dimecres, 1 de gener del 2020

CV- JAUME MIRANDA i CANALS.

  Més de quaranta anys d’experiència professional com a enginyer i màxim responsable de les agències productores de la Geoinformació de Catalunya.


SUMARI

Director general en termes lideratge i tecnologia, desenvolupador de sistemes de servei i de producció avançats en l’àmbit cartogràfic, d’informació geogràfica, geodèsica, geològica, geofísica i tecnologies de la informació en general.

Significatius resultats econòmics i aportacions d’innovació en la gestió de contractes-programa amb l'Administració de la Generalitat de Catalunya i la Administración General del Estado, la implementació i explotació de sistemes productius i tecnològics en l'àmbit de la Geoinformació, reconeguts i exportats en projectes internacionals en Amèrica Llatina i Mig Orient.

Gestió d’un pressupost anual per valor de 18-25 M.Euros anuals actualment, i obtenció i realització sostinguda de projectes nacionals i internacionals per valor de 4-8 M.Euros anuals amb un autofinançament mig del 40% en 30 anys en el període 1987-2017.

HISTÒRIA PROFESSIONAL

Director General de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). 2014 -2017.  Director General de l’Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC). 1982 -2014.

Com a Director General es va concebre la creació i posada en marxa de l’ICC i, sistemàticament, s’han realitzat les següents accions, entre d’altres:

● Creació de la política d’informació geogràfica de Catalunya sota el control d’unConsell Rector presidit per dotze Consellers diferents en aquest període. 

●  Estructuració dels equips humans necessaris per a la posada en marxa de l’ICGC (+ 260 persones, 55% tècnics d’alta qualificació), formant especialistes en Geodésia, Cartografia, Fotogrametria, Teledetecció, SIG i en Geologia i Geofísica. Endegament de les primeres cadenes de producció cartogràfica i de fotogrametria digital a Catalunya i a l’Estat espanyol.

●  Creació d’un Departament d’Observació de la Terra aèria, amb més de +25.000 hores de vol de tres aeronaus Partenavia P68-C, Cessna Citation I-SP, Cessna Gran Caravan II, amb sistemes de guiat per sensors actius i passius, càmeres fotogramètriques, sensors multiespectrals, Lidar, etc.. que han permès l’autosuficiència total en la captura primària de dades per a l’elaboració de la Geoinformació de Catalunya i parts del territori Espanyol. A més, s’ha servit a multiplicitat d’Institucions Catalanes, públiques i privades, proveint-les de dades geomàtiques de qualitat. Així mateix, s’ha utilitzat la informació de satèl·lits d’Observació, generant productes avançats, partint d’un coneixement profund de les seves funcionalitats mètriques i espectrals.    


●  Creació de la Cartoteca de Catalunya. Seu fonamental de la documentació geogràfica de Catalunya. Disposa dels fons cartogràfics històrics catalans i d'arreu del món. Així mateix disposa d'una biblioteca especialitzada en fons geo-cartogràfics i una fototeca amb més de 300.000 fotogrames en diversos suports dels s. XIX, XX i XXI dels territoris catalans. La cartoteca és la més completa de l'estat espanyol amb més de 400.000 documents, tots en procés de digitalització i difusió a la web de l'ICGC. És la memòria geo-cartogràfica de Catalunya.


●  Creació dels sistemes de desenvolupament propi i d’altres de mercat, innovadors i altament productius, per a la generació de productes. Primer usuari Intergraph d’Espanya.


●  Es dóna servei a tots els òrgans directius del Departament de Política Territorial i Obres Públiques (actual Departament de Territori i Sostenibilitat) i a altres departaments de la Generalitat de Catalunya com a medi propi que legalment és.


●  Subscripció de més de 1.500 convenis amb l’Estat Central, Comunitats Autònomes, Diputacions, Mancomunitats, Consells Comarcals i Municipis que han permès, a més de donar servei, un autofinançament sostingut del 30 - 50% del pressupost de despesa des de 1986.


● Identificació, obtenció i execució de projectes internacionals amb diversos països sud-americans, com Argentina i Veneçuela, per un valor superior a 45 M.Euros en la dècada 1989-1999, essent el primer Institut de l’Estat espanyol exportador de serveis geomàtics a Llatinoamèrica i Orient Mitjà en la dècada 2000 – actualitat.


●  Creació d’infraestructures generals i tecnològiques, a banda dels productes cartogràfics, per exemple la xarxa geodèsica de Catalunya, la Cartoteca de Catalunya, la xarxa GPS - CATNET diferencial RASANT (primera a Espanya), la xarxa de botigues especialitzades (en les quatre capitals catalanes), la base aèria de l’Aeroport del Prat (Barcelona), la seu de l’ICC/ICC a Montjuïc, el Centre de Suport Territorial Pirineus a Tremp, l’Institut de Geomàtica de Catalunya, la nova xarxa sísmica de Catalunya amb telemetria de satèl·lit (primera a Espanya), Mapa Geològic de Catalunya (Geotreballs), etc...Una explicació detallada es pot trobar en les 37 memòries publicades 1980-2017 i disponibles en la web de l’ICGC.


●  S’ha implantat i potenciat la presència internacional de l’ICC/ICGC en els fòrums geomàtics i geològics internacionals, publicant-se centenars de ponències i articles. En definitiva, creant una Institució molt reconeguda mundialment.


●  Com a exemple de l’execel.lència en aquest període, s’han rebut onze premis cartogràfics mundials per als productes produïts per l’ICC. Per votació en les conferències de l’ICA.


●  Creació d’empreses participades de l’ICC: SYSIGSA (amb 3i,primera empresa europea de capital risc), RSE (3i), SÍNIA (Banc de Sabadell), GEOCAT (IGC), AIRBUS Defence & Space GEO.


●  Impuls a la creació de l’Institut de Geomàtica, Consorci entre la Generalitat de Catalunya i la UPC per a la investigació i docència superior en geomàtica. Membre del Consell Rector. Definició de la seva Política de Recerca.


●  Impuls a la transformació del Servei Geològic (gestionat dins de l’ICC 1995-2005) en Institut Geològic de Catalunya.

●  Impuls en la implementació de la tasca legislativa que va conduir a la Llei 16/2005 de la Informació Geogràfica i al Decret 398/2006 del seu desenvolupament. L’ICC va actuar com a impulsor dels ens creats per aquesta Llei.


●  Participació activa i determinant en el Consejo Superior Geográfico de España representant al Govern de la Generalitat de Catalunya des de 1980 al 2017.


●  Integració de l’ICC, l’IGC i GEOCAT en l’ICGC, mitjançant la llei 2/2014, de 27 de gener, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic.


Cap del Servei Cartogràfic del Departament de Política Territorial Obres Públiques. 10/1980 - 11/1982. 

- Planificació de les infraestructures tècniques i d’informació per al primer Govern de la Generalitat de Catalunya. 1980.

 - Es va assumir la integració del Servei de Cartografia de la Diputació de Barcelona i del "Servicio de Fotogrametria de la V Jefatura de Carreteras del MOPU. 1980.           

- Realització de la tasca legislativa que va conduir a la Llei 11/1982, de 8 d’octubre de 1982, de creació de l’Institut Cartogràfic de Catalunya.


Sotsdirector del Centre de Càlcul de la Universitat Politècnica de Catalunya per a projectes externs. 1976 – 1979

● Organització, amb un grup reduït (5 persones) embrió dels primers projectes de cartografia    numèrica, a escala urbana, a Espanya. Especialment amb la Corporació Metropolitana de Barcelona, Ajuntament de Barcelona i Diputació Foral de Navarra. Projecte innovador  en l’àmbit europeu.


● Responsable del Departament de Computer Graphics i Cartografia Numèrica del Centre de Càlcul de la Universitat Politècnica de Catalunya (CCUPC).

● L’equip format en el CCUPC va introduir a Espanya els primers sistemes gràfics           interactius CALMA especialitzats en el disseny de circuits electrònics i cartografia        numèrica. Es varen desenvolupar multiplicitat de projectes i algorismes i aplicacions    informàtiques, fins a l’absorció de CALMA Co. per G.E. Així mateix, es va iniciar la        introducció de la teledetecció aplicada en col·laboració amb el Departament de           Percepció Remota del CCUPC.

EDUCACIÓ

● Programa de lideratge i innovació en els serveis públics, IESE 2001

 

● Membre, per    oposició, del Cos de Cartògrafs de la Generalitat de Catalunya (Núm.1). 1984


●Investigador Universitat Politècnica de Catalunya. Centre de Càlcul UPC. 1973-1979


● Cursos de Doctorat a la UPC. 1973-1974


● Ajudant de pràctiques de la Càtedra d’Electrònica de l’ETSEIB, amb el Prof.  Joan Peracaula i el Prof. Joan Figueras i Pamies. 1972-1973


●Becari del Centre de Càlcul de la UPC (CCUPC). Col·laborador del Prof. Martí Vergés.1973

 

● Enginyer Industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Col.legiat #3819.1973 

HONORS I PREMIS

  • Membre numerari de la Secció de Ciència i Tecnologia. Institut d’Estudis Catalans. 2014. Per elecció.

  • Doctor Honoris Causa per la Universitat de Lleida. 2013.

  •  Medalla d’Argent de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona. 2013.

  •  Investigador honorari associat del Centre de Recerca Geomàtica i Cartogràfica de la Universitat de  Carleton, Ottawa, Canadà. 2013. 

  • Soci honorari de la Societat Catalana de Geografia. 2013.

  • Placa Narcís Monturiol (col·lectiva) al mèrit científic-tècnic. Generalitat de Catalunya 2003.

  • Diploma de Membre Honorari de l’Associació Cartogràfica Internacional, Ottawa, Canadà. 1999.

  • Medalla al Mèrit Aeronàutic amb distintiu blanc, Ministerio de Defensa, Madrid, Espanya. 1998.

  • Diploma de Membre Honorari de la Societat Hongaresa de Cartografia i Teledetecció,

  • Budapest. Hongria. 1997.

  • Medalla d’Or de la X Asamblea General de l’ICA/ACI, Barcelona. 1995.

 

CÀRRECS DE REPRESENTACIÓ NACIONAL I INTERNACIONAL

  • President del Comité Organitzador de la IX conferencia Europea sobre la Directiva INSPIRE. Barcelona Setembre 2016.

  • Vicepresident de l’Associació Cartogràfica Internacional (ICA/ACI). Per elecció (vuit anys). Realitzant acció executiva visitant més de 40 països i promocionant l’ICA/ACItècnicament institucionalment. 1991-1992.

  • Vice President de la Sociedad Española de Cartografía, Fotogrametría y Teledetección. Per elecció. 1991-2002.          

  • President del Comitè Organitzador de la 17a Conferència Cartogràfica Internacional i l'Assemblea General de l’Associació Cartogràfica Internacional (ICA/ACI). Per elecció. 1995.

  • President del VI Seminari Europeu de Cartografia Assistida per Ordinador. Per elecció.1986

  • Membre del Consejo Superior Geográfico de Espanya. Per nomenament del Govern de la Generalitat. 1990-2017.

  • Membre de la Junta de Govern de la UPC, com a personal investigador. Per elecció. 1978-1980

  • Membre del Consell de Govern de l’Institut d’Estadística de Catalunya. Per nomenament del Govern de la Generalitat. 1984-1985

  • Membre del Patronat de la Fundació Centre Internacional de Hidrología Subterránea. 2003-2017

  • Membre del Patronat del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). 1994-2010.

 

TÍTOLS PROFESSIONALS 

    ●  Enginyer Industrial. Col·legiat número #3819 en el Col·legi d’Enginyers                  Industrials.

     ● Membre de la International Society for Photogrammetry and Remote                     Sensing (ISPRS).

     ● Membre de l’International Electric and Electronic Engineers (IEEE).

     ● Membre de la Association for Computer Machinery (ACM).

     ●  Membre de la Photogrammetric Society of England.

     ●  Membre de l’American Society for Photogrammetry and Remote Sensing              (ASPRS).

 

DADES PERSONALS

    Data i lloc de naixement: 29 de gener de 1950, a Barcelona, Catalunya.

    Fills: Mariona i Víctor

    Llengües maternes: Català i Castellà.

    Idiomes tècnics: Francès i Anglès.

    Jubilació administrativa de l’ICGC: Febrer 2017.

 

Actualització: 1/1/2021.


 

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada