dilluns, 22 de juliol del 2019

AGRICULTURA. SOBIRANIA ALIMENTÀRIA. (V3.1)






AGRICULTURA. SOBIRANIA ALIMENTÀRIA. (V3.1)


1.- L’alimentació: un dret bàsic o una mercaderia?

L’alimentació s’ha de considerar com un dret humà bàsic, perquè és una necessitat vital de tothom.


2. - La Sobirania Alimentaria

La Sobirania Alimentària és el dret a explotar i comercialitzar, al país, els recursos propis
-       - La sobirania alimentària és el dret a explotar els recursos propis del país, aprofitant-ne la
  proximitat abans d’entrar a jugar legalment amb els mercats mundials.
-       - La Sobirania Alimentària posa a les persones en el centre de l’activitat agroalimentària.
-       - Potenciar l’Agència Catalana del Consum , amb una seguretat que generi preus justos.
-       - És el dret de cada país a mantenir i desenvolupar els seus propis sistemes agrícoles i     alimentari.


3.- Protegir el sòl agrari.

Legislació que minimitzi els impactes sobre els sòls agraris, especialment:
-    Expansió dels nuclis urbans dels municipis i altres.
-    Vies de comunicació.
-    Servituds de pas.
-    Alteració del traçat de vies rurals.
-    L’ús dels aqüífers.

Planificació en positiu, enlloc de “no urbanitzable”

Promoure el Banc de Terres

Estabilitat dels espais agraris, inclosos els Parcs Agraris
-  L’espai agrari cal que sigui estable, assegurant la continuïtat futura dels terrenys agraris.
-  Seguretat jurídica al pagès, per tal de que hi pugui fer les inversions necessàries.
     i poder-les amortitzar.
-  La terra per qui la treballa..

Mesures de Concentració agrària.

Llei d’arrendaments agraris, perquè no sigui imprescindible la propietat per a poder fer de pagès.

Canviar la PAC:
-  Evitar les subvencions per Ha actuals.
-  Ajuts agraris.
-  Evitar la gran concentració agrària.
-  Terres agràries a disposició dels pagesos joves.

L’impacte de les infraestructures sobre el territori
-       - generar el mínim impacte ambiental sobre el territori.
-         atendre la opinió dels pagesos.

Convivència amb els ecosistemes.
-       - Respecte al manteniment dels ecosistemes.
-       - Reintroducció de fauna salvatge. S’ha d’analitzar els resultats que es tenen per decidir
    el futur col·lectiu amb encert.

-     Normativitzar adequadament.

Creació d’horts comunitaris.
-       - En terres de propietat pública.
-       - Estímul a la vida social.


4.- Una política agrària de modernització

Definir el model alimentari:
-        - en relació a la qualitat, diversitat i seguretat dels aliments.
-        - canvis d’hàbits alimentaris.
-        - donar veu a la ciutadania per pactar-lo.

L’agricultura catalana és sostenible?
-       - cal que ho sigui  tota la cadena agroalimentària.
-       - simplificar i racionalitzar els tràmits, eliminant la paperassa.
-       - millorar les assegurances.
-       - fomentar l’assessorament públic.
-       - impulsar la formació i la recerca agrària.

Tipus de cultius.
-  No cal dedicar terres a conreus d’agro-combustibles.
-  Agricultura variada.
-  No a les subvencions sense límit.
-  Banc de Llavors, mantenint les varietats tradicionals.

Pesticides, adobs i productes fitosanitaris: 
-       - pesticides encara no autoritzats.
-       - controls en l’ús d’adobs i productes fitosanitaris.
-       - adobs i fertilitzants naturals i ecològics.

Debat sobre transgènics.
  - obligar a etiquetar tots aquells aliments que en continguin.
  - Informació i  transparència.
  - evitar la contaminació de conreus per transgènics.

Retorn cap a l’obtenció d’aliments naturals, avui en dia dits ecològics.


5.- La política de regs.

No és viable el creixement il·limitat de regadius.
-       - Especulació en les quotes de reg.
-       - Estudis concrets sobre la viabilitat del reg.

Els únics nous regs possibles son els de suport per degoteig.
-       - Mantenir l’equilibri dels cabals ecològics dels rius.
-       - Calibrar els efectes d’un nou regadiu sobre la disponibilitat d’aigua a la zona.
-       - Regs de suport.

Millors i més eficients tècniques de reg. Nous models.

L’ACA: millorar el seu funcionament en relació a la pagesia.


6.- La ramaderia

Estimular la ramaderia extensiva a l’alta muntanya.

Incentivar l’agricultura i la ramaderia sostenible, que només serà possible si és ecològica o biodinàmica.

Banc de gens de bestiar, com a servei públic.

Dejeccions ramaderes:
-       - Pla sobre Dejeccions Ramaderes.
-       - Solucions tècniques.
-       - Tractament. En lloc de “qui contamina,  paga”, hauria de ser (especialment en els       purins): paga qui acaba traient el benefici de l’explotació.
-   Purins: regular les concentracions de granges, que ha potenciat la ramaderia     integrada, convertir-los en un subproducte de matèria orgànica, de poc pes, per     fertilitzar la terra on es necessiti.


7.- La diferència de preus al pagès i al públic

Transparència en els preus que es paguen al pagès: començant per les llotges de referència, que haurien de reflectir el preu real que cobra el pagès.

Regulació i intervenció pública:
-       - diferents nivells de regulació i per tant d’intervenció pública en els mercats.
-       - Consell Català de l´Alimentació.
-       - Pacte Nacional per a la Política Alimentària.
Potenciar la producció agrària de proximitat i Km 0

Sistemes d’emmagatzematge i conservació per ajudar als pagesos

Potenciar el model de relació directa, pagès, botiguer, consumidor:
-       - venda directa entre pagès i consumidor.
-       - figura del botiguer.
-       - paper de les cooperatives de pagesos.
-       - coordinació entre les cooperatives de pagesos i cooperatives de consumidors.
-       - circuits paral·lels a les grans xarxes agroalimentàries.
-       - paper dels oligopolis agro-industrials i comercials.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada