diumenge, 4 d’agost del 2019

PRESENTACIÓ MEMÒRIA 2002


Presentació del conseller de PTOP.


Tal com vaig anunciar en la memòria del 2001, l’any 2002 ha estat un any de celebració per a l’Institut Cartogràfic de Catalunya ja que commemorava el vintè aniversari de la seva creació. La consolidació i la maduresa que ha anat assolint en aquests vint anys es fa patent, una vegada més, en aquesta memòria d’activitats, on es mostra un canvi en l’estructuració dels seus continguts.

Aquest canvi no és a l’atzar, respon a la necessitat de condicionar els objectius que guien les activitats de l’ICC a la realitat actual. Per aquest motiu, l’ICC es preocupa d’actualitzar el seu Pla Quadriennal, a través del qual planifica i regula les activitats que durà a terme en un termini de quatre anys. I és l’any 2002 quan n’ha implantat el quart, que té per objectiu actualitzar la seva producció cartogràfica i tecnològica, sobretot en el camp dels sensors i els sistemes de captura primària de dades.

Un altre aspecte a destacar de l’any 2002 és l’establiment del segon Contracte Programa 2002-2005, a través del qual es regulen les relacions entre el Departament de Política Territorial i Obres Públiques i l’Institut Cartogràfic de Catalunya.

Per finalitzar només vull encoratjar l’ICC perquè no escatimi esforços a continuar la línia iniciada l’any 1982. Any en què es va crear l’Institut, que reprenent la tasca iniciada pels Serveis Geogràfics de la Mancomunitat i de la Generalitat en l’època de la República, va significar la culminació d’un procés d’institucionalització de la cartografia de Catalunya iniciat seixanta-vuit anys abans, el 1914, quan es va constituir en una unitat administrativa de la Mancomunitat.

Felip Puig i Godes
Conseller de Política Territorial i Obres Públiques




Introducció del director de l’ICC.


Em plau presentar-vos, un any més, la memòria d’activitats de l’ICC. Aquest any 2002 ha estat un any especial per tres aspectes, principalment. El primer ha estat la celebració del vintè aniversari de la creació de l’ICC. El segon, l’establiment del segon Contracte Programa 2002-2005, document que regula les relacions entre el Departament de Política Territorial i Obres Públiques i l’Institut Cartogràfic de Catalunya. I el tercer, l’inici de quart Pla Quadriennal 2002-2005.

Ara fa vint anys que es va promulgar la Llei 11/1982, de 8 d’octubre, del Parlament de Catalunya, de creació de l’ICC com a organisme autònom, comercial, industrial i financer adscrit al Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) de la Generalitat de Catalunya. L’any 1997, davant l’experiència acumulada durant els quinze anys transcorreguts des de la seva creació, l’Institut va canviar de naturalesa jurídica mitjançant la Llei 6/1997, d’11 de juny, del Parlament, i passà a ser una entitat pública de la Generalitat de Catalunya.

Són moltes les actuacions realitzades en aquests vint anys d’activitat ininterrompuda: Incorporació del Servei de Cartografia i Fotogrametria de la Diputació de Barcelona, incorporació del Servei Geològic de Catalunya, creació del consorci Institut de Geomàtica, implantació continuada dels desenvolupaments tecnològics en la producció cartogràfica, amplicació dels serveis públics destinats als usuaris de la informació geomàtica, consolidació de la presència de l’Institut en el món geomàtic nacional i internacional, per citar- ne només unes mostres.

El segon aspecte que cal destacar de l’any 2002 és l’establiment del segon Contracte Programa 2002-2005. El Contracte Programa inclou les tasques encarregades pel DPTOP, ja siguin dins l’apartat de serveis públics, d’encàrrecs del DPTOP o de la producció de sèries i productes cartogràfics i geològics.

Finalment, cal esmentar l’inici del quart Pla Quadriennal 2002-2005. La seva implantació s’ha dut a terme en l’exercici que avui presento, on queda plenament reflectida la reestructuració, la desaparició i l’aparició de nous objectius i subobjectius, atenent als objectius del Pla Quadriennal.

Els objectius del Pla són l’actualització cartogràfica, especialment de les sèries cartogràfiques i geològiques institucionals i l’actualització tecnològica, sobretot en el camp dels sensors i sistemes de captura primària de dades. Això es materialitza, en part, amb la implementació dels “Grans Treballs”. Sota aquest apartat s’agrupen la informació de base, la informació intel·ligent i el coneixement, les grans publicacions i la captura primària de dades.

Des de la seva creació l’any 1982, totes les activitats i totes les reestructuracions s’han anat recollint en cada memòria de l’ICC.

Per finalitzar vull agrair, un any més, al personal de l’ICC l’esforç que inverteix diàriament a millorar tècnicament els processos de producció, amb l’objectiu de minorar el temps d’inversió dedicat a cada projecte i així assolir les fites previstes.


Jaume Miranda i Canals
Director de l’Institut Cartogràfic de Catalunya

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada