diumenge, 4 d’agost del 2019

PRESENTACIÓ MEMÒRIA 2003


Presentació del conseller de PTOP



L’Institut és un observatori sensible als moviments del territori i en el territori.

A la pell i a les entranyes de la nostra terra. L’activitat de l’Institut és un joc dialèctic entre el que es mou i el que no es mou. D’una banda, la visió estàtica de les coses. Captar una imatge, dibuixar-la, reproduir-la. De l’altra, copsar i mesurar el dinamisme. El moviment físic i humà. L’alteració de les línies de l’horitzó, els canvis materials dels assentaments i les infraestructures. Però també auscultar i mesurar els moviments més remots, de fons, percebre que en l’aparent immobilitat de l’espai hi ha corrents imperceptibles que de cop es fan evidents.


És molt seductora la idea d’atrapar amb la imatge i el so tot el que es mou. A la terra i sota terra.

Només el coneixement acurat i total del medi físic, topogràfic, morfològic i de l’activitat humana permet disposar de les bases i de les coordenades adquirides per a intervenir-hi.

L’Institut Cartogràfic de Catalunya és un laboratori per a l’acció.

En l’any 2003 l’Institut ha anat complint els seus objectius i els acords del Contracte Programa. I ha mantingut una presència activa i eficaç des de la multiplicitat dels seus productes i de les seves activitats.

Però de cara al futur, l’ICC ha de ser més punta de llança de la innovació, símbol inequívoc de modernitat i patent de civilització d’un govern que vol, sense asèpsia, la màxima civilitat, ordre, pulcritud i exactitud en les seves bases de dades per a actuar bé i de pressa d’acord amb les expectatives dels ciutadans.

Joaquim Nadal i Farreras
Conseller de Política Territorial i Obres Públiques




Presentació del Director de l' ICC.


El primer aspecte que caldria destacar, per diferencial, de la memòria d’activitats de l’Institut Cartogràfic de Catalunya de l’any 2003 és l’inici de la difusió gratuïta de la cartografia digital de base de l’ICC. Aquest fet ha estat impulsat per la constatació que, en la societat de la informació en què ens trobem, la lliure circulació de la informació de base és cabdal per al ciutadà, que la sol·licita per a l’ús de les tecnologies basades en la informació georeferenciada.

La informació cartogràfica que hom pot obtenir gratuïtament, entre altres, és el Mapa topogràfic 1:5 000 (2a ed.), que l’any 2003 ha assolit el 70% del recobriment del territori; el Mapa topogràfic 1:10 000 (1a ed.), que n’ha assolit el 60%; l’Ortofotomapa 1:5 000 (3a ed.), el 90%, i l’Ortofotomapa 1:25 000 (3a ed. en color), el 94%. A més, és previst l’inici de la difusió gratuïta de la Base topogràfica 1:25 000 durant el primer trimestre de l’any 2004.

Un altre fet remarcable del 2003 ha estat la dotació del nou avió fotogramètric Cessna Caravan 208B en substitució de l’antic Partenavia P-68 (en servei des de 1984), ateses les seves evidents limitacions operatives, tant per la seva antiguitat aeronàutica, com per les característiques dels nous sensors amb què opera l’ICC.

A nivell productiu, cal esmentar la publicació de tres grans obres: el Nomenclàtor oficial de toponímia major de Catalunya, que ha oficialitzat prop de 40 000 topònims; l’Atles topogràfic de Catalunya 1:50 000 (2a ed.), que ofereix informació renovada i actualitzada en continguts i en disseny respecte de la 1a edició, i el Gran atles de carreteres de Catalunya 1:50 000, derivat de l’anterior.
De l’àrea de desenvolupament només mencionar l’entrada en operativitat dels sistemes làser, un d’aerotransportat i un altre de terrestre, i la finalització del projecte PARAMOUNT, finançat per la Unió Europea, que ha consistit a desenvolupar un sistema de localització per satèl·lit aplicat a la muntanya.

Pel que fa a les relacions institucionals, l’any 2003 l’Institut ha coorganitzat l’American Association of Petroleum Geologists International Conference and Exhibition, que s’ha celebrat a Barcelona. Hem participat en el 1r Saló Internacional de la Geomàtica i de la Geotelemàtica, organitzat per la Fira de Barcelona, que ha coincidit amb la celebració de la 5a Setmana Geomàtica de Barcelona, de la qual l’ICC és un dels organitzadors. S’ha impulsat la creació del consorci Geocampus de Catalunya, integrat per diversos organismes de la Generalitat de Catalunya (entre els quals l’ICC), el Consell Comarcal del Pallars Jussà, l’Ajuntament de Tremp i la Universitat Autònoma de Barcelona. I, finalment, s’ha concedit a l’ICC l’ajut del Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació (DURSI) per a la renovació de la Xarxa Temàtica de Física, Geologia i Enginyeria Sísmica.

Finalment, vull agrair al personal de l’ICC l’esforç que inverteix per impulsar i millorar tècnicament els processos de producció i desenvolupament, esforç que no és en va, tal com ho demostren els premis atorgats a l’Institut al llarg de la seva trajectòria i, concretament, durant l’any 2003: el premi a l’excel·lència cientificotècnica “Narcís Monturiol”, atorgat pel govern de la Generalitat de Catalunya; el premi de l’Associació Cartogràfica Internacional (ICA/ACI) a l’European-Mediterranean Seismic Hazard Map 1:5 000 000 i el premi “Amigos del montañismo vasco” atorgat per l’Euskal Mendizale Federakundea.

 Aquesta inversió de l’esforç humà de tot l’equip de l’Institut és la millor i més important notícia de l’any, continuar en l’esforç i perfeccionar-lo és el nostre objectiu quotidià. Gràcies a tots.


Tempus fugit.

Jaume Miranda i Canals
Director de l’Institut Cartogràfic de Catalunya

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada