dijous, 1 d’agost del 2019

PRESENTACIÓ MEMÒRIA 1991




Conseller de Política Territorial i Obres Públiques.


L'exercici corresponent a l'any 1991 de l'Institut Cartogràfic de Catalunya s'ha caracteritzat per l'increment substancial de la seva producció cartogràfica i pel desenvolupament de noves tècniques i d'eines productives que permeten donar més rendiment i millor qualitat als productes cartogràfics realitzats.

 El Departament de Política Territorial i Obres Públiques ha augmentat la seva demanda de productes cartogràfics que, a la vegada, són necessaris per a donar un acurat suport als seus projectes i activitats de tot ordre. Cal que l'Institut serveixi aquesta demanda alhora que la d'altres departaments i administracions, ja que la informació territorial mètrica és, avui dia, bàsica per a qualsevol activitat que incideixi en el territori. Aquesta demanda, progressivament més acurada i rica, comporta nous estadis en la innovació i producció de l'Institut Cartogràfic de Catalunya.

Cal que l'Institut aprofundeixi en el manteniment de la producció i en el desenvolupament tot avançant cap a la superació dels dèficits de la informació territorial; d'aquesta manera s'acompliran les previsions del Pla Plurianyal
del Quadrienni 1989-1992 i del Pla Estratègic 1989-2000 de l'Institut.
Mai no n'hi ha prou en la lluita contra l'obsolescència de la informació territorial.

Cal demanar a la Direcció i al personal de l'Institut Cartogràfic de Catalunya la necessitat d'esforç i perseverança de l'actitud; això comportarà la consecució dels objectius marcats.

Joaquim Molins i Amat
President del Consell Rector de l'ICC.





Introducció del Director de l'ICC.


Podem caracteritzar aquest any 1991 com d'avenç tecnològic i d'increment productiu.

S'ha iniciat tecnològicament la implantació d'una via totalment digital en la captura fotogramètrica; així mateix, incorporem bases cartogràfiques numèriques 1:50 000 per a l'ús dels SIG. També s'ha dut a terme el càlcul del geoide a Catalunya. Aquestes tres fites, ben diverses, donen idea del desenvolupament tecnològic que l'Institut duu a terme com a base per a una producció més acurada i avançada.

En termes de producció s'han processat i format més de 934.000 hectàrees a escala 1:5 000 i s'hi ha aerotriangulat 5.176 models a diverses escales, això per destacar sols dues fites.

En general, s'han complert els programes de producció de cartografia bàsica tal i
com tenim programat. Especialment, s'han complert puntualment les demandes dels diferents òrgans directrius del Departament de Política Territorial i Obres Públiques servint tots els productes demanats. Així mateix, s'ha col·laborat amb altres departaments, fet palès en la llista de convenis inclosa en la present Memòria.

En termes de publicació, cal assenyalar que l'Ortofotomapa de Catalunya 1:5 000 arriba ja als 5 420 fulls (85,5% del territori) essent, de llarg, la sèrie més gran publicada. Hem de destacar també l'esforç de publicació realitzat aquest any, fet palès en el nombre de diferents mapes i escales que el lector pot trobar en aquesta Memòria.

La Secció de Vols, veritable generadora de la matèria primera cartogràfica, ha realitzat 89 projectes diferents, produint més de 12 000 fotogrames útils a diverses escales i iniciant l'ús de les cambres FMC per a obtenir millor precisió a baixa cota.

Pel que fa a l'atenció al ciutadà, podem esmentar el següent: s'han incrementat els cursos i la docència en general, s'han atès més d'11.000 clients a la botiga de Barcelona, i la Cartoteca de Catalunya ha rebut més de 800 estudiosos de la cartografia històrica i contemporània.

Tres exemples entre molts d'altres, com poden ser també els trenta-cinc
convenis signats amb diverses institucions per a difondre l'ús del fons cartogràfic de l'ICC o per a encarregar nous projectes.

Finalment, després de deu anys de tasca (1982-1991), l'ICC ha tingut el reconeixement internacional per part de la "International Cartogràfic Association" (ICA/ ACI), que el proppassat setembre de 1991, a l'Assemblea General celebrada a Bournemouth (Anglaterra), va votar unànimement, enfront d'altres dues candidatures, celebrar la desena Assemblea General i la dissetena Conferència de l'ICA a Barcelona l'any 1995.

Aquest fet resum la maduresa demostrada a totes les presentacions científiques i tècniques que l'ICC ha fet a les societats internacionals que entenen de les ciències i tècniques concurrents al món cartogràfic com són la ICA, ISPRS, AGI, FIG, UGI i d'altres.

Tempus fugit.

Jaume Miranda i Canals
Director de l'Institut Cartogràfic de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada