dilluns, 26 de febrer del 2024

ÉS LA PRODUCTIVITAT ESTÚPID!!!


En les eleccions USA del 1992, George W.H.Bush era considerat imbatible - 90% d'acceptació a les enquestes-, a causa de la liquidació/victória a la fi de la guerra freda i la victòria a la primera guerra del Golf. Però els assessors de Clinton van copsar millor que els republicans les preocupacions de l'electorat - com a país sempre tancat en ell mateix des dels temps del Teddy Roosevelt- eren les domèstiques, principalment l'economia. Per això va fer fortuna l'eslògan "És l'economia, estúpid", i aquest leitmotiv va iniciar el seu camí a la presidència.

Ara la productivitat és també un motiu essencial bastant ocult, i subterràniament present a la nostra societat. Però aquest fet té arrels profundes que hem de tenir en compte abans d'observar-lo.

Al cine fòrum de la UPB, els anys setanta, es va projectar un documental francès sobre la Guerra Civil Espanyola que s'iniciava amb una frase estremidora "Espagne 1936, 24 millions d'habitants, 8 millions d'analphabètes", i després durant quatre minuts mostrava una panoràmica angoixant dels deserts de las Hurdes. Aquesta entrada, que recordo perfectament, feia patent que Espanya era un país molt endarrerit i desconnectat de la modernitat europea.

Més tard, amb els anys, la historiografia ens demostra que el s. XVIII s'acaba, a Espanya, el 1931, el s. XIX el 1975 i el s. XX no s'ha acabat encara, i cada dia ho podem copsar en la nostra societat.

Per això, l'entrada a Europa el 1986, era i és, la nostra taula de salvació històrica, i a l'ensems el camí per la nostra pròpia regeneració, per tal d'apropar-nos al continent en tots els sentits.

Algú s'ha preguntat per què el darrer any 2022 Europa ens han "regalat" 140.000 Meur en ajuts directes i crèdits tous??. Encara que els països frugals ho han fet a contracor, els dirigents europeus entenien clarament que ens cal ajut econòmic per apropar-nos més i més als estàndards europeus, ja que és patent que sols anem massa lents.

Aquesta introducció és per tractar d'emmarcar l'aproximació a la productivitat a Espanya.

Tothom, començant per la mateixa Europa, sempre i en tots els informes, afirmen que a Espanya i Catalunya amb ella, li calen urgentment, i des de fa dècades, canvis estructurals profunds i urgents. Tothom ho diu, tothom ho sap.

La següent gràfica no descobreix res, és la constatació que creiem que creixem, però NO ho fem respecte als països del nostre entorn. Tenir més PIB és tenir més pes, no més intel·ligència.

També, en múltiples informes, s'enumeren els efectes negatius en l'economia- sempre l'economia- de la manca de canvi o evolució necessaria, i que aquests canvis ens calen urgentment. La bretxa respecte a la mitjana europea 2000-2022 ha passat del 2,4% al 14,4%, contundent.

La productivitat total (treball+capital) ha baixat un 7% en vint anys, la conseqüència directa és la reducció de la capacitat efectiva de créixer i de generar riquesa. En aquests vint anys Alemanya ha pujat en un 11,8%, significatiu.

De les dues components de productivitat, la del treball ha crescut i la del capital ha baixat molt, la suma es negativa -7,3% en vint anys.

Sempre s'identifica, amb raó, que no sabem invertir amb risc i ho fem en el sector immobiliari principalment, que té una rendibilitat negativa a llarg termini. Ens imaginem invertits en borsa (en empreses, per tant), part dels actius immobiliaris de la Costa Brava o de la Cerdanya??.

Calen canvis estructurals, és una opinió unànime.

Però normalment no es concreta en què consisteixen aquests canvis i es confia dissimuladament que Europa ja ens obligarà en darrer termini, quan la situació en cada sector sigui insostenible. La mare Europa ja es responsabilitzarà per nosaltres.

Per ser productius cal que estiguem ben organitzats. Aquest lema cal que ho presideix tot. Podem fer un assaig, respecte que caldria per millorar la nostra vida com a país i ser més productius socialment i materialment.

Però podem fer una breu enumeració sense prioritzar gaire.

- A Catalunya preferim dedicar el que no invertim en educació a subsidiar l'atur.

Dediquem el 4,26% PIB a l'educació (press.2021), i fins arribar al 6% què és el nivell mig europeu, ens caldria dedicar-hi un 1,74% addicional que equival a (255.000*0,0174) uns 4.335,0 Meur addicionals. I a l'atur l'estat dedica en prestacions a Catalunya (18.500* 0,124) que són uns 2.294,0 Meur.

- No sabem organitzar-nos territorialment. Cada cap un barret.

Tenim cinc nivells d'administració superposats entre ells. Tenim 947 municipis i 63 entitats municipals descentralitzades, que tenen el 80% de les competències municipals, i 42 comarques i creixent. Quatre diputacions provincials, més l'administració de la Generalitat i l'Estat. Un disbarat organitzatiu redundant i ineficient.

- No som capaços d'ordenar el sistema educatiu per ser adient i eficient.

Tothom ha de ser universitari, i això rebaixa el nivell de la universitat, i a més ho esbotza tot. El sistema alemany és un bon exemple. No es tracta que l'escola socialitzi principalment, es tracta que imparteixi coneixements, en primer lloc, i prioritàriament. En cas contrari tindrem una societat illetrada, com ja ens passa.

- Catalunya el país del NO A TOT.

Un llibre seminal de l'Oriol Nel·lo "Aquí no!!!", del 2003, ja identificaba i reflexionava sobre el fenomen català específicament, de no voler el que és necessari territorialment parlant, i negant irracionalment la seva proximitat (Not in my backyard¡¡). Estem parlant d'infraestructures de tot ordre. Aeroport BCN, Rondes tipus B-40, energies renovables eoliques i fotovoltaiques, transvasaments, finalització d'autovies com la c-32, MAT, eix transversal ferroviari, ordenació del territori en general,.... Això és especialment punyent avui, en l'àmbit de les energies renovables. Som els darrers d'Espanya i d'Europa.

- Tenim un autogovern organitzat mimèticament al de l'Estat. Si en Prat de la Riba ho veies¡¡.

Les conselleries són mimètiques, cap organització més eficient s'ha implementat. No hem sabut fer un sistema públic organitzat amb contractació laboral i no funcionarial, podíem haver-ho fet, encara es podria. Cal no una reforma, no reorganització, cal una nova organització.

- Tenim una sanitat i educació de doble pagament. Els quiròfans públics tancats a les tardes.

Ho paguem via impostos, i després un altre cop via mútua sanitària i escola concertada. És un prou bon sistema, ineficient i car, però és inevitable si volem acollir dos milions de persones noves en el sistema des de l'any 2000, més una població flotant no identificada. Si és això el que volem??.

- Creem llocs de treball que no ens calen. Tot curt-terminista.

Sembla un oxímoron en un país amb un 8,5% d'atur (12% a Espanya), però l'ocupació majoritària que es crea no redueix l'atur, ans al contrari, genera efecte crida per persones de fora de l'Estat. Hem de fer polítiques d'immigració de qualitat per incrementar la productivitat, actualment són totalment inexistents.

- Cada dècada creixem un milió de persones, improvisadament.

Tot és pura improvisació demogràfica. Ja no és estar-hi a favor o en contra d'aquest fet, el problema que cal és que estigui organitzat. No sabem o volem organitzar-ho. La nostra natalitat és la més baixa d'Espanya i Europa. Serem deu milions l'any 2050. Les conseqüències seran notables i impredictibles.

- Cal un nou sistema electoral. Els partits no volen.

Cal votar a les persones, dins de partits, però no partits amb persones dins, en molts casos desconegudes. Calen circumscripcions electorals per territoris. Calen limitacions en els mandats. Cal votar més a estaments fins ara deslligats de la democràcia. L'exemple nord-americà n'és un bon patró.

Aquest sols són deu punts, diversos i no prioritzats, n'hi ha bastants més, i que consti que no n'hi ha cap que posi els diners com a factor limitant, encara que sempre són imprescindibles.

Però la productivitat és la cristal·lització de les idees que son fruit de la educació i l'I+D de cada país. Aquesta gràfica fa patent aquesta connexió d'inversió i productivitat.

 

És evident que escalar en la línia interpolada de la gráfica es directament proporcional a l'increment de la despesa (realment de la inversió) en I+D, i per apropar-nos al peloto de la capçalera tindrem que passar a doblar l'actual xifra del 1.4% del PIB espanyol.

La situació actual de partida, es negativa. La pèrdua de pes per càpita de la economia espanyola sembla imparable. El creixement demogràfic és totalment aliè, demandador de recursos, i el nul avenç de la productivitat explica aquesta decadència Espanyola en els rankings de l'OCDE. 

Parlem del PIB per cápita, com resultat de la productivitat, i la seva evolució recent.

La convergència del PIB d'Espanya respecte a Europa ha sigut inexistent especialment amb els països històricament desenvolupats que estan tan envellits com nosaltres. Cal sots ratllar que el PIB d'Alemanya fa vint anys era superior en un 50% al d'Espanya, avui és del 60%, és aclaridor de la nostra situació.

Recordem que fa vint anys el Ministeri d'Economia clamava que érem la desena economia del món. Mai vàrem ser membres del G-10. Més de dues dècades perdudes, i els recursos produïts s'han dedicat a sectors poc productius, generant bombolles en la construcció, financeres, etc.

L'OCDE clarifica que la productivitat ha crescut a Espanya un 0,1% anual en el període 2007-2020 a causa de tres raons: la baixa inversió en sectors productius avançats, la incorporació, primer i molt necessària de la dona, i la incorporació massiva de persones nascudes fora de l'Estat. Això impedeix la convergència, i en el PIB per capita hem baixat 10 posicions. Sí, som vuit milions , però a quin preu ??

La productivitat és lligada al cervell de cada país , el PIB hi està relacionat directament, però també depèn del pes poblacional, que és el nostre cas. Però aquesta segona raó no té futur a curt termini. Això ho demostren els exemples dins de la UE-27. En sols cinc anys quatre països de l'euro han superat a Espanya en el PIB per cápita: Eslovènia, Chipre, Malta i Estònia, i més ho faran en el pròxim futur.

Les darreres dades (2022) d'EUROSTAT respecte al PIB per cápita ensenyen que sols Madrid, Euskadi i Navarra superen la mitjana europea i Catalunya està a un punt per sota, al 99%, quan el 2019 estàvem al 108%. La conclusió és clara: contra més població menys renda. Reflexionem-hi ¡¡, i sobretot actuem-hi ¡¡.

Podem actuar-hi?? Reflexionem abans ¡¡

La UE va recomanar a España el 2016 la creació d'un Consell Nacional de la productivitat, recomanació no implementada fins el 2023 amb un acord amb el banc BBVA i l'IVIE (Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques), que han creat l'Observatori de la Productividad y la Competitividad en España (OPCE).

Aquest endarreriment que s'explica per que caldrá prendre algunes decisions de les que es recomanen, per exemple: lleis laborals a canviar, sobre l'atur, gestió de l'oferta i la demanda, immigració, etc. I per això cal un coratge polític que no tenim.

L'OPCE ha  publicat un interessant document acadèmic:

https://www.ivie.es/es_ES/bases-de-datos/capitalizacion-y-crecimiento/observatorio-la-productividad-la-competitividad-espana-opce

En definitiva, cal que governin persones amb visió i lideratge i que es rodegin dels més capaços i no sols dels més fidels. Però aquest ja és un altre tema.


Tempus Fugit.

(1845)- 25.2.2024

dissabte, 17 de febrer del 2024

AMB 2030: PLANIFICAR EL FUTUR PER GARANTIR SUCCESSIUS PRESENTS.







L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) és el territori a partir d'on ens juguem l'organització territorial del futur de Catalunya.

Alguns creuen que el futur territorial passa per BCN, estrictament en el seu municipi, però, donada la petita dimensió del mateix (101,35 km²) i la seva densitat (168 hab/ha) altíssima, és patent que difícilment el gran canvi territorial serà degut a la ciutat de Barcelona.


L'AMB és la sisena àrea metropolitana de la UE-27. Aquest fet dimensional és important.


Avui (2024) Barcelona té 1,705 Mhab i l'AMB 1,668 Mhab. Ambdues sumen el 42,4% de la població de tot Catalunya. A més, la RMB -Regió Metropolitana-, amb 6 comarques i 164 municipis, té 1,901 Mhab més. En total, 5,2 Mhab., el 66,8% de Catalunya.


El PIB de l'AMB (2022) va créixer el 6,5% un punt més que Catalunya, i concentra el 55% del de Catalunya. 


Aquestes són les mínimes variables descriptives, ben conegudes, però la qüestió essencial es cap on anem??


Estem encallats en discussions col·laterals, com la reducció del vehicle privat, els carrils bici i les vies verdes, per exemple, discussions que emmascaren els veritables problemes de fons com són la mobilitat metropolitana i regional o l'habitatge públic, per exemple.


Volem seguir el vell axioma "Planificar el futur per garantir successius presents", el volem seguir realment??, nosaltres catalans, normalment no ens agrada en general planificar el nostre futur, ho identifiquem com un encotillament de la nostra llibertat d'acció. És fruit de la nostra història.


Caldria preguntar-nos quin model territorial de futur volem??, per planificar ens caldria preguntar-nos d'entrada a quina població ens caldrà atendre. Barcelona ha crescut 160 khab, en dues dècades i l'AMB 200 khab més. Catalunya, aquest 2024, té 8.001.784 habitants empadronats (1/11/2023). En vint-i-cinc anys hem crescut dos milions de persones (un 33% més respecte a l'any 2000).


Reiterem la pregunta: Quin model de creixement volem??. No es coneix. Com concretem aquesta afirmació:


- El creixement és molt majoritàriament per l'arribada de nouvinguts. Si fos per la mateixa població aborigen, decreixeríem substancialment. No hi ha cap política migratòria real implementada, ni catalana, ni espanyola.


- Però la situació és més complexe, si sumem als residents empadronats, els visitants laborals, visitants no laborals, turistes i visitants excursionistes, tenim una xifra total diària de l'ordre de 2,4 M de persones a Barcelona, de fet 0,7 M més de persones per dia que transiten per la ciutat, que és molt més que les pròpiament empadronades. Aquesta és una xifra significativa.


- El PDUM -Pla director Urbanístic Metropolità- serà el successor del PGM -Pla General Metropolità- encara avui vigent després del 1976, quaranta-vuit anys després ¡¡. I encara aquest PDUM està en fase d'aprovació inicial ¡¡. Manca l'aprovació provisional i la definitiva. És un gran fracàs de la nostra democràcia.


- POBLACIÓ: Aquest PDUM per quina població planifica??, fem-nos més preguntes; el 2035 serem a Catalunya 9 Milions, i el 2050 serem més de 10 milions?? Estem planificant des dels actuals escenaris cap al del 2050, cal dir que són sols vint-i-sis anys més???


- Dels deu Objectius generals del PDUM, tots analítics i reflexionats, cap d'ells estima realistament la població a qui afectarà. Parla de 636 km², 36 municipis, 51% del PIB català i 3,3 Mhab. En termes demogràfics preveu:


El PDUM (aprovat Consell Metropolitá, el 21.3.2023) explícita: pàg.13, del document de síntesi:


"Les tendències demogràfiques tindran, a més, una continuació al llarg dels anys vinents que comportarà demandes específiques d'habitatge i dotacions. Així, les projeccions tendencials per al conjunt de la regió metropolitana de Barcelona indiquen que la població arribarà als 5.871.725 habitants l'any 2050, és a dir, 676.044 persones més que l'any 2021, el que representa un increment del 13%."
Ajuntament de Barcelona. Oficina Municipal de dades.(1.1.2023)
"Després de dos anys de retrocessos, la població de Barcelona vira a l'alça. La lectura de la població empadronada a 1 de gener de 2023 situa en 1.660.435 els residents a la ciutat, un 1,2% més que un any enrere. Es recupera del retrocés de l'any anterior i s'assoleix el segon valor més elevat d'ençà de 1991, només per darrere de la d'abans de la pandèmia. El gir a l'alça és generalitzat: afecta tots els districtes i a una gran majoria de barris. L'augment de la població està vinculat al moviment migratori, que en conjunt suma 26.600 persones. Contràriament, s'accentua la caiguda del saldo vegetatiu."


Aquestes dades estan clarament en contradicció amb les tendències estimades pel PDUM. Barcelona com pol econòmic central de l'Àrea Metropolitana té un efecte multiplicador determinant.


- OCUPACIÓ: El PDUM planifica un 13,3% de llocs de treball més, i un 14,1% de noves llars pel 2050. Els llocs de treball actuals (2022) són 1.816.000 (52% de Catalunya), l'increment que es preveu són 24.152 i aquest nombre és molt per sota del creixement actual real. Pel que fa a la ciutat de Barcelona, l'enquesta EPA ens mostra que sols en el 2021-2022 té un màxim històric de 872.200 amb un increment de 106.200 persones, això desborda totes les planificacions fetes. Cal preguntar-nos:


a. Barcelona és robusta en la creació d'ocupació en el sector serveis majoritàriament, això és desequilibrant.??
b. Calen tots aquests llocs de treball que són coberts per persones no nascudes al país, produint efecte crida, això ens cal??


El PDUM explícita: pàg.14, del document de síntesi:


"L'àrea metropolitana concentra gairebé la meitat (46,6%) de l'ocupació de Catalunya i el 50,7% del valor afegit brut. Mostra, però, una relativa especialització en alguns sectors, bàsicament, els que requereixen centralitat territorial ja sigui per motius de densitat, accessibilitat, proximitat a determinades infraestructures o, senzillament, d'influència. Es tracta, bàsicament, d'activitat terciària, especialment no comercial, tot i que la menor presència d'indústria manufacturera i activitats agràries no amaga la seva importància estratègica."


- HABITATGE: El número d'Habitatges (2022) lliures i protegits construïts a Catalunya, són de l'ordre de 5.500 per any. Catalunya hi ha 3.915.000 habitatges familiars (2021), i a l'AMB n'hi haurà 2.534.586 i planifica un increment del 23% i, per tant, construir-ne 475.117 fins al 2050.


El PDUM explícita: pàg.14, del document de síntesi:

"A causa de l'evolució demogràfica i d'estructura de les llars, aquesta població residirà en 2.534.586 habitatges principals, 475.117 més que els actuals, el que representa un increment del 23%. El PDUM té en compte aquest requisit d'habitatges principals per dimensionar la seva proposta a l'àrea metropolitana de Barcelona amb l'objectiu de maximitzar l'acollida de població, sempre dintre dels criteris de sostenibilitat, funcionalitat i habitabilitat esmentats, per garantir que, juntament amb el potencial d'habitatges de la segona corona, és capaç de donar satisfacció al total de la demanda."


El PDUM preveu un total de 475.117 noves llars en vint-i-set anys. Doncs, cal construir més de 17.000 habitatges/any a l'AMB. Aquestes xifres avui (2024) són fora de les possibilitats privades i públiques. Per tant, la planificació no és realista.


En aquests tres capítols: Demografia, Ocupació i Habitatge les xifres planificades per l'horitzó 2050 no són realistes des de les dades estadístiques i projeccions dels darrers vint anys.


Caldria conèixer els models analítics emprats per fer aquestes prognosis.


Reflexions actuals pel que fa al document PDUM provisional (aprovat Consell Metropolità el 21.3.2023):

1. No hi ha model de creixement establert i conegut. No ens agrada pensar-hi i definir-ho, perquè significa i implica una definició d'objectius no compartits. I en definitiva caldria manar democràticament.


2. No ens agrada planificar, el PGM actual, amb quaranta-sis anys de vigència i més de mil quatre-centes modificacions parcials ho confirmen.


3. El poder polític metropolità té una gran indecisió a aprovar el nou PDUM, molts anys de redacció i encara no hi ha data certa d'aprovació definitiva i, per tant, la subseqüent aplicació.


4. Els paràmetres de partida, poblacionals, laborals i residencials no són realistes, i en conseqüència el pla no ho és. No podem/volem contestar a qüestions com quina població volem ser el 2050??, i les seves conseqüències, per exemple.


5. L'economia mana i no és reversible. Tothom ho entén i ningú vol assumir-ho. És semblant al canvi climàtic. Creixem desequilibradament amb persones majoritàriament treballadors manuals al sector serveis, amb baix valor afegit


En definitiva, no tenim uns futurs garantits, perquè no els tenim ben planificats.


Tempus Fugit.
(1402) 17.7.2024