dijous, 1 d’agost del 2019

PRESENTACIÓ MEMÒRIA 1992






Presentació de l'Honorable Conseller de Política Territorial i Obres Públiques.

L'exercici corresponent a l'any 1992 de l'Institut Cartogràfic de Catalunya s'ha caracteritzat per l'increment substancial de la seva producció cartogràfica i pel desenvolupament de noves tècniques i d'eines productives que permeten donar més rendiment i millor qualitat als productes cartogràfics realitzats. El Departament de Política Territorial i Obres Públiques ha augmentat la seva demanda de productes cartogràfics que, a la vegada, són necessaris per a donar un acurat suport als seus projectes i activitats de tot ordre.

Cal que l'Institut serveixi aquesta demanda alhora que la d'altres departaments i administracions, ja que la informació territorial mètrica és, avui dia, bàsica per a qualsevol activitat que incideixi en el territori. Aquesta demanda, progressivament més acurada i rica, comporta nous estadis en la innovació i producció de l'Institut Cartogràfic de Catalunya.

 Cal que l'Institut aprofundeixi en el manteniment de la producció i en el desenvolupament, tot avançant cap a la superació dels dèficits de la informació territorial; d'aquesta manera s'acompliran les previsions del Pla Plurianual del Quadrienni 1993-1996 i del Pla Estratègic 1989-2000 de l'Institut.

Mai no n'hi ha prou en la lluita contra l'obsolescència de la informació territorial.

Cal demanar a la Direcció i al personal de l'Institut Cartogràfic de Catalunya la necessitat d'esforç i perseverança en l'actitud; això comportarà la consecució dels objectius marcats.

Joaquim Molins i Amat
President del Consell Rector de l'ICC.




Introducció del Director de l'ICC.

L'any 1992 ha estat un any en el qual es poden remarcar, entre d'altres, les següents quatre fites en l'activitat de l'Institut Cartogràfic de Catalunya:

En primer lloc, s'ha finalitzat l'Ortofotomapa de Catalunya a escala 1:5 000 publicant-se el darrer dels 6 331 fulls. Aquesta és la sèrie cartogràfica bàsica i impresa més gran publicada a Catalunya i a Espanya, que representa la primera cobertura mètrica de Catalunya. Incorpora més de 450 000 topònims i és d'ús multidisciplinari, ja que la informació que proporciona és bàsica en la política territorial, l'urbanisme, el cadastre, i en totes aquelles disciplines en les quals el coneixement del territori és imprescindible.

Per altra banda, s'ha iniciat la publicació de la sèrie Ortofotomapa de Catalunya a escala 1:25 000.

S'ha iniciat la sèrie del Mapa comarcal de Catalunya 1:50 000 amb la publicació de set comarques catalanes. Aquesta cartografia és d'ús massiu per part dels ciutadans, ja que resulta una eina cabdal, amb una quantitat d'informació exhaustiva i que representa una unitat territorial sencera a cada full, com és cadascuna de les comarques catalanes. Aquesta publicació ajudarà a superar el dèficit actualment existent en aquesta escala.
Actualment s'està treballant en la publicació de 16 comarques més.

Així mateix, l'any 1992 ha significat l'acabament de la recopilació de la informació dipositada al "Instituto Geográfico Nacional" referent a la delimitació municipal. Aquest fet és també remarcable perquè, per primer cop, es podran reconstruir les línies dels termes municipals de Catalunya des de Catalunya.

Per altra banda i pel que fa a l'increment del servei públic, s'han obert dos centres de distribució i vendes a Girona i Lleida. Aquest apropament al ciutadà es completarà amb el centre de Tarragona que s'obrirà durant la primavera de 1993.

Aquests fets i d'altres que es descriuen en aquesta Memòria, ens fan apreciar que es comencen a recollir els fruits dels esforços d'aquest exercici i dels anys anteriors, ja que la continuïtat en l'esforç és la millor garantia de l'excel·lència cartogràfica.

Tempus fugit.

Jaume Miranda i Canals
Director de l'Institut Cartogràfic de Catalunya




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada