Més de quaranta anys d’experiència professional com a enginyer i màxim responsable de les agències productores de la Geoinformació de Catalunya.
SUMARI
Director general en termes lideratge i tecnologia, desenvolupador de sistemes de servei i de producció avançats en l’àmbit cartogràfic, d’informació geogràfica, geodèsica, geològica, geofísica i tecnologies de la informació en general.
Significatius resultats econòmics i aportacions d’innovació en la gestió de contractes-programa amb l'Administració de la Generalitat de Catalunya i la Administración General del Estado, la implementació i explotació de sistemes productius i tecnològics en l'àmbit de la Geoinformació, reconeguts i exportats en projectes internacionals en Amèrica Llatina i Mig Orient.
Gestió d’un pressupost anual per valor de 18-25 M.Euros anuals actualment, i obtenció i realització sostinguda de projectes nacionals i internacionals per valor de 4-8 M.Euros anuals amb un autofinançament mig del 40% en 30 anys en el període 1987-2017.
HISTÒRIA PROFESSIONAL
Director General de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). 2014 -2017. Director General de l’Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC). 1982 -2014.
Com a Director General es va concebre la creació i posada en marxa de l’ICC i, sistemàticament, s’han realitzat les següents accions, entre d’altres:
● Creació de la política d’informació geogràfica de Catalunya sota el control d’unConsell Rector presidit per dotze Consellers diferents en aquest període.
● Estructuració dels equips humans necessaris per a la posada en marxa de l’ICGC (+ 260 persones, 55% tècnics d’alta qualificació), formant especialistes en Geodésia, Cartografia, Fotogrametria, Teledetecció, SIG i en Geologia i Geofísica. Endegament de les primeres cadenes de producció cartogràfica i de fotogrametria digital a Catalunya i a l’Estat espanyol.
● Creació d’un Departament d’Observació de la Terra aèria, amb més de +25.000 hores de vol de tres aeronaus Partenavia P68-C, Cessna Citation I-SP, Cessna Gran Caravan II, amb sistemes de guiat per sensors actius i passius, càmeres fotogramètriques, sensors multiespectrals, Lidar, etc.. que han permès l’autosuficiència total en la captura primària de dades per a l’elaboració de la Geoinformació de Catalunya i parts del territori Espanyol. A més, s’ha servit a multiplicitat d’Institucions Catalanes, públiques i privades, proveint-les de dades geomàtiques de qualitat. Així mateix, s’ha utilitzat la informació de satèl·lits d’Observació, generant productes avançats, partint d’un coneixement profund de les seves funcionalitats mètriques i espectrals.
● Creació de la Cartoteca de Catalunya. Seu fonamental de la documentació geogràfica de Catalunya. Disposa dels fons cartogràfics històrics catalans i d'arreu del món. Així mateix disposa d'una biblioteca especialitzada en fons geo-cartogràfics i una fototeca amb més de 300.000 fotogrames en diversos suports dels s. XIX, XX i XXI dels territoris catalans. La cartoteca és la més completa de l'estat espanyol amb més de 400.000 documents, tots en procés de digitalització i difusió a la web de l'ICGC. És la memòria geo-cartogràfica de Catalunya.
● Creació dels sistemes de desenvolupament propi i d’altres de mercat, innovadors i altament productius, per a la generació de productes. Primer usuari Intergraph d’Espanya.
● Es dóna servei a tots els òrgans directius del Departament de Política Territorial i Obres Públiques (actual Departament de Territori i Sostenibilitat) i a altres departaments de la Generalitat de Catalunya com a medi propi que legalment és.
● Subscripció de més de 1.500 convenis amb l’Estat Central, Comunitats Autònomes, Diputacions, Mancomunitats, Consells Comarcals i Municipis que han permès, a més de donar servei, un autofinançament sostingut del 30 - 50% del pressupost de despesa des de 1986.
● Identificació, obtenció i execució de projectes internacionals amb diversos països sud-americans, com Argentina i Veneçuela, per un valor superior a 45 M.Euros en la dècada 1989-1999, essent el primer Institut de l’Estat espanyol exportador de serveis geomàtics a Llatinoamèrica i Orient Mitjà en la dècada 2000 – actualitat.
● Creació d’infraestructures generals i tecnològiques, a banda dels productes cartogràfics, per exemple la xarxa geodèsica de Catalunya, la Cartoteca de Catalunya, la xarxa GPS - CATNET diferencial RASANT (primera a Espanya), la xarxa de botigues especialitzades (en les quatre capitals catalanes), la base aèria de l’Aeroport del Prat (Barcelona), la seu de l’ICC/ICC a Montjuïc, el Centre de Suport Territorial Pirineus a Tremp, l’Institut de Geomàtica de Catalunya, la nova xarxa sísmica de Catalunya amb telemetria de satèl·lit (primera a Espanya), Mapa Geològic de Catalunya (Geotreballs), etc...Una explicació detallada es pot trobar en les 37 memòries publicades 1980-2017 i disponibles en la web de l’ICGC.
● S’ha implantat i potenciat la presència internacional de l’ICC/ICGC en els fòrums geomàtics i geològics internacionals, publicant-se centenars de ponències i articles. En definitiva, creant una Institució molt reconeguda mundialment.
● Com a exemple de l’execel.lència en aquest període, s’han rebut onze premis cartogràfics mundials per als productes produïts per l’ICC. Per votació en les conferències de l’ICA.
● Creació d’empreses participades de l’ICC: SYSIGSA (amb 3i,primera empresa europea de capital risc), RSE (3i), SÍNIA (Banc de Sabadell), GEOCAT (IGC), AIRBUS Defence & Space GEO.
● Impuls a la creació de l’Institut de Geomàtica, Consorci entre la Generalitat de Catalunya i la UPC per a la investigació i docència superior en geomàtica. Membre del Consell Rector. Definició de la seva Política de Recerca.
● Impuls a la transformació del Servei Geològic (gestionat dins de l’ICC 1995-2005) en Institut Geològic de Catalunya.
● Impuls en la implementació de la tasca legislativa que va conduir a la Llei 16/2005 de la Informació Geogràfica i al Decret 398/2006 del seu desenvolupament. L’ICC va actuar com a impulsor dels ens creats per aquesta Llei.
● Participació activa i determinant en el Consejo Superior Geográfico de España representant al Govern de la Generalitat de Catalunya des de 1980 al 2017.
● Integració de l’ICC, l’IGC i GEOCAT en l’ICGC, mitjançant la llei 2/2014, de 27 de gener, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic.
Cap del Servei Cartogràfic del Departament de Política Territorial Obres Públiques. 10/1980 - 11/1982.
- Planificació de les infraestructures tècniques i d’informació per al primer Govern de la Generalitat de Catalunya. 1980.
- Es va assumir la integració del Servei de Cartografia de la Diputació de Barcelona i del "Servicio de Fotogrametria de la V Jefatura de Carreteras del MOPU. 1980.
- Realització de la tasca legislativa que va conduir a la Llei 11/1982, de 8 d’octubre de 1982, de creació de l’Institut Cartogràfic de Catalunya.
Sotsdirector del Centre de Càlcul de la Universitat Politècnica de Catalunya per a projectes externs. 1976 – 1979
● Organització, amb un grup reduït (5 persones) embrió dels primers projectes de cartografia numèrica, a escala urbana, a Espanya. Especialment amb la Corporació Metropolitana de Barcelona, Ajuntament de Barcelona i Diputació Foral de Navarra. Projecte innovador en l’àmbit europeu.
● Responsable del Departament de Computer Graphics i Cartografia Numèrica del Centre de Càlcul de la Universitat Politècnica de Catalunya (CCUPC).
● L’equip format en el CCUPC va introduir a Espanya els primers sistemes gràfics interactius CALMA especialitzats en el disseny de circuits electrònics i cartografia numèrica. Es varen desenvolupar multiplicitat de projectes i algorismes i aplicacions informàtiques, fins a l’absorció de CALMA Co. per G.E. Així mateix, es va iniciar la introducció de la teledetecció aplicada en col·laboració amb el Departament de Percepció Remota del CCUPC.
EDUCACIÓ
● Programa de lideratge i innovació en els serveis públics, IESE 2001
● Membre, per oposició, del Cos de Cartògrafs de la Generalitat de Catalunya (Núm.1). 1984
●Investigador Universitat Politècnica de Catalunya. Centre de Càlcul UPC. 1973-1979
● Cursos de Doctorat a la UPC. 1973-1974
● Ajudant de pràctiques de la Càtedra d’Electrònica de l’ETSEIB, amb el Prof. Joan Peracaula i el Prof. Joan Figueras i Pamies. 1972-1973
●Becari del Centre de Càlcul de la UPC (CCUPC). Col·laborador del Prof. Martí Vergés.1973
● Enginyer Industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Col.legiat #3819.1973
HONORS I PREMIS
Membre numerari de la Secció de Ciència i Tecnologia. Institut d’Estudis Catalans. 2014. Per elecció.
Doctor Honoris Causa per la Universitat de Lleida. 2013.
Medalla d’Argent de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona. 2013.
Investigador honorari associat del Centre de Recerca Geomàtica i Cartogràfica de la Universitat de Carleton, Ottawa, Canadà. 2013.
Soci honorari de la Societat Catalana de Geografia. 2013.
Placa Narcís Monturiol (col·lectiva) al mèrit científic-tècnic. Generalitat de Catalunya 2003.
Diploma de Membre Honorari de l’Associació Cartogràfica Internacional, Ottawa, Canadà. 1999.
Medalla al Mèrit Aeronàutic amb distintiu blanc, Ministerio de Defensa, Madrid, Espanya. 1998.
Diploma de Membre Honorari de la Societat Hongaresa de Cartografia i Teledetecció,
Budapest. Hongria. 1997.
Medalla d’Or de la X Asamblea General de l’ICA/ACI, Barcelona. 1995.
CÀRRECS DE REPRESENTACIÓ NACIONAL I INTERNACIONAL
President del Comité Organitzador de la IX conferencia Europea sobre la Directiva INSPIRE. Barcelona Setembre 2016.
Vicepresident de l’Associació Cartogràfica Internacional (ICA/ACI). Per elecció (vuit anys). Realitzant acció executiva visitant més de 40 països i promocionant l’ICA/ACItècnicament institucionalment. 1991-1992.
Vice President de la Sociedad Española de Cartografía, Fotogrametría y Teledetección. Per elecció. 1991-2002.
President del Comitè Organitzador de la 17a Conferència Cartogràfica Internacional i l'Assemblea General de l’Associació Cartogràfica Internacional (ICA/ACI). Per elecció. 1995.
President del VI Seminari Europeu de Cartografia Assistida per Ordinador. Per elecció.1986
Membre del Consejo Superior Geográfico de Espanya. Per nomenament del Govern de la Generalitat. 1990-2017.
Membre de la Junta de Govern de la UPC, com a personal investigador. Per elecció. 1978-1980
Membre del Consell de Govern de l’Institut d’Estadística de Catalunya. Per nomenament del Govern de la Generalitat. 1984-1985
Membre del Patronat de la Fundació Centre Internacional de Hidrología Subterránea. 2003-2017
Membre del Patronat del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). 1994-2010.
TÍTOLS PROFESSIONALS
● Enginyer Industrial. Col·legiat número #3819 en el Col·legi d’Enginyers Industrials.
● Membre de la International Society for Photogrammetry and Remote Sensing (ISPRS).
● Membre de l’International Electric and Electronic Engineers (IEEE).
● Membre de la Association for Computer Machinery (ACM).
● Membre de la Photogrammetric Society of England.
● Membre de l’American Society for Photogrammetry and Remote Sensing (ASPRS).
DADES PERSONALS
Data i lloc de naixement: 29 de gener de 1950, a Barcelona, Catalunya.
Fills: Mariona i Víctor
Llengües maternes: Català i Castellà.
Idiomes tècnics: Francès i Anglès.
Jubilació administrativa de l’ICGC: Febrer 2017.
Actualització: 1/1/2021.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada