dilluns, 20 de maig del 2019

EINES MACRO I MICRO PER LA IMPLANTACIÓ PV.

Benvolgudes

En primer lloc, saludar als amics i noves amigues que el passat dimecres 15 de maig, en el dinar-reunió celebrat al Mas Ricart d’Osona, vareu-ho “fundar” aquest grup TE-21.

Desafortunadament no vaig poder acompanyar-vos.

Vull apropar-vos, en primer lloc, la meva admiració per a en Ramon Sans, i el seu equip, pel projecte TE-21.

És un projecte “macro”, base per un govern real de la TE a Catalunya. Com eines de govern de la TE, cal desenvolupar també eines de Govern “micro”, que actuïn com catalitzadores directes per la ciutadania (TE domèstica).

Hi defensat, durant anys, l’ús del Cadastre com a instrument geomàtic per la racionalització social en múltiples vessants. Per exemple, en la transició energètica domèstica, la salut humana enfront de les múltiples contaminacions (lumínica, illes de calor, COX, NOX,…) i també en la socialització de la propietat urbana i l’accés a la propietat i al lloguer, etc.
 
En l’àmbit que ens ocupa us adjunto alguns exemples, ja antics, en les webs de l’ICGC: L’any 2012-2013, via un acord amb Rubí-Brilla, vàrem fer uns primers models que cercaven
dimensionar  analíticament l’eficiència energètica. El canvi polític a Rubí va fer desaparèixer a la web aquells models, però sembraren un horitzó que posteriorment va impulsar a la DIBA en altres municipis (St. Cugat, Sabadell, Esplugues, Berga, i d’altres…), via conveni amb l’ICGC. Per exemple:



Amb certa paciència i amplada de banda, podeu veure diverses cobertures municipals:
-Orto 10 cm més Mapa topogràfic E:1.000.
-Luminàncies.
–Llum dominant.
-Eficiència energètica.
-Idoneïtat de cobertes per instal·lacions fotovoltaiques amb calculadores.
–Comportament tèrmic
-Índex de vegetació.
– i d’altres no publicades.

Però tot això és parcial, amb calculadores teulada a teulada, que caldria estendre-ho a tota Catalunya, per fer un BigData al respecte.
Suïssa i Holanda de manera integral (més lents, però molt més segurs mentalment) ho han fet, publicat i són webs molt més ergonòmiques i avançades, amb l’objectiu que la TE domèstica sigui una realitat.
Per cert l’ICAEN no va fer ni cas.¡¡

Adjunto una web Suïssa exemplar al respecte:

Swiss Geoportal


A Suïssa l’administració Energètica Federal, els Landers (Cantons) i l’Institut Cartogràfic Suïs (SwissTopo) treballen junts durant anys per generar productes com aquest. La ciutat de Barcelona ha fet una aplicació semblant a la de l’ICGC i BR també, cadascun fent la guerra pel seu compte (as usual).

I si es pot modelitzar teulada a teulada i façana a façana, també es pot fer amb àmbits físics majors com les parcel·les cadastrals i les illes urbanes, per fer polítiques.

Hi ha instruments, però no hi ha voluntat, ni política, ni social, aquest és el problema.

Ja en parlarem……




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada