El capital fa molt temps que va descobrir que la TE és un bussines de futur, i no només és un negoci, especulatiu,si no que pot ser una nova base econòmica per perpetuar i incrementar els models d'oligopoli actuals, locals i globals.
Sols cal seguir Bloomberg New Energy Finance (BNEF) per veure com evolucionen (llàstima que la subscripció d'interès estratègic costi 25.000 USD/any), i d'on es nodreixen els diaris especialitzats com "El periódico de la energía", entre d'altres. De fet és el mateix model de les agències nord-americanes de notícies periodístiques que proveeixen als diaris i altres medis de tot el món.
Però el nostre oligopoli local va prenen decisions per nosaltres, per assegurar i incrementar, el seu control i la seva posició dominant sobre el nostre futur energètic.
Per exemple, la darrera setmana es van difondre dues notícies locals:
1. "Iberdrola invertirá 600 millones para convertir en ciudades inteligentes a los principales municipios de España" Endesa ja ho està fent, es tracta d'assegurar-se el control digital de la xarxa, amb l'excusa "smart", per centralitzar el control de la distribució i permetre, o no, l'accés amb peatges de l'autoconsum.
Això és capital pel futur.
2. "Endesa invertirá 675 millones en mejorar las infraestructuras eléctricas de Cataluña entre 2020 y 2022"
Aquesta inversió és perquè la seva xarxa aguanti els molts anys de no inversió i els increments de consum ques'albiren, el produït pel canvi climàtic i el de la mobilitat elèctrica entre d'altres. Des d'un punt vista de les estratègies de l'Estat, a les que ells responen obedientment perquè són empreses regulades, no invertiran mai en el fet que Catalunya sigui autosuficient energèticament, primer com mesura antiindependentista i en segon lloc com garantia de mercat captiu.
Que fer:
1. Instar als nostres poders públics a ser combatius, sobretot legalment, amb aquesta situació d'incremen
de la dependència energètica. I no esperar gairebé res de la seva capacitat econòmica, perquè realment no en disposen.
2. Tenir més i millor informació sobre el nostre territori físic i de consum que ells. N'em parlat molts cops informació és poder i és l'únic poder que tenim. Els Big-Data són poderosos.
3. De les competències compartides, i no exclusives, que tenim cal exercir-les en profunditat "sin que no se note el cuidado", per exemple la nova Llei de Territori, el nou PDU-AMB, tots els Plans Sectorials que podem fer.
4. Els petits passos en les contractacions públiques, que s'han iniciat tímidament, per electrificar i reduir el consum i fer-lo totalment renovable.
5. La contractació selectiva i incentivada d'energia d'origen local, de proximitat com es diu en l'alimentació.
i molts d'altres que cal explicitar i implementar per part de la part de societat que hi creu.
Tenim un camí lent, complex i amb moltes amenaces, camí que no és fàcil, però és el que tenim, únicament per resistir-nos a moltes coses, totes negatives, i que ens neguen com a ciutadans i com a País.
També cal dir que no tot es Bloomberg a l'imperi.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada