diumenge, 4 d’agost del 2019

PRESENTACIÓ MEMÒRIA 2010




Presentació del conseller de PTOP



Any rere any, l’Institut Cartogràfic de Catalunya manté viu el seu compromís d’incorporar els últims avenços tecnològics en la representació cartogràfica del nostre territori amb el màxim rigor i fidelitat, per a dotar els ciutadans de tot un seguit d’eines que li permetin de conèixer al mil·límetre el seu propi país.

Durant el 2010, l’Institut ha aconseguit per primera vegada en la seva història generar ortofotos de tot Catalunya amb una resolució de 25 cm per píxel en un sol exercici, un repte fins ara inaccessible.

D’aquesta manera, el Govern, mitjançant l’Institut Cartogràfic de Catalunya, manté viva la voluntat de vetllar per la innovació i la millora constant de totes aquelles tècniques que permetin de descobrir fins el detall més ocult i amagat del nostre país. Aquest coneixement exhaustiu del territori és el que ens permet, un cop garbellades i analitzades les dades, de decidir quines infraestructures calen a cada comarca, quins creixements urbanístics són possibles sense malmetre el medi o quines són les zones d’interès natural que cal protegir.

Prova d’això són també els nous models impulsats per l’Institut de dades del Mapa Urbà de Catalunya (MUC), que suposen un pas definitiu cap a la incorporació de la tecnologia tridimensional en la cartografia urbana de Catalunya. Així mateix, la proposta MEDIMAP es consolida com la primera missió de satèl·lit en marxa del Programa Català d’Observació de la Terra (PCOT), que té com a objectiu de promoure activitats, productes i serveis d’alta qualitat, a partir de l’observació de la Terra des de l’espai, mitjançant la utilització de petits satèl·lits que tenen un bon rendiment amb un cost moderat.

Aquests són alguns exemples que evidencien l’alt grau d’exigència i rigor científic d’aquesta institució envers la representació fidedigna del nostre territori, que es configura com una peça clau perquè la nostra societat continuï avançant en el futur, i Catalunya es consolidi internacionalment.

Lluís Recoder i Miralles
President de l’Institut Cartogràfic de Catalunya






Introducció del director de l’ICC.



Aquesta Memòria de 2010 presenta resumidament els resultats
del primer any d’execució del IV Contracte Programa (CP, 2010-2013) establert amb l’Administració de la Generalitat de Catalunya.

Els aspectes principals de l’estratègia corporativa recollits en aquest IV CP són:

  • –  Mantenir el lideratge de la geoinformació a Catalunya, assumir 
    el paper d’arquitecte i tenir una actitud al més amplament participativa 
    en el marc europeu. 

  • –  Fer créixer i mantenir els programes mitjançant aquest CP, 
    tot incrementant la ratio de cobertura i la intel·ligència dels models 
    de dades

  • –  Servir a la institucionalització de la informació geogràfica via 
    la secretaria tècnica de la Comissió de Coordinació Cartogràfica de Catalunya i les seves comissions de treball segons Llei 16/2005 i les directrius del Departament de Territori i Sostenibilitat. 

  • –  Incrementar l’activitat dels Centres de Suport (CS IDEC i CS PCOT) i impulsar les activitats de recerca i desenvolupament mitjançant les oportunitats obertes per la Llei 16/2005. En les Memòries el lector anirà veient com es van assolint aquestes fites any rere any. Per posar-ne uns quants exemples, del 2010 cito les fites assolides següents: 

    • –  Un any més l’ICC ha tingut una participació activa en la Directiva 
      europea INSPIRE. 

    • –  Pel que fa a la producció de base: s’ha finalitzat el recobriment de tot Catalunya amb la v2 de la Base topogràfica 1:5 000 i del 92%
      del recobriment amb la Base topogràfica 1:25 000 (v1), i s’ha assolit
      el 100%, amb el vol de 2009, de les sèries ortotofotogràfiques 1:2 500 (v3.3), 1:5 000 (v6) i 1:25 000 (v6.1). De la cartografia temàtica feta per encàrrec cal fer una menció especial de la sèrie geològica anomenada Geotreballs, el 2010 se n’han publicat 20 fulls. També cal destacar, per l’acceptació que ha tingut a través del centre d’atenció a l’usuari, el planisferi El món 1:22 000 000 i l’Atles geològic (1a ed.) i l’Atles topogràfic (4a ed.). A més, la resta de les sèries cartogràfiques institucionals han continuat amb la seva producció sostinguda. 

    • –  L’aprovació del Pla cartogràfic de Catalunya, mitjançant el Decret 62/2010 de 18 de maig, que s’ha promogut des de la Comissió
      de Coordinació Cartogràfica de Catalunya. A través d’aquest Pla es determina l’estructura, la qualitat, la disponibilitat, la interoperabilitat, l’actualització i les condicions d’accés dels conjunts d’informació geogràfica que l’Administració de la Generalitat de Catalunya 
      i l’Administració local de Catalunya produeixen i utilitzen

    • –  Finalment, cal destacar la implementació d’eines per a distribuir la cartografia en els dos sistemes de referència: ED50 i ETRS89 
      i el suport tècnic al respecte que es dóna a altres entitats cartogràfiques. El canvi de sistema de referència ED50 a ETRS89 va ser acordat a Florència el 1990 per la subcomissió de la International Association of Geodesy. El nou sistema ETRS89 (European Terrestrial Reference System 1989) ha d’afavorir una major interoperabilitat
      de la informació geogràfica i dels sistemes de posicionament global.
    •  




Com es reflecteix en aquestes línies, la gran tasca que ara ens ocupa és, no tan sols la de produir cartografia de base, sinó produir-la amb valor afegit de manera que es pugui intercanviar, interconnectar, amb la informació geogràfica elaborada per altres entitats generadores de cartografia tant de Catalunya, d’Espanya com d’Europa.

Tempus fugit

Jaume Miranda i Canals
Director de l’Institut Cartogràfic de Catalunya

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada