dimecres, 5 de juny del 2013

PRESÈNCIA DE CATALUNYA EN ELS ORÍGENS DE LA CARTOGRAFIA I LA GEOGRAFIA


PRESÈNCIA DE CATALUNYA
EN ELS ORÍGENS DE LA CARTOGRAFIA I LA GEOGRAFIA
Discurs de Jaume Miranda i Canals
d’acceptació del títol de Doctor Honoris Causa
per la Universitat de Lleida
Laudatio pronunciat pel Prof. Dr. Jaume Porta i Casanellas


GRATIAS INITIALIS
Magnífic Rector de la Universitat de Lleida, Honorable Conseller de Territori i Sostenibilitat, Sr. President del Consell Social, senyors vicerectors, degans de facultats i escoles tècniques superiors, professorat, senyores i senyors.

En primer lloc, voldria agrair sincerament al Claustre de la Universitat de Lleida, i al senyor Rector, d’haver acceptat la proposta de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària, encapçalada per la seva ex-directora i professora Dra. Rosa Maria Teira i Esmatges i l’actual director i professor Dr. Narciso Pastor Sáenz. Els reitero el meu agraïment.

Voldria fer avinent que aquesta Universitat és hereva de l’Estudi General, creat l’1 de setembre de 1300, i que fou tancat per Decret Reial el 9 d’octubre de 1717, després de 417 anys de perllongada existència, per desafecció al rei Felip 5è de Castella, cosa que històricament honora aquesta Universitat.

Honor que manté la Universitat que és, havent desenvolupat la seva activitat acadèmica durant el més llarg període de temps entre les universitats catalanes.

Cal recordar, així mateix, que el 12 de desembre de 1991, el Parlament de Catalunya aprovà la Llei de creació d’aquesta Universitat actualment vigent, i el 1993 el professor Jaume Porta i Casanellas fou escollit com el seu primer rector.

També voldria dir-los que aquesta distinció és personal, però l’entenc com a corporativa per la tasca que durant un terç de segle ha dut a terme un aferrissat equip científico-tècnic a l’Institut Cartogràfic de Catalunya, treballant en les diverses disciplines de les ciències de la mesura de la Terra que ens són pròpies.  MERCÈS.

  
THESIS

Voldria en el dia d’avui defensar davant de tots vostès una doble tesi:

1.    La catalanitat i els seus territoris han mantingut una presència constant en la cartografia i la geografia universal clàssiques, parella a les nacions de mida geogràfica semblant. El seu reflex en la història de la cartografia, partint de les arrels comunes grecollatines, ha estat clar i nítid, i la seva contribució més original es va produir al segle 15, a la sortida de la fosca medieval quan el Renaixement s’albirava, bo i recuperant el pensament geogràfic hel·lenístic.

El fracàs de la catalanitat en l’època de la formació dels estats contemporanis, essencialment en el segle 18, va suposar una pèrdua total de protagonisme per a automesurar-se i aportar el seu coneixement geogràfic al món, en l’era contemporània, és a dir, en el període des de l’inici del segle 18 fins a la primera meitat del segle 20.

2.    En segon lloc voldria defensar que sempre que s’ha disposat en la nostra història d’un règim de llibertats, la voluntat racionalista d’arribar a un coneixement acurat del territori s’ha traduït en la creació d’instruments organitzatius propis, especialitzats en la generació de la geoinformació necessària per a exercir la sobirania obtinguda. Així, la Mancomunitat de Catalunya creà el Servei del Mapa Geogràfic, que tingué continuació amb el Servei Cartogràfic de la Generalitat republicana.

Un cop vigent l’Estatut d’Autonomia de 1979, la Llei 11/1982, de 8 d’octubre, creà l’Institut Cartogràfic de Catalunya, per a la creació i el desenvolupament de la informació geogràfica del país, Institut que fou refundat per la Llei 16/2005, del 27 de desembre. La història ens demostra fefaentment, doncs, la constància transversal dels distints governs, per tant, de la cultura política del país, de basar llurs decisions en el mètode científic sintetitzat en la cadena mesurar-reflexionar-actuar.

Aquestes tesis es recolzaran en el conjunt de fites i escenaris de la història de la cartografia que tot seguit exposarem raonadament.                          

             ELS GEGANTS                              
El 5 de febrer de 1675, Isaac Newton, en una lletra enviada a Robert Hooke, citant a Bernard de Chartres, filòsof neoplatònic, erudit i administrador, del S.XIII, li diu:

si he aconseguit veure més lluny, ha estat perquè he pujat a les espatlles de gegants”

Aquesta cita molt coneguda és una magnífica cristal·lització i caracterització dels procés col·lectiu humà en la construcció del coneixement al llarg de la historia.

¿Sobre quins gegants ens hem pujat els cartògrafs i geògrafs per veure-hi més lluny ??

En primer lloc els gegants grecs : els científics. Que fonamenten els nostres orígens comuns.

En citarem quatre, del centenar conegut, que afiten de manera lògica l’evolució del coneixement de la mesura de la terra.

 I.  325-275 a.C. EUCLIDES D’ALEXANDRIA
LA GEOMETRIA COM A BASE DE LA CARTOGRAFIA. LA PRIMERA ENCICLOPÈDIA MATEMÀTICA. EL MÉS INFLUENT
Euclides d’Alexandría és el matemàtic més notable de l’Antiguitat.
Aquesta afirmació pot semblar excessiva, però és un consens acadèmic dels historiadors de la ciència antiga. És el més gran exponent dels mil anys (segle 5è a.C. fins segle 5è d.C.) de treball extraordinari en els dominis de les ciències exactes: matemàtiques, astronomia, física, etc., que, de manera directa, posaren les bases teòriques de la mesura de la Terra.

El seus treballs ens han arribat en diversos estats de reedició, majoritàriament via el camí grec-aràbic-llatí. La seva obra cabdal, els Elements, composta de tretze llibres, dels quals els sis primers són dedicats a la geometria com a disciplina, és una veritable enciclopèdia de la matemàtica antiga que Euclides compila, integra (altres autors anteriors i contemporanis seus, com Tales, Eudoxos, Teetet, entre d’altres) i fa les seves aportacions originals.

Els Elements són una obra d’influència històrica en la cultura occidental, com la Bíblia, l’Alcorà, etc., i ha estat de les obres més traduïdes, publicades i estudiades. Més de mil edicions clàssiques es coneixen fins a la data. Va ésser la primera font del raonament geomètric, l’expressió de teoremes, i mètodes d’expressió gràfica, fins a l’aparició de noves geometries i la potència de la seva herència es demostra en denominar-se les noves geometries com a no-euclidianes, al segle 19.

Potser Euclides no va ésser ell mateix un matemàtic definitiu, però la seva obra va posar els fonaments immutables del raonament deductiu, i la geometria com a disciplina escolar i acadèmica ha restat pràcticament sense canvis essencials per més de 2 000 anys.
                                                                               
 II. 287-212 a.C. ARQUIMEDES DE SIRACUSA
EL PRIMER ENGINYER COMPLET. EL MÉS APLICAT

És una llegenda documentada que en el setge romà de Siracusa, una prioritat de l’exèrcit romà era de mantenir la vida d’Arquimedes, i que va ser assassinat per error. El seu prestigi era immens, en vida, i Ciceró (75 a.C.) documenta la seva visita a la tomba d’Arquimedes.

Geòmetra, estudiós d’Euclides, company d’Eratòstenes a Alexandria, però amb una visió aplicada de la ciència i de la tècnica, cosa que el feia únic i diferent dels altres, més propers a la filosofia de la ciència.

Però, conceptualment, la seva aportació més genial fou l’inici del concepte del càlcul infinitesimal per al càlcul de sòlids geomètrics, amb què inicià una disciplina que no seria ampliada fins a les contribucions de Kepler, Fermat, Leibnitz i Newton, disset segles després!

L’anomenat Palimpsest d’Arquimedes, escrit sobre pergamí de corder conté l’única còpia coneguda en grec de l’obra Cossos flotants i també l’única del Mètode dels teoremes de mecànica. La còpia original d’aquest palimpsest es va fer al voltant de l’any 950 d.C, i en algun moment del segle 17, va ésser desrelligat, rascat (amb pedra tosca), i netejat (amb un àcid, tipus suc de llimona), amb la finalitat d’aprofitar els pergamins per escriure-hi damunt, doblegant per la meitat els folis originals, oracions eclesiàstiques en llatí, en un total de 177 pàgines. El nou llibre d’oracions restà 600 anys al monestir ortodox de Mar Saba, prop del desert de Judea, fins que tornà a Constantinoble.

El Museu Walters de Baltimore, EUA, hostatja, des de 1998, aquesta obra, estudiada per un enorme equip multidisciplinari, encara en acció

Arquimedes transformà la multiplicitat de disciplines en acció. Crea disciplines noves, no conegudes, i inventa màquines, instruments i sistemes que convertien les seves idees abstractes en aplicacions útils, un tipus de científic, cim de l’enginyeria, que fins a l’aparició de Leonardo da Vinci no va tenir comparació possible.

Amb la invenció del primer planetari planteja la mesura de la Terra i la seva cosmogonia.
                                        
                           
I    III.- 276-194 a.C. ERATÒSTENES DE CIRENE
EL FUNDADOR DE LA GEODÈSIA. EL GENI PUR EXPERIMENTAL

Fou el científic grec clàssic, que a la vegada conrea la matemàtica, l’astronomia i la geografia, fent fertilització encreuada entre les disciplines i generant un corpus de doctrina unitari. Fou el tercer director de la Biblioteca d’Alexandria, del 236 fins a la seva mort. Aquestes circumstàncies, ben segur, van donar-li les bases d’informació per a desenvolupar la seva obra.

Va fer un raonament que s’ha convertit en un clàssic del saber universal.

Era un convençut de l’esfericitat de la Terra, i en la seva observació va detectar que a Siene (prop de l’actual Assuan), el dia del solstici d’estiu la llum solar penetrava fins als fons dels pous profunds, per tant, els raigs solars eren totalment verticals aquell dia; el mateix dia a Alexandria la mateixa llum solar generava una ombra de 7,2˚ respecte a la llum solar (un 1/50 de tota la circumferència). Va contractar camellers que comptessin la distància Siene-Alexandria (uns 5.000 estadis egipcis) i va obtenir que la circumferència de la Terra era aproximadament de 250.000 (50 x 5 000) estadis. Traduint-ho a la nostra mètrica, com un estadi egipci equival a 156,9 m, la longitud total de la circumferència de la Terra era de 39668 km, no gaire lluny de la realitat, que és de 40.009 km. Menys d’un 1% d’error!

Com a astrònom, afrontà el repte del càlcul de l’angle del pla de l’eclíptica (intersecció del pla de gir de la Terra respecte al Sol amb l’esfera celeste) respecte del pla de l’equador celeste. Obtingué un resultat de 24˚, una gran precisió per a l’època. Posteriorment Ptolemeu el refinarà en 23˚51’19” desmitificant els orígens de les estacions climàtiques.

Calculà la distància al Sol i la Lluna, i el pas següent va ser, de manera natural, la seva representació dinàmica: l’esfera armil·lar, també invenció seva, on amb centre a la Terra (més endavant el Sol) es representen els planetes, amb un conjunt de cercles graduats on es representa l’eclíptica dels planetes i els meridians i els paral·lels astronòmics. Per tal d’ajustar el calendari astronòmic proposa el que ara coneixem com any de traspàs quadriennal (29 de febrer).
Cal dir que aquest sistema de representació de l’Univers conegut fou vigent fins al segle xvii¡¡¡                                                                                                          

SI ELS TRES PRIMERS GEGANTS EREN BASES DEDUCTIVES, EL QUART POSA JA LES BASES EMPÍRIQUES


IV.- 85-165 d.C. CLAUDI PTOLEMEU
EL GEGANT MÉS INTEGRADOR. EL RIGOR MATEMÀTIC COM A BASE DEL CONEIXEMENT GEOGRÀFIC

Ptolemeu és un empirista, a diferència dels filòsofs gegants clàssics Plató (427-347 a.C.) i Aristòtil, el seu alumne, el coneixement dels quals l’envoltava encara. És un astrònom, matemàtic i geògraf amb una enorme quantitat d’interessos en els àmbits de la ciència aplicada.

Ens ha arribat sols una petita part de la seva producció científica, sempre via la traducció grec-àrab-llatí, el trànsit triidiomàtic. La seva obra va ésser redescoberta per la ciència del Renaixement i les seves obres principals més conegudes són:

-     L’Almagest: Tretze llibres d’astronomia i fonaments de trigonometria.
-     El Tetrabyblos: Un ampli compendi sobre astrologia i astronomia.
-   La Geografia: On dóna nom per primera vegada a la disciplina     científica i va ser un llibre de referència acadèmica pràcticament fins   al segle 10.

Ja des de l’origen de la relació entre geografia i cartografia, ambdues disciplines han tingut una relació molts cops indestriable. La mateixa Geografia ptolemaica és essencialment un tractat de cartografia.

Cal entendre les arrels del context on desenvolupa la seva activitat científica: L'Alexandria (fundada el 331 a.C.), ciutat del renaixement ateniense, el seu Museu (Musêion, santuari de les muses) tenia com a annex la Biblioteca. Amb un gran paral·lelisme amb les escoles atenienses ja que eren els mateixos grecs amb la mateixa cultura. Ja Vitruvi afirmava que la Biblioteca era la primera editorial del món antic. Contenia textos budistes, dos milions de línies sobre zoroastrisme, la història de Babilònia, la Bíblia dels Setanta (el Pentateuc original), les versions dels textos d’Homer seleccionats per Zenòdot, els corpus d’Hipòcrates estudiats i certificats per Galé, les grans tragèdies gregues completes, l’original de la Torà portat des de Jerusalem, les referències són múltiples i disparen la imaginació.

El 48 a.C. César ataca i incendia Alexandria i es produeix el primer gran incendi de la Biblioteca. Data a recordarEs produeix la destrucció i la dispersió. És un moment crític per a la Humanitat. Per exemple, la Grècia clàssica comptà més de mil (1.000) autors i sols se’n coneix un 10% de llur producció.

Claudi Ptolemeu neix 40 anys després de la destrucció de la Biblioteca, però segons diversos autors es parla ja de la dispersió abans de la destrucció mateixa.

El tret fonamental de la cosmografia ptolemaica és el seu model geocèntric, que va ser acceptat fins a l’aparició del model heliocèntric de l’acadèmic polonès Copèrnic (1.543). Aquesta aproximació geocèntrica el va preservar de ser marginat pel coneixement eclesiàstic medieval. Però la seva genialitat apareix en la proposició per primer cop del sistema analític de coordenades i el concepte de projecció (arribà a fer-ne fins a tres propostes).

La Geografia és formada per quatre llibres amb la toponímia universal coneguda. L’edició acadèmica, en llatí, més moderna i considerada més completa i millor traduïda, i base d’aquesta anàlisi, s’edita a Leipzig per Augustus Nobbe el 1.843. Al segon Llibre, capítol 5, Ptolemeu dividia la Península Ibèrica en tres regions: Bètica, Lusitània i Tarraconense. La Tarraconense té 335 topònims dels més de 8 000 que conté tota l’obra, que representa genuïnament el coneixement geogràfic del món a l’època.

Pel que fa al coneixement toponomàstic de l’àmbit català, expressat dins de la Tarraconense, és dividit seguint els àmbits etnogràfics a l’ús, i és el següent:

Ilercaones: (Castelló de la Plana, Baix Ebre, Montsià, Matarranya)
-      Tenebrius promunturium.
-      Tenebrius portus.
-      Bucca Iberus flumen.
-      Medius Iberus flumen.
-      Fontes Iberus flumen.
Cosetani: (actual Camp de Tarragona)
-     Tarraco.
-     Súbur.
Laietani: (de la Tordera al Llobregat)
-    Bàrcinon.
-    Bucca Rubricatus flumen.
-    Bètulon.
-    Lunarium promuntorium.
-    Iluron.
-    Blandae.
Indigetes: (Roses, Selva, Empordà, Gironès, Pirineus)
-    Bucca Sambroca flumen.
-    Emporiae.
-    Bucca Clodianus flumen.
-    Rhode urbs.
-    Templum Venus.
Ilergetes: (Urgell, Segrià, Noguera, Segre, Cinca)
-    Urgell.
-    Aitona.
-    Tornabous.

Ptolemeu es troba en el centre d’un període on gairebé durant mil anys (segle 5è a.C al segle 5è d.C.) els matemàtics grecs van ser a Occident hegemònics en la tradició de treball en les ciències exactes i físico-naturals, bàsiques per a la representació cartogràfica.

I a llur torn la projecció en la història perdurarà també 1.000 anys fins als segles 17 i 18.
                                                                         
L’ESTAT ROMÀ: ELS ENGINYERS GLOBALS
Sobre aquestes espatlles gregues es fonamenten a la seva vegada els coneixements romans aplicats que organitzen racionalment el món per primer cop.

I.El primer geògraf romà: 37-42 d.C. POMPONI MELA

Nascut al sud de la Bètica, l’obra que ens n’ha arribat, De situ orbis, és l’únic tractat formal a l’època. Conté una descripció de les regions i els continents, es detallen ciutats i accidents geogràfics. La còpia llatina en primera edició va aparèixer a Milà el 1.471. És innovador en el sentit d’integrar la geografia i una incipient climatologia. Considerava que hi havia cinc zones climàtiques al món, dues de fredes i inhabitables, dues d’habitables, i una de tòrrida central, i afirmava que la zona habitable inferior era habitada, sense més precisions. És un precursor i les mateixes idees seran recollides per altres autors, inclosos els mateixos Cresques.

La toponímia catalana identificada:

Rúscino (Perpinyà), Rhode (Roses), Clodianus (Fluvià), Emporiae (Empúries), Mon Iovis (Montgrí), Ituro (Mataró), Baetulo (Badalona), Bàrcino (Barcelona), Súbur (Sitges), Rubricatum (Llobregat), Tàrraco (Tarragona), Maiux (Riu de Foix), Tuleis (Francolí), Hiberus (Ebre), Dertosa (Tortosa).

II.El primer itinerariSEGLE 1 d.C. ITINERARIS DE VICARELLO -                                       D’ANTONÍ

El més antic de què es té notícia és l’anomenat de Vicarello, gravat en quatre copes d’argent anomenades Vasos Apol·linares o Vasos de Vicarello, trobades l’any 1.852 a les termes de Vicarello, localitat del Laci.
Es tracta d’un itinerari de Cadis a Roma, en 104 etapes, on es donen les distàncies per etapa, incloent:

– Tarragone MXXV – Gerundam (Girona) XII      – Dertosa (Tortosa)
– Tria Capita (Ampolla) – Subsaltu (Coll de Balaguer) – Acquis Voconis (Caldes de Malavella) – Iuncarias (Figueres)

El 313 d.C. és un moment de canvi, per tal com s’adopta com a religió oficial el cristianisme, fet que afecta a la cartografia en el sentit de l’ús dels itineraris per a les peregrinacions a Roma i Jerusalem. Canvia també la mètrica, les distàncies es registraren en llegües (2,22 km) o milles romanes (1,48 km).

 III.- El primer mapa utilitariEL PRIMER MAPA UTILITARI. EL PRIMER ATLES DE CARRETERES DE L’EDAT ANTIGA (335-336 d.C.) ITINERARI TABULA PEUTINGERIANA

El 313 d.C., amb l’edicte de Milà, es legalitzà i s’adoptà el cristianisme per l’emperador Constantí el Gran, i el 394 d.C. Teodosi l’adopta com a religió oficialAquest fet afecta profundament la cartografia premedieval, en el sentit de l’inici per necessitat de l’ús civil, de manera important, dels itineraris per a les peregrinacions a Jerusalem.

El primer itinerari amb representació gràfica topològica i cartogràfica que ha arribat fins els nostres dies és la Tabula de Peutinger (el primer propietari medieval conegut), realitzada originalment entre 335 i 366 d.C. i d’autors desconegutsOriginalment tenia 11 fulls consecutius, però un se n’ha perdut, en el procés de còpia, el full primer: Tabula I, on figuraven les Illes Britàniques, la Península Ibèrica i l’Àfrica atlàntica.

Mostra no menys de 555 ciutats i més de 3.500 indrets, identificats amb toponímia i simbologia, més de 200.000 km d’itineraris o calçades romanes en milles romanes. És ja un mapa complet, amb distàncies, simbologia, toponímia, infraestructures portuàries, la informació de les carreteres o cursus publicus i referències bíbliques, encara que algunes foren incorporades als segles 5è – 6è d.C.

N’hi ha una edició de Comradi Milleri, de 1.887, on apareix reformulada i interpretada la Tabula I (Hispània, Britànnia), on es descriuen tres etapes:
Gerunda - Barcelona (no Barcino) - Tarragona
                                                                       
 IV.- Presencia en la logística romana: 395-427 d.C. NOTITIA DIGNITATUM
És la relació oficial de totes les bases civils i militars dels imperis romans d’Orient i d’Occident. Es tracta d’un document més textual que topogràfic. És un document únic de la cancelleria imperial romana. Ens n’han arribat còpies (quatre) del segle 14-15, on hi ha una detallada descripció, incloent-hi simbologia detallada i banderes, de l’administració territorial de l’Imperi, on la Tarraconense era enquadrada en la diòcesi XV (15a)  Hispaniae.

Es descriuen les ciutats i els assentaments militars importants per a Roma, i a la Tarraconense, en l’actual Principat, es descriuen els assentaments següents: Acquis Voconis (Caldes de Malavella), Bètulo (Badalona), Bàrcino (Barcelona), Castrum Octavianum (Sant Cugat del Vallès), Ègara (Terrassa), Emporiae (Sant Martí d’Empúries), Hiberus (Ebre), Ilerda (Lleida), Tarraco (Tarragona).

En total nou assentaments, que complien una doble funció civil/comercial i militar com a base d’ocupació del territori, i pertanyents a l’Imperi.

Aquests quatre exemples il·lustren l’aproximació utilitarista de l’imperi Romà pel que fa a les ciències cartogràfiques i geogràfiques, les usa però no les impulsa.
                                                                        
LA DECADÈNCIA CRISTIANA, LA SORTIDA DEL MIL·LENNI PERDUT: EL RENAIXEMENT.

 I.ELS PRIMERS BALBUCEJOS TENEN AL PRINCIPAT UN REFERENT CLÀSSIC: 1.050-1.070 d.C. APOCALIPSI DE SANT SEVER - BEATUS D’URGELL

Un cop més cartografia i història són entrellaçades. El 711 d.C., 7.000 berbers ocupen en vuit anys la Península Ibèrica, ocupació militar i política, però el cristianisme subsisteix en termes de resistència. El cristianisme produeix dos gèneres descriptius del món: l’Apocalipsi i els Beatus. Ambdós es basen i beuen en la tradició bíblica únicament, però són un descobriment del futur. Donades les circumstàncies d’opressió, s’han anomenat sovint els “Evangelis de l’Esperança”, i descriuen el món naturalment seguint els patrons de l’època. El Beatus (o, també Apocalipsi) de sant Sever (badia prop de Mont de Marsan), fou fet sota la direcció de Gregori de Montaner, amb una visió tradicional prehel·lènica i molt cristiana. La visió primigènia del mapa no és de descriure el món, sinó servir d’il·lustració a la diàspora primigènia dels apòstols des del centre del món, Jerusalem.

A Catalunya en aquesta època de transició tenim una joia del segle 10, el Beatus d’Urgell, manuscrit il·luminat, dipositat al Museu Diocesà d’Urgell, on s’ha mantingut més de 1.000 anys. Els motius geogràfics, com “La Nova Jerusalem i el Riu de la Vida”, són molt reduïts, com el mateix i conegut Llibre de la revelació de l’Apocalipsi de sant Joan, escrit originalment en arameu, i al seu torn basat en 230 manuscrits grecs. És, doncs, una concepció de la història del moment, una “teologia de la història” s’ha dit, destinada a consolar els oprimits prometent-los que el Bé Suprem s’aconseguirà a la fi d’un camí històricament necessari a través del Mal, en què es troben.

Aquest tipus d’obra no afavoreix la visió geogràfica, ans al contrari, només se centra en la transmissió del coneixement més escolàstic i en una visió reduccionista del món.

També disposem d’un altre beatus a Catalunya, el Beatus de Girona, finalitzat el 975 i dipositat a la catedral de Girona. Té 284 pàgines en lletra visigòtica i altament il·luminat amb or.

Aquest Beatus de Girona té una làmina amb una visió del cel poc comuna en altres beatus; és l’únic motiu geogràfic que conté.

II.El retorn a Ptolomeu. 12 segles després1.375 d.C. L’ATLES CATALÀ. BANDERA DE LA CATALANITAT

El pare Abraham Cresques (1325?-1387?) i el fill Jafudà Cresques / Jaume Ribes (1350?-1427?)

Representen l’inici de la Modernitat, són precursors, intuïtius i autodidactes. Tancats en un estret cercle religiós i amb múltiples dificultats confessionals (la ciutat de Mallorca tenia una població d’uns 20.000 habitants, el 15% jueus, instal·lats en un call separat i emmurallat) els Cresques són apreciats per llur coneixement i la qualitat del seu treball com a  il·lustradors/il·luminadors, com a productors d’instrumentació per a la navegació i, fonamentalment, com a cartògrafs. Més de cent anys (117) abans del primer viatge de Colom, l’Atles Català descriu l’Índia i Catai (la Xina), amb un llenguatge gràfic riquíssim, i descripcions reals de costums i narracions de relacions humanes i bíbliques.

És el mapa/atles més important de l’Edat Mitjana. A més d’ésser cabdal com a mapamundi, és cosmogràficament una obra de primera magnitud: és el primer que incorpora una rosa dels vents i també dóna informació útil sobre les marees i el càlcul de l’hora per la nit, proposa un esquema per al càlcul de les dates de Pasqua i un calendari perpetu, entre d’altres seccions cosmogràfiques.

Trenca definitivament amb els patrons clàssics de la cartografia medieval en T. Aquest desarrelament del religiós cristià i de les reminiscències bíbliques és cabdal. Jerusalem deixa d’ésser el centre del món definitivament i la lògica del descobriment de la Terra pren forma cartogràfica en la representació del món conegut. Tornem al grecs 12 segles després.

L’Atlas Català és particularment significatiu en la incorporació del fet marítim i la navegació, per tant, l’utilitarisme orientat al comerç. La lectura és de dalt a baix i d’esquerra a dreta. El rumb dels vents com paradigma per a la navegació i el retorn a les projeccions ptolemaiques, arraconades 1.000 anys, donen un horitzó de modernitat cartogràfica que el fa únic en el seu temps i presagia el Renaixement, que s’albira proper, i s’hi endinsa.
                                                    
 III.- DE LA DESTRUCCIÓ FINAL DE LA BIBLIOTECA D’ALEXANDRIA A LA CAIGUDA DE BIZANCI: 1.000 ANYS. LA PÈRDUA DE CONEIXEMENT MÉS GRAN DE LA HISTÒRIA: 1.453 d.C. CAIGUDA DE BIZANCI, FI DE L’EDAT MITJANA

Primera biblioteca i editorial del coneixement clàssic

Si la primera destrucció de la Biblioteca per Cèsar (48 d.C.) suposa una pèrdua de 40.000 volums, que foren compensats pels prop de 400.000 volums de la Biblioteca de Pérgam oferts i traslladats per Marc Antoni a Cleòpatra. Dioclecià (297 d.C.) va destruir la totalitat de la ciutat, Biblioteca inclosa. El 330 d.C. es funda Bizanci i part de la Biblioteca s’hi trasllada el 391 d.C. Teodosi i el patriarca Teòfil arrasa la Biblioteca i la dispersa. Una resta subsisteix a la ciutat fins a la caiguda final a les mans musulmanes del califà Umar, que la destrueix definitivament el 642 d.C.

Finalment es va perdre aproximadament el 80% del coneixement helenístic, en totes les disciplines.

Aquesta síntesi de l’esdevenir de la Biblioteca, és el mateix camí que la del coneixement geogràfic, astronòmic i matemàtic. Les pèrdues del coneixement foren aclaparadores, produïdes premeditadament pels dos fonamentalismes religiosos imperants, el musulmà i el cristià, que actuen sobre Alexandria i sobre Bizanci alternativament seguint el decurs de la història. Ambdues religions odiaven les biblioteques per considerar-les reductes d’incredulitat i conservadores de les ciències paganes.
                                                                                    
 IV.- L’APARICIÓ DE LA CATALANITAT A LA DOCUMENTACIÓ CARTOGRÀFICA.
Hem vist que la presencia de Catalunya en la època grega i romana fou constant, a la sortida de la fosca medieval podem esmentar quatre fites fonamentals:

- EL NOM PRINCIPATUS CATALONIA EN UN MAPA PER PRIMERA VEGADA,1.482 d.C. GEOGRAPHIA DE FRANCESCO BERLINGHIERI

La primera vegada documentada on apareix el territori de Catalunya com una entitat geogràfico-política “Principato Catalonia” en un mapa, va ser en l’obra Geographia de Francesco Berlinghieri, una reproducció avançada de la Geographia de Ptolemeu, que conté la Tabula moderna. Hispaniae, editada a Florença el 1.482 per Niccolò Tedesco.

- EL MAPA DE CATALUNYA IMPRÈS MÉS ANTIC. PRIMER MAPA DE LA GENERALITAT,1.602-1.605 d.C. NOVA PRINCIPATUS CATALONIAE DESCRIPTIO. IOANNEM VRIENTS

El primer mapa imprès de Catalunya va ser realitzat i imprès a Anvers, en l’estudi del cartògraf flamenc Jan Baptist Vrients (1.562-1.612), a una escala aproximada d’1:250.000. En primer lloc, a l’època, els territoris flamencs eren part dels dominis dels reis de Castella i d’Aragó. Així mateix, en la seva llegenda i textos annexos s’usa el llatí, que és encara la llengua franca i culta. Documentat pel Dr. G. Schilder, el 1.975, aquest mapa és format per sis fulls (101 x 123 cm). El mapa es basa, ben segur, en un coneixement geogràfic previ de Francesc Calce (1.590), coneixement perdut, i del pare P. Gil (1.600), obra conservada al Seminari de Barcelona. Fou un mapa encarregat i pagat pels diputats de la Generalitat de Catalunya de l’època, en el període de 1.602-1.605, i a ells és dedicat. La data exacta de publicació no es coneix, però és molt propera a aquest període. En paral·lel, aquestes mateixes autoritats encarregaren a l’eclesiàstic valencià Francesc Diago la redacció d’una memòria descriptiva de Catalunya per acompanyar i donar suport al mapa.

Geogràficament, representa la Catalunya històrica prèvia al Tractat del Pirineus (1.659). Per tant, reprodueix de manera fidedigna els àmbits territorials dels comtats de Rosselló i Cerdanya. Aquesta és la base cartogràfica més antiga que es coneix preparada per a la difusió per impressió; per tant, des de la Bíblia de Gutenberg (1.452) fins al primer mapa de Catalunya imprès (1.602-1.605) s’han escolat més de 150 anys d’espera.

Galera-Montaner han estudiat detalladament l’entorn editorial cartogràfic dels segles 17 i 18 i específicament l’anomenat “model holandès”, que fou vigent per tota l’Europa de l’època.

En el període 1.605-1.675 la imatge cartogràfica de Catalunya va tenir una autèntica explosió en termes de difusió, com mai abans es produí, i l’escola holandesa en va ésser el vehicle. Es poden quantificar les edicions i els editors:
De Vrients: 10.    
Janssonius / Hondius: 15.
– Mercator / Hondius: 13. 
– Van Lochom: 2.
– Blaeu: 19.
En total cinquanta nou edicions distintes, en només setanta anys, amb un nombre de reedicions no quantificat però enorme.
Per tant, algunes reflexions són possibles:
- Geogràficament érem immersos en els corrents europeus de la cartografia més avançats de l’època, encara que sempre en mans alienes, flamenques en general. Fins a Aparici (1.720) no es produirà un mapa autòcton.
- Que el govern de la Generalitat encarregués el mapa a De Vrients fou capital, ja que la seva toponímia, fruit d’estudis locals, fou abastament reproduïda amb un correcte comportament, bé que amb distorsions, algunes no imputables a la geografia mateixa.
- La presència d’un territori tan petit com el de Catalunya en l’àmbit cartogràfic europeu sorprèn i una possible explicació pot ser el coneixement, en el món de la geografia històrica, de la tradició medieval de la cartografia catalana.
                                                                                    
- EL PRIMER ATLES AMB UN MAPA DE CATALUNYA,1.603 d.C. THEATRUM ORBIS TERRARUM. ABRAHAM ORTELIUS. ANVERS. IMPREMTA PLANTINIANA
L’editor De Vrients, també empresari, va decidir, no sabem si amb el consentiment dels qui li encarregaren el mapa, d’incorporar la imatge cartogràfica de Catalunya a l’obra més important de la cartografia del segle 16 a Europa, el Theatrum Orbis Terrarum. Cal dir que aquesta obra originalment concebuda i produïda per Abraham Ortelius, també d’Anvers, produí la primera edició el 1.570, abans de l’aparició del mapa de Catalunya (1.602-1.605), però a la mort d’Ortelius (1.598), De Vrients compra el seu fons editorial i reedita el Theatrum incorporant-hi mapes seus, com el de Catalunya.

Aquest encàrrec originalment fet per la Generalitat, una vegada introduït en el món comercial, va superar la pròpia empresa, i el motiu original que mogué els diputats fou amplament ultrapassat per la inserció en el primer atles europeu, que fou el vehicle de la seva difusió, no somiada pels seus impulsors originalment.

- EL PRIMER MAPA DE CATALUNYA FET PER UN CATALÀ, 1720 d.C. NUEVA DESCRIPCION GEOGRAPHICA DEL PRINCIPADO DE CATALUÑA
Josef Aparici i Fins (1.624-1.673) fou un “aivdant de thesorer de catalvnya / despres geografo del rey / conceller qvart de la civtat de barcelona”, com redacta per a la seva làpida i segons consta en el seu testament.
És una obra cabdal, no sols per la personalitat del seu autor, ans per la qualitat de l’obra que no tan sols va ser una fita catalana, si no que va induir altres cartògrafs europeus a representar Catalunya d’una manera més fidedigna. En la seva “Descripció” manuscrita conclou, com si fos un Joseph Fouché contradictori: 

quando me haya partido de este mundo para el otro, no pienso bolver acá; quédanme los deseos de que sea esta Provincia lo que puede ser”.

Críptic i desafiant al poder establert, ell que el serví amb gran eficàcia.

Per fi, el país es mesura ell mateix.
                                                                                   
FINALIS GRATIAS

No podria finalitzar el meu discurs sense agrair a la meva dona Maite i als meus fills Mariona i Victor llur suport constant a la meva tasca. Llur comprensió en les absències i en les presències absents, m’ha estat vital. Ells són el meu motor més profund.

I vull agrair, a tots vostès, la seva presència i la seva atenció.

Mercès.
Tempus fugit.