dijous, 1 d’agost del 2019

PRESENTACIÓ MEMÒRIA 1988.





Presentació de l'Honorable Conseller de Política Territorial i Obres Públiques.


Aquesta és la cinquena Memòria anyal que l'ICC presenta com a síntesi de la seva activitat per a la seva avaluació i difusió. L'Exercici 1988 ha estat ric en la consecució de noves fites. Només esmentarem les més importants pel que fa a nous productes cartogràfics assolits i/o generats per l'ICC:

- S'ha superat la cobertura en més del 60% del territori amb ortofoto i Model Digital del Terreny.

-S'ha consolidat la producció de la rectificació digital d'imatges (DIR) amb tecnologia pròpia desenvolupada totalment a l'ICC.

-Hem publicat els primers fulls de la sèrie 1:50 000 ortofotomapa de Catalunya generada a partir de dades del satèl·lit SPOT.

-Hem finalitzat els convenis de vols de gran altura amb l'Estat, la qual cosa ha permès d'obtenir vols a escala 1:70 000 i significa una fita històrica respecte als vols fotogramètrics a Espanya.

-S'ha treballat intensivament en la generació del Mapa Topogràfic de Catalunya a escala 1:5.000, el qual s'ha consolidat com a sèrie.

-Hem completat la base de dades geològica, en col·laboració amb el Servei Geològic de Catalunya, que generarà el Mapa Geològic a escala 1:250 000 i d'altres en els anys vinents, amb metodologia pròpia.

-Col·laborant amb l'Administració Central, s'ha dut a terme la signatura d'un Conveni, que oficialitza l'ús de l'ortofotomapa de Catalunya a les diferents instàncies del Ministeri d'Economia i Hisenda.

-S'ha generat el primer producte digital, en suport compacte, CD-ROM, sobre la ciutat de Barcelona. Aquesta experiència es multiplicarà de cara al futur per a facilitar la difusió de cartografia digital com a eina multiús.

Aquests punts volen fer patents els desenvolupaments més rellevants dins les activitats de l'ICC. Si bé no són els únics sí que són els més significatius respecte a la consolidació dels programes presents i definidors de tendències futures.

Cal evidenciar l'esforç multiplicador que la informació de base té en l'Administració Pública pel seu ús multidisciplinari i la seva inducció a una racionalitat en la presa de decisions.

Així mateix, és ferm el criteri de guiar l'activitat de l'Institut cap als desenvolupaments i productes aplicats per tal de posar a l'abast dels àmbits tècnics que ho necessitin les eines i productes cartogràfics que manquen en un Departament inversor sobre el territori com és el nostre. Fem les coses necessàries per a cobrir els grans dèficits d'informació de base que hi ha a Catalunya.

Voldria, finalment, fer esment de l'esforç mantingut aquest any per tots els àmbits tècnics, productius i administratius de l'Institut, encoratjant a la Direcció i personal de l'ICC a renovar-lo per tal d'incrementar la producció cartogràfica en el territori de Catalunya, essent presents tanmateix en la Comunitat Cartogràfica estatal i internacional.

Joaquim Molins i Amat
President del Consell Rector de l'Institut Cartogràfic de Catalunya






Introducció del Director de l'ICC.

Aquest exercici es caracteritza per l'increment de la demanda cartogràfica institucional i social. Aquest fet té una Íntima correlació amb l'activitat econòmica sobre el territori, que demana cartografia per a la seva planificació i execució.

D'altra banda, cal fer esment del progressiu creixement de la producció cartogràfica de l'Institut per tal de fer front a l'esmentada demanda, preferentment del nostre Departament.

Això ha generat, de passada, un bon autofinançament corrent del 54,71 per cent.

Igualment, s'ha produït una progressiva consolidació de les sèries topogràfiques i d'ortofotografia aèria i espacial, així com de la mateixa tecnologia de l'Institut per a l'elaboració d'aquestes sèries.

En termes de producció s'han aerotriangulat i restituït gairebé

2 000 models fotogramètrics en un rang d'escales de foto des de E 1:3 500 fins a E 1:70 000.

S'ha iniciat la sèrie a escala 1:50 000 ortofoto SPOT, que continuarem els anys vinents. És la primera a Espanya del seu gènere.

En el mateix àmbit tècnic s'ha produït una sèrie E 1:250.000 sobre el territori de Castella i Lleó i un E 1:100.000 sobre les illes Balears, segons convenis establerts amb els respectius Governs Autònoms.

Quant al servei al ciutadà, la distribució de publicacions arriba ja a 175 poblacions de Catalunya i atenem anyalment més de 10 000 demandes de diferents productes cartogràfics. Un altre aspecte de la nostra activitat és la signatura de disset convenis institucionals a fi de promoure la cartografia arreu de Catalunya i col·laborar amb totes les institucions que tenen mancances cartogràfiques.

Cal donar notícia de l'esforç de planificació, a mitjà termini, dut a terme per a la realització del «Pla pluriennal del Quadrienni 1989-1992», que ha estat sotmès a totes les instàncies i organismes que ens controlen.

Cal, doncs, aplicar-se a la realització i seguiment d'aquest Pla que, com és natural, sofrirà petites desviacions que tractarem de controlar constantment.

Jaume Miranda i Canals

Director de l'Institut Cartogràfic de Catalunya.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada