diumenge, 4 d’agost del 2019

PRESENTACIÓ MEMÒRIA 2007






Presentació del conseller de PTOP



Aquesta memòria parla per ella mateixa. L’Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC) ha commemorat enguany els vint-i-cinc anys d’existència i així ho acredita la publicació que s’ha editat amb aquest motiu. Aquesta commemoració coincideix amb el pas de l’equador del Contracte Programa actualment vigent que defineix els objectius acordats entre el Govern i l’ICC, estableix les aportacions econòmiques de caràcter pressupostari que realitza el Govern a través del Departament de Política Territorial i Obres Públiques i concreta i contracta les contrapartides de serveis i realitzacions que l’Institut ha d’oferir a canvi.

Hem insistit ja moltes vegades que la idea bàsica consisteix a mantenir unes altes prestacions, uns treballs de gran qualitat, una recerca acurada i una atenció i vinculació constant amb les més recents innovacions tecnològiques. Tot per garantir que ben aviat Catalunya disposarà de sèries completes de les grans produccions cartogràfiques bàsiques, les actualitzarà cíclicament i en produirà de noves de caràcter sectorial, bé sigui per iniciativa pròpia, bé per encàrrec de les diferents administracions.

Establert el marc normatiu, legislatiu i reglamentari, acordada la creació de l’Institut Geològic de Catalunya, definits els objectius objecte del Contracte Programa, l’Institut Cartogràfic de Catalunya té totes les condicions per assolir una velocitat de creuer, per treballar amb normalitat, per difondre i posar a l’abast la seva producció i per mostrar al món les nostres capacitats per conèixer el nostre territotri, restituir-lo i mostrar-ne les diverses capes que configuren la realitat captada pels vols realitzats, el seu relleu i els seus accidents geogràfics, que esdevenen la informació bàsica dels mapes que produïm.

En les pàgines que segueixen hi trobareu el resum de la tasca d’un any i veureu com discorre, davant els vostres ulls de mirada atenta, una feina acurada, una producció exigent i de qualitat, una resposta eficient a les necessitats de les administracions i del territori.

El bagatge de vint-i-cinc anys és la millor acreditació de la capacitat d’innovació i d’adaptació als canvis i als requeriments tecnològics.

En un país petit, poblat, de paisatges diversos, només la qualitat extrema permet de sobreviure i competir amb les grans institucions de referència. Catalunya busca i troba el seu lloc en el món de la cartografia a nivell mundial, i s’emmiralla en els reflexos de la repercussió internacional de la nostra tasca, que esdevé, així, la millor carta de presentació a casa nostra. El crèdit guanyat a fora ens atorga el reconeixement degut a dins, i si bé aquesta forma de procedir requereix un sobreesforç, també és veritat que només la dimensió internacional ens pot atorgar la rellevància, la singularitat i la independència que ens són imprescindibles per crèixer i sobreviure.

El mandat del Govern és molt clar. Els nostres instituts han d’assolir un rèdit ampli que els converteixi en referència i exemple. És un deute amb els pioners de la geografia i de la cartografia a Catalunya, és un deure amb les institucions i els ciutadans, és una aposta pel futur nacional de Catalunya.


Joaquim Nadal i Farreras
President de l’Institut Cartogràfic de Catalunya.







Introducció del director de l’ICC.


L’any 2007, l’Institut Cartogràfic de Catalunya ha complert els 25 anys de la seva creació. En aquest sentit, la Memòria d’activitats de l’ICC és, en un primer estadi, un compendi anual de la seva producció cartogràfica, de la tecnologia que empra i dels serveis al ciutadà que ofereix, però, en un segon estadi, és una peça del conjunt de memòries que mostren com l’ICC va emmotllant els seus objectius per tal d’adaptar-los a les necessitats dels temps amb un compromís de servei. Així, doncs, les memòries de l’ICC són documents on es retrata la vida i on es visualitzen les diferents evolucions que ha experimentat l’Institut en el seu ja llarg recorregut.

L’ICC no tan sols té capacitat per a adaptar-se als nous temps, sinó també per a intervenir en innovadors projectes tecnològics. Això es demostra en la seva activa implicació en projectes com ara: el Programa Català d’Observació de la Terra (PCOT) per a impulsar i potenciar des de Catalunya l’observació de la Terra, desenvolupant la seva aplicabilitat i les tecnologies instrumentals connexes, i la col·laboració amb el grup de treball per a la transició del sistema de referència oficial ED50 al nou sistema de referència d’abast europeu ETRS89, creat el 2005 a iniciativa de la Comissió Tècnica Permanent del Consejo Superior Geográfico, amb l’objectiu d’estudiar la forma de dur a terme aquest canvi de sistema geodèsic.

No menys important és la seva participació en projectes impulsats per la directiva INSPIRE referent a fer compatibles i compartibles les dades cartogràfiques. En aquest àmbit cal citar el projecte Infraestructura de Dades Espacials de Catalunya (IDEC), creat l’any 2002 i consolidat el 2005, i que ara s’estén mitjançant la generació de IDEs sectorials; i el projecte “Provision of interoperable datasets to open GIS to the EU communities” (GIS4EU) per a l’establiment d’una directiva europea que faciliti l’explotació conjunta de dades cartogràfiques a escala continental.

Productivament es participa en els projectes: Base Topográfica Armonizada (BTA), dins de la Comisión de Normas Cartográficas del Consejo Superior Geográfico, per a dissenyar una base de dades comuna per a totes les comunitats autònomes; i el Plan Nacional de Ortofoto Armonizada (PNOA) d’Espanya, projecte de l’Instituto Geográfico Nacional per a elaborar sistemàticament l’ortofoto de manera compatible amb d’altres productes orto de l’estat espanyol.

I, pel que fa a la difusió cartogràfica, un cop consolidada la difusió gratuïta de la cartografia de base digital, ara aposta per la digitalització del fons de la Cartoteca de Catalunya, i la consulta i la distribució dels seus fons a través d’Internet.

Tots aquests projectes més recents i d’altres de ja arrelats en la producció interna de l’Institut, inserits en el Contracte Programa III (2006-2009), es reflecteixen en aquest document.

Finalment, vull agrair a l’equip humà de l’ICC la tasca que realitza diàriament. Sense el seu coneixement no hauria estat possible celebrar el 25è aniversari de la Institució.


Tempus fugit.


Jaume Miranda i Canals
Director de l’Institut Cartogràfic de Catalunya.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada