diumenge, 4 d’agost del 2019

PRESENTACIÓ MEMÒRIA 2001




Presentació del conseller de PTOP.


L’activitat que recull aquesta memòria és una prova més de la importància de l’Institut com a eina de coneixement del país i com a organisme científic de referència internacional. La seva capacitat d’adaptació a les necessitats cartogràfiques que es requereixen per al segle XXI amb la incorporació de les noves tecnologies i la flexibilitat que permet Internet ha estat exemplar.

Des que el 1914 es va constituir una unitat administrativa a la Mancomunitat, embrió de l’actual Institut Cartogràfic de Catalunya, han passat molts anys, però l’objectiu d’aconseguir un organisme que fos garantia d’una cartografia nacional moderna, científica i eficient s’ha assolit. Precisament, enguany celebrem els vint anys de l’actual Institut Cartogràfic de Catalunya creat per la Generalitat el 1982 amb aquesta finalitat.

Durant l’any 2001, l’ICC ha continuat les seves activitats destinades a la producció cartogràfica, al suport a la recerca tecnològica i a la difusió dels seus productes cartogràfics. Com és lògic, la majoria d’actuacions han incidit en territori català, però un 9% de projectes corresponen a àrees de fora del país. Del conjunt de projectes, el 63% estan inclosos dins del Contracte Programa que l’ICC té establert amb la Generalitat de Catalunya. La resta (37%) correspon a projectes encarregats per altres organismes privats o públics, nacionals o internacionals.

Finalment, cal felicitar l’Institut pel premi atorgat per l’Associació Cartogràfica Internacional al Mapa excursionista dels Pirineus en la categoria de mapes turístics i d’orientació en la vintena Conferència Cartogràfica Internacional de la ICA celebrada a Pequín el mes d’agost del 2001.

Felip Puig i Godes
Conseller de Política Territorial i Obres Públiques





Introducció del director de l’ICC

La memòria d’activitats de l’ICC pretén informar el lector de les actuacions anuals desenvolupades mitjançant l’exposició de les accions dutes a terme, i fer balanç de l’assoliment dels objectius marcats, sempre tenint en compte les dues finalitats que regulen l’activitat de l’Institut: disposar d’informació cartogràfica actualitzada del territori i adaptar-la a les noves tecnologies emergents.

Disposar d’informació cartogràfica actualitzada requereix la implementació de noves eines de captura de dades, per això, de l’any 2001 cal destacar el desenvolupament del prototipus d’una Geovan, sistema mòbil de captura de dades, i l’inici de les operacions de l’altímetre làser ALTM 2025E.

Pel que fa a la producció, cal esmentar l’inici de la tercera edició del Mapa topogràfic de Catalunya 1:5 000; la primera orto estricta True Ortho 1:1 000, l’inici de la tercera edició de l’Ortofotomapa de Catalunya 1:5 000 i 1:25 000 i l’inici de la tercera edició del Mapa comarcal de Catalunya 1:50 000.

Com a entitat de dret públic de la Generalitat de Catalunya, l’Institut aposta per una organització dinàmica, amb capacitat d’actuació ràpida i directa, que permeti un seguiment sistemàtic de les actuacions que es fan i, d’aquesta manera, incorporar nous projectes en la seva programació i optimitzar els processos de producció. Tot i que les actuacions de l’ICC es planifiquen cada quatre anys a través dels plans quadriennals que regulen la seva estratègia productiva, el fet de disposar d’una organització interna dinàmica i amb un fort caràcter d’adaptació permet que en les accions que es duen a terme no tan sols es recullin tots aquests nous reptes sinó que s’actuï per fer-los realitat.

Per finalitzar, la direcció vol agrair al personal de l’ICC els esforços que inverteix diàriament per fer realitat la seva presència en el món cartogràfic. Esforços que no són en va, tal com ho demostra l’atorgació per l’Associació Cartogràfica Internacional del premi al Mapa excursionista dels Pirineus 1:50 000, concretament al full Gavarnie-Ordesa, en la categoria de mapes turístics i d’orientació, durant la 20a Conferència Cartogràfica Internacional de la ICA, celebrada a Pequín (Xina) els dies 6-10 d’agost.

Tempus Fugit.


Jaume Miranda i Canals
Director de l’Institut Cartogràfic de Catalunya

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada