dimarts, 16 de juliol del 2019

PRESENTACIÓ 7 PORTES. 21/11/2017.




 SOPAR TERTÙLIA 7 PORTES. 21/11/2017
I. DRETS I DEURES PER L'ACCÉS A L'ENERGIA.
- L'Energia en el seu vessant de consum domèstic, no industrial, ha evolucionat en les darreres tres generacions (3*20/anys). Nosaltres, ciutadans-clients, hem passat del consum energètic basat en la combustió fins a l'electrificació mes la combustió neta, i de l'ús d'una "commodity", essencialment una matèria primera que consumim com a clients, a un dels drets de ciutadania.

-En una futura Constitució, en el supòsit que sigui, cal diferenciar entre drets fonamentals jurídics com la llibertat, la igualtat, etc. i els drets de ciutadania, és a dir, els drets que formen el contracte social de cada persona té amb l'Estat. Les fonts i l'accés a l'Energia, cal que siguin considerades com un bé comú com l'aigua, el territori, els boscos, el litoral, etc.

-Essencialment l'home ha descobert que pot amb el Planeta com depredador econòmic, i pot exhaurir la seva biosfera, i per tant apareix la noció del deure de preservació per les generacions futures.
II.- MARC i ESTRATÈGIA EUROPEA.
El 30 de Novembre 2016 el Consell europeu aprova un document essencial i fonamental "Cap a una Energia Neta per a tots els Europeus.", en síntesi:
A. Reduir el 40% del GEH pel 2030. (és demà)
B. Mobilitzar capital públic i privat per valor de 177.000 Meur. Fins a 2021 i contribuir a incrementar l'1% del PIB europeu. Això implicarà crear 900.000 llocs de treball en els sectors renovables.
C. Garantir el coneixement en l'acció, essencial, per tant cal impulsar les polítiques de R+D+i.
D. Eficiència, en el consum, en el disseny d'un nou mercat, en la seguretat en el subministrament, en la governança, i sobretot en la implantació de les energies renovables.
III.- PLANS NACIONALS CATALANS EN EL MARC DE LES DIRECTIVES EUROPEES.
-Deixar de cremar condueix a l'electrificació total del País.

-Objectiu 2030: 30% renovables+30% eficiència+ 40% reducció GEH.

-Objectiu 2050: 100% renovables.

-Tenim la nostra Via Catalana: els 7 eixos del pacte Pla Nacional per la Transició Energètica PNTE, que fou aprovat per consens.

-Totes les energies renovables són importants, però cal l'impuls de les més avançades en termes de substitució de les de combustió actuals.

-Cal que es defineixin els instruments operatius següents: Pla Nacional per l'Energia Eòlica (PNEO), el Pla Nacional per l'Energia Fotovoltaica (PNEF) i el Pla Nacional de Desnuclearització (PND)

-Cal impulsar també d'altres fonts energètiques sense combustió, com la Geotèrmica on Catalunya té fonts pròpies importants (Caldes, claus en mà, l'exemple Francès)
IV.- PNEO -PLA NACIONAL DE L'ENERGIA EÒLICA.

 -L'energia solar com font inexhaurible: l'1% de l'energia solar absorbida per la Terra es transforma en energia cinètica en l'atmosfera, es continua, renovable i no uniforme (3,4*10^14 MW.), és igual a 22 cops consum global estimat per l'any 2050.

-Exemples: Dinamarca, el 2015, el 42% del consum elèctric fou eòlic.

-Cal una acurada planificació territorial: de mitigació de l'impacte visual, de protecció a les aus, d'efectes sonors, de generació de senyals electromagnètics, d'ocupació i impacte territorial.

-Tresor Eòlic Català: El canó de l'Ebre, a les legislatures laboristes VII-VIII s'estudia els mapes de vents mitjançant satèl·lits NOAA i de la Marina USA, demostra'n la viabilitat eòlica similar als estrets skagerrat-kategat-sund danesos.

-Cal canviar la composició de la generació elèctrica a Catalunya. A Catalunya 2015 la composició és, 12.800 MW de potència total instal·lada, amb 8.800 MW NO RENOVABLES (4.000 MW de cicles combinats+3.10MW de les tres nuclears operatives i d'altres) +4.000 MW RENOVABLES (2.300 MW hidràulica+1.200 MW eòlica+altres).

-No excuses econòmiques: cost 1GW eòlic té un cost de 600 Meur. (i baixant a gran velocitat) vs. 4.000 Meur la nuclear. (Cal dir que amb 2000 hores eòliques versus les 7.423 h (REE 2015) efectives hores nuclears, la nuclear produeix un 179% més d'energia)
V.- PNEF - PLA NACIONAL D'ENERGIA FOTOVOLTAICA.
-Catalunya 2015: 267 MW (sols el 2% del consum total), no és una anomalia, és un problema amb un clar origen en els interessos del lobby industrial i polític espanyol amb accés al BOE.

-Oligopoli: Les condicions solar de la península Ibèrica són evidents. Al Regne Unit les empreses espanyoles tenen instal·lats més de 10 GW, que duplica els 5,4 GW de les mateixes empreses a Espanya. És clar l'interès de l'Oligopoli fòssil i nuclear.

-Un futur on les persones siguin productores l'EO és especialment socialitzable i propera al ciutadà, li cal menys capital massiu, i té una més fàcil introducció en l'àmbit domèstic, industrial i de serveis.
VI.- PND-PLA NACIONAL DE DESNUCLEARITZACIÓ.
Bombes de rellotgeria: Tenim 4 centrals, Vandellòs-1(1972), Vandellòs-2 (1988) 1.087 MW, i ASCÓ 1-ASCÓ 2 (1984) 2.016 MW. Les tres centrals operatives representen el 24% del consum total energètic català.
Vandellòs-1,després d'un incendi greu el 1989, es desconnecta el 1980,sols després de 17 anys de funcionament. L'herència són 300.000 tones de material+1.763 tones de material irradiat de mitja i alta intensitat, dipositat a França, amb un cost de dipòsit, de 21.9 Meur/any.
El calendari actual per les tres centrals actives és 2040, que s'hauria d'avançar i crear les fonts de substitució. ES URGENT.
VII.- NOU MODEL DE SISTEMA ENERGÈTIC. OBJECTIUS BÀSICS.
Tenim actualment (2017) un model energètic hereu de la revolució industrial.
-OBJECTIU 1: Drets i deures individuals i col·lectius per la producció i ús de les energies renovables.
-OBJECTIU 2: Plans energètics locals.
-OBJECTIU 3: Potenciar les xarxes, de producció i distribució, seguint l'exemple d'Internet i de la propera internet de les coses.

        VIII.- POTENCIAR LA INNOVACIÓ TECNOLÒGICA PRÒPIA.

-L'Acadèmia, amb partenariats industrials. Exemple alemany.
-Desenvolupament de centrals mini eòliques i mini fotovoltaiques. Exemple Danés.
-Potenciar els sistemes d'emmagatzemament. Exemples alemanys i USA.
-Potenciar els sistemes d'energia distribuïda (DER).
-Potenciar sistemes de formació i informació de la població.
-L'empoderament ciutadà.
IX.-AVUI cap al 2020.
-L'Estat desperta, a causa de les directives europees, 2020 tenim el proper examen on cal un compliment d'un 20% d'energies d'origen renovable produint, i amb les multes pertinents a l'horitzó.
-En els 2020-2030 l'statu quo actual cal que hagi canviat radicalment. I les possibilitats d'autoconsum i d'auto producció estaran permeses per la legalitat vigent. Semblant a l'esdevenir de Telefònica els anys 1980.
-L'energia eòlica és prioritzada davant de la fotovoltaica per dues raons: la primera és la seva major productivitat (per cada MW instal·lat, l'eòlica produeix més) i la segona és que li cal una component de capital major, en detriment dels productors particulars, agregadors, administracions locals i PIMES.
-Es URGENT una legalitat protectora del productor a petita escala, en cas contrari els OLIGOPOLIS renovats en renovables, ES MANTINDRAN ??.
X.- L'ACCELERACIÓ ACTUAL.
-Després d'anys d'inacció el Govern espanyol el 26/7/2017 ha subhastat 8.037 MW renovables, amb una inversió de 7.000- 8.000 Meur.
-Avui hi ha en funcionament 20.100 MW eòlics i 4.700 MW fotovoltaics, un cop més es configura un escenari d'oligopoli en el camí cap a l'electrificació total.
-Cal esmentar l'aparició inicial de l'automòbil elèctric. L'Agencia Europea de l'Energia dona un horitzó 2060 amb un 85% de vehicles elèctrics o híbrids endollables, i a això comportarà una capacitat elèctrica general i addicional d'un 15% del sistema actual i que serà un 10% de tota la capacitat instal·lada a la data.

EN DEFINITIVA HEM DE DEIXAR DE CREMAR I ASSUMIR UN PAPER MÉS ENLLÀ DE SER CONSUMIDORS PASSIUS SEGUINT ELS EXEMPLES DE LES TELECOMUNICACIONS, INTERNET, LA MOBILITAT, EL TRANSPORT, Etc.










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada