divendres, 15 de novembre del 2024

DANA = Dèficit d'Atenció a la Natura Antropitzada




Davant de la catàstrofe natural més gran esdevinguda a l'estat espanyol, més enllà de les riuades del Vallès del 25 de setembre del 1962 que causaren 617 víctimes oficialment censades, estimant-se que foren més de 1.000 víctimes realment, i semblant en certs aspectes a l'actual situació a València, voldria considerar el punt de vista cartogràfic i de la geoinformació lligat al cálcul de la inundabilitat.

Ara que ja la DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts) de València ja ha deixat els seus efectes devastadors en vides humanes i en pèrdues econòmiques podem mirar enrere i endavant pel que fa a la situació i paral·lelisme a Catalunya.

La legalitat espanyola ja contemplava amb els decrets del projecte LINDE, on la inundabilitat hauria de calcular-se per tota la hidrografia espanyola fins a arribar a inscriure els resultats al registre de la propietat per protegir els drets de qui compra béns immobles.

https://www.miteco.gob.es/es/agua/temas/delimitacion-y-restauracion-del-dominio-publico-hidraulico/delimitacion-dph-proyecto-linde/estado-actual-proyecto-linde.html

El Ministerio té un visor cartogràfic, poc manejable i molt millorable, que és instructiu analitzar-ho pel conjunt de bones i racionals intencions expressades.

El paper i les bones intencions ho suporten tot, és ben conegut.

La inundabilitat és (o hauria de ser) un càlcul fonamental per la planificació i gestió del territori, i mai s'ha tingut en compte entre altres motius primers per què no ha estat disponible fins fa pocs anys.

Expliquem alguns fets fefaents que s'han produït a Catalunya en les darreres dècades:

1. Els nostres passats Governs estaven en contra d'una planificació efectiva, ja que han cregut que limita l'activitat i els fets econòmics. I quan estan en l'obligació de fer-ho, obligats per un traspàs cap a la responsabilitat estatutària, una directiva europea, o per l'evidència que cal fer-ho, es treuen el problema de sobre.

2. En el cas del cas de Catalunya, el Govern s'ha tret la responsabilitat de sobre, durant anys, invocant la sacrosanta autonomia municipal, fent unes pautes tècniques per tal que els ajuntaments executin el càlcul de la inundabilitat dels rius i rieres que passin pel seu municipi i els plans de contingència. Aquest és un error històric. Governar no és sols administrar, és també prendre decisions informades i portar-les a terme amb cura i eficiència.(març 2003)

https://aca.gencat.cat/web/.content/10_ACA/J_Publicacions/03-guies/01-recomanacions_tecniques_estudis_inundabilitat.pdf

En els anys 1990 l'Institut Cartogràfic de Catalunya disposava ja d'un làser LIDAR embarcat en avió (el primer d'Espanya) que permetia obtenir un punt cada dos metres en el terreny i una altimetria de precisió de 30 cm d'alçada mitjana. Durant anys vàrem intentar que l'agència hidràulica del Govern aprofites aquestes dades pel càlcul de la inundabilitat sense èxit, per diverses raons difícil però clarament identificades. La tècnica permet l'alta resolució en el càlcul que és la base per una precisa planificació urbanística, per exemple.

3. Però la legalitat i la imatge cal mantenir-la i complir-la, entre altres raons perquè la directiva europea d'inundabilitat obliga a totes les administracions responsables, al càlcul i l'actualització del mateix cada sis anys. Si vostès consulten a la web de l'Agència Catalana de l'Aigua, l'ens responsable del càlcul de les inundabilitats de la xarxa hídrica de Catalunya, podran veure els mapes de risc d'inundació dins del PGRI 2020-2027 (Pla General de Risc d'inundacions):

https://sig.gencat.cat/visors/VISOR_ACA.html

Cal dir que hi ha hagut un avenç substancial d'integració de serveis web de diferents bases geo-cartogràfiques, cadastrals, geològiques, etc.. multiinstitucionals i amb serveis web integrats.

Cal dir també que les variables del calat físic d'inundació, estimat en els períodes de retorn establerts legalment estan difuminades, en canvi, les bases topogràfiques, cadastrals i moltes altres estan expressades a l'escala del mapa de base 1:5.000 i 1:1.000 en alta definició. La transparència en la informació del govern, no ens caracteritza especialment.

És un inici lent, però està clar que cal invertir més en dades i sistemes, que amb intel·ligència les transformen en informació, i immediatament seria bo que alimentessin models que generin el coneixement necessari.

Tenim informació suficient (mai n'hi ha prou ¡¡) per ordenar el nostre territori, una plasmació es el Mapa de protecció civil que delimita la inundabilitat en períodes de retorn de 10, 100 i 500 anys hostatjat per l'Institut Cartogràfic i Geològic on es pot veure clarament el resultat dels models d'inundació.

https://pcivil.icgc.cat/pcivil/v2/index.html#41.32729,2.13634,6z

Amb un catàleg de metadades estandarditzats.

Ara cal tenir la valentia governamental de: Millorar-ho, mantindre-ho i aplicar-ho a l'ordenació urbanística i territorial.

4. La tecnologia no ho pot tot, però sí que ajuda molt. Un bon exemple d'èxit és el següent: Barcelona s'inundava periòdicament i en l'administració Maragall es va fer i iniciar un pla de construcció de dipòsits enterrats que són de grandària catedralícia, actualment n'hi ha en funcionament 15 dipòsits amb una capacitat d'absorció de fins a 500.000 metres cúbics i un pla vigent d'arribar a 55 dipòsits com precaució de futurs esdeveniments de grans dimensions. Primer cal planificar (sí¡¡, planificar) urbanísticament, i invertir (sí¡¡, invertir), en aquest cas, seran uns 300 milions d'euros en deu anys. Totalment assolible econòmicament en el pressupost de la ciutat.

Res és impossible en aquest cas, però l'objectiu del drenat de la ciutat és garantir aquesta paraula, que és de tant ús comú i poc compliment, com és mitigar.

Hi ha un vídeo divulgatiu molt clar: https://www.youtube.com/watch?v=dFRvFv51qHw&t=164s

5. Finalment:

L'equació és senzilla conceptualment, Vulnerabilitat*Perillositat = RISC.

Vulnerabilitat: és l'estat físic general del territori tant l'orogràfic com el geològic, incloent-hi tant l'hidrològic, com el edafològic i les seves infraestructures antròpiques generades per l'home. Tot això cal mesurar-ho i cal modelar-ho.

Perillositat: Els fenòmens que actuen sobre el territori tan meteorològic sobre el territori com sobre el litoral. Tant en excés com per defecte.

La nostra societat fa una prou bona ciència, però és ben conegut que li costa que arribi a la implementació administrativa i empresarial. En el tema del risc d'inundació ens passa quelcom semblant.

Tenim, després de més de quaranta anys d'acció, una xarxa hidrogràfica neta (després que el primer H.C. de Medi Ambient, Albert Vilalta, va iniciar un programa per la implementació de més de 500 depuradores que avui és una fruitosa realitat), i tenim un enorme esforç institucional de l'ACA, l'ICGC, i moltes d'altres institucions que fructifiquen en les delimitacions del risc.

Tenim també moltes altres experiències prèvies com l'estudiada en el document:

"Sobre el temporal Glòria (19-23.01.20), els seus efectes sobre el país i el que se’n deriva. Editors: Miquel Canals i Jaume Miranda". Edicions Institut d'Estudis Catalans,

Es tracta d'un report multidisciplinari amb moltes contribucions i un apartat final de síntesi i reflexió, on els editors fan propostes d'accions tècniques i administratives que, ben segur mitigarien les conseqüències d'aquests fenòmens hidrològics que sovintejaran ara i en el futur. Ciència n'hi ha, cal fer-li cas.

Però ara cal canviar prioritàriament la legalitat urbanística i mediambiental (avui, s'estima que 700.000 ciutadans viuen en zones inundables a Catalunya), que condueixi a reduir el RISC progressivament, i per tant mitigar les properes DANA que amb tota probabilitat ens arribaran.
Amén.

PS1: La comissió del canvi climàtic i economia circular del Col·legi d'Enginyers Industrials ha fet el seu propi anàlisi i després d'un clar raonament articula setze propostes, és significatiu que la primera i prioritària proposa revisar la cartografia de les zones inundables. Està clar meridianament. Cal llegir-ho.

https://www.fullsdenginyeria.cat/que-hi-ha-darrera-la-dana-i-que-podem-fer-de-cara-al-futur


TEMPUS FUGIT

(1202). Novembre 2024.


divendres, 1 de novembre del 2024

DONALD JOHN TRUMP és HOMER SIMPSON DISFRESSAT ??.



Surrealisme polític:

Al mig del debat Trump-Harris el candidat Trump va deixar anar, per estupefacció de l'audiència no fanàtica, i aconsellat per la seva nova musa Laura Loomer, que a la ciutat de Springfield a l'estat d'Ohio els immigrants haitians es mengen els pets (gats i gossos) dels residents. Vaig recordar que Springfield és la ciutat del Homer Simpson, cosa que lliga perfectament el surrealisme de Simpson amb el de Trump. Aquesta casualitat (sic) del destí ens il·lustra respecte al surrealisme del personatge TRUMP que s'estén a les seves propostes sobre l'economia, la política internacional, l'energia, i en general a la majoria/totes de les seves opinions. Cal dir també que el candidat triat a la vicepresidència república és J.D. Vance que és senador d'Ohio, que és un swing-state.


El debat presidencial:

Per casualitat, gràcies a una visita familiar a l'àrea d'Albany, vaig tenir l'ocasió, única per a mi, de veure en directe per la cadena ABC News el debat presidencial (67.135.000 espectadors, segons Nielsen), el proppassat dia dimecres 11 de setembre 2024, a les 21:00 hores AST. Sembla, a més, que serà l'últim per decisió del candidat república.

En el debat, per qui està acostumat als debats catalans/espanyols, es constaten unes grans diferències. Cada candidat rep una qüestió directa i concreta d'un dels dos periodistes (un home blanc i una dona de color), que li pregunten sobre afirmacions que han fet durant la campanya o abans, i li demanen que ho comenti o rectifiqui, i li donen dos minuts, amb el micròfon tancat per l'altre contrincant, i un minut pel contrincant com rèplica i després li dona un altre minut per intervenir.

Aquest sistema és molt més àgil i respectuós, sense interrupcions mútues, i amb més transparència, ja que la audiència entén perfectament que està dient qui parla sense interrupcions. Caldria incorporar aquest sistema a la nostra democràcia televisiva.


Economia de les campanyes:

Dels continguts del debat s'han examinat i comentat fins a l'extenuació, crec que són també d'interès els aspectes més logístics i econòmics, que a casa nostra sembla un dels tabús de la nostra democràcia.

La notícia de l'endemà era, a part dels continguts que s'havia dit, naturalment, qui havia rebut més contribucions econòmiques com indicador de qui havia convençut més l'electorat. Aquest és un punt inèdit en la nostra democràcia.

La concreció de la notícia era que la Sra. Harris avantatjava al Sr. Trump, i que la Sra. Harris va batre un rècord històric de 361 milions de dollars en contribucions, davant dels 130 del republicà (a data setembre 2024), ambdues xifres creixeran molt. Estem en un país capitalista evidentment, encara que no ho és del tot, però un europeu es pregunta: que en fan d'aquestes importants xifres??.


En què es gasten els diners??:

Curiosament, la logística de la campanya de Trump és més transparent. La campanya republicana superada econòmicament pels demòcrates, s'adreça especialment als votants dels swings-states que són Geòrgia, Nevada, Arizona i Pensilvània, principalment. Són considerats tradicionalment com els estats que poden canviar realment de majoria demòcrata vs. republicana o viceversa, ja que els altres ja estan decantats per un bàndol o l'altre en principi, i els esforços se centren en els votants afins, però que no voten, perquè no es registren, per exemple.

El pla Trump detecta que amb l'experiència del 2020, els esforços de divulgació són ineficients i calen més contactes de qualitat aquesta vegada, i estructuren en un sistema de recompenses pels voluntaris organitzat amb punts.

La formació dels voluntaris es prioritzen cap als votants de baixa propensió i difícils d'aconseguir, per exemple, els qui han anat a un míting, però que no necessàriament aniran a votar. La formació rebuda els impulsa cap a la xerrada directa amb els possibles votants.

La campanya Trump diu que compta amb 27.000 de voluntaris sobre el terreny en tot el país, en canvi, la Harris afirma tenir més de 60.000.

La campanya Trump també parla de 175.000 de treballadors electorals i observadors a les urnes, distints dels voluntaris, però en general es considera que són xifres "fake" com moltes de les seves afirmacions.

Ambdues campanyes disposen del suport d'una constel·lació de grups d'interès externs que proporcionen i generen informació addicional. L'equip Trump inclou grups voluntaris que fan trucades, envien material per correu postal i email, i impliquen els votants a TikTok i altres media. Estan especialitats alguns a registrar votants en manifestacions i mítings, mercats de grangers, mostres d'armes, benzineres,...

El funcionament tàctic es basa en el fet que un voluntari Trump rep una llista de 25 votants objectius amb la instrucció de visitar-ne almenys deu. A mesura que els voluntaris es posen en contacte amb els votants més durs i aconsegueixen que es comprometin, aleshores guanyen recompenses. Les recompenses van des de gorres MAGA, fins a una invitació a Mar-a-Lago batejat com a capità de la "Trump force".

En definitiva, l'objectiu és aconseguir votants registrats, pas previ a la votació el 5 de novembre o també assegurar-los per la via de votar per correu prèviament.


Els candidats a vicepresident:

El debat entre candidats a la vicepresidència ha tingut lloc l'u d'octubre del 2024, a la CBS Studios, amb dues presentadores, el vaig veure en diferit, però es notava que eren polítics novells a escala nacional, encara que un és  governador i l'altre senador.

La síntesi millor que hi he vist és la del Washington Post, com és costum, dient: Walz va lluitar, Vance va intentar suavitzar la posició dels republicans sobre l'avortament, tots dos homes van jugar bé.

Concretant:

- Walz va lluitar, Vance va intentar reformular-se.

- Vance va intentar treure ferro el tema de l'avortament.

- Vance va vorejar el tema dels immigrants haitians.

- Walz va ser punyent sobre l'assalt al Capitoli el 6 de gener de 2021.

- Va ser un debat notablement civil.

Vance i Walz han lluït durant tot el debat una cordialitat que semblava remuntar-se a una era anterior de la política nord-americana, lluny de la polarització que ha dividit i divideix el país aquesta darrera dècada. Aquesta és la millor conclusió d'aquest debat que pot dir-se.

Si es vol veure:

https://www.washingtonpost.com/politics/2024/10/01/vice-presidential-debate-takeaways-vance-walz/

Un altre món en la logística política:

Aquest panorama nord-americà en la seva logística electoral, per un català és com si fos d'un altre món. La quantificació, la micro identificació del votant, el sistema de recompenses, el sistema de contribucions econòmiques, etc.. . Poden fregar en alguns casos el delicte a casa nostra, i és difícil que entri en les nostres mentalitats.

En un altre ordre coses, la corporació dels TRUMP Media, branca separada dels negocis Trump, va caure més d'un 10% a borsa, l'endemà del debat, auguri negatiu per excel·lència.

El mateix món en la dialèctica política:

El caïnisme polític, les dialèctiques entre rics i pobres, la manca d'idees trencadores que permetrien l'avenç social (ai¡¡ l'enyorat Roosevelt), la lluita i el debat de la pèrdua de drets de les dones, els interessos confessats i inconfessables, els guanyadors i perdedors de l'economia, la posició al món.

Tot això i més és molt més viu que a casa nostra i ens faria més democràtics, ben segur.

Finalment, donat que el món sencer no pot votar en aquestes eleccions nord-americanes, cosa que caldria pel molt que ens afecta, esperem que la millor Amèrica s'imposi sobre la pitjor, pel benefici de la majoria i no d'uns pocs. Amén,

Postdata: The Economist, en un article recent adverteix que, guany qui guany, les idees de Trump tindran i ja tenen una llarga influencia, fet que és d'una gran transcendència i preocupació per uns molts.

https://www.lavanguardia.com/internacional/20241016/10023028/ideas-trump-ganaran-noviembre-margen-venza-elecciones.html

A més, 23 economistes guanyadors del Premi Nobel diuen que el pla econòmic de Harris és "molt superior" al de Trump.

https://edition.cnn.com/2024/10/23/politics/nobel-prize-economists-harris-economic-plan/index.html


Ho superarem. Amén.

TEMPUS FUGIT

(1248) novembre 2024.