que en les accions que es duen a terme no tan sols es recullin tots aquests nous reptes sinó que s’actuï per fer-los realitat.

Aquest caràcter d’adaptació queda refectit en les memòries, on es visualitza clarament que, d’una banda, tot i que les principals línies estratègiques, objectius i subobjectius són estàtics, donant coherència a la clara finalitat de l’ICC des de la seva creació, d’altra banda, apareixen i desapareixen apartats d’acord amb la consolidació dels uns i amb la necessitat de crear-ne uns altres per a no quedar obsolets en el temps.

Cada una de les actuacions que l’Institut fa per adequar la informació cartogràfica a les noves necessitats cartogràfiques queda clarament recollida, justificada i avaluada en aquesta memòria, ja sigui a nivell de recerca com a nivell de producció, ja sigui en l’àmbit d’execució dels projectes inclosos en el Contracte Programa com en l’àmbit d’execució de projectes encarregats per altres organismes.

Per finalitzar, la direcció vol agrair al personal de l’ICC els esforços que inverteix diàriament per fer realitat la seva presència en el món cartogràfic. Esforços que no són en va, tal com ho demostra l’atorgació de dos premis durant l’exercici 2000. Un per al treball de recerca d’Ernest Bosch, membre de l’ICC, “Noves tecnologies per a l’establiment de serveis de correccions diferencials GPS”, i un altre d’atorgat pels usuaris de sistemes d’informació geogràfica d’ESRI en reconeixement de les tasques que l’ICC ha fet i fa en aquest camp.


Tempus Fugit.


Jaume Miranda i Canals
Director de l’Institut Cartogràfic de Catalunya

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada