dimecres, 31 de juliol del 2019

DIJOUS DE CIÈNCIA.Gener 2020–Desembre 2020.


DIJOUS DE CIÈNCIA Gener 2020–Desembre 2020. 

Institut d'Estudis Catalans (C/. Carme, 47
Sala: Pere Coromines
Horari: 18:30-20:00h.
Difusió: Presencial, Canal IEC i Reproducció Continu. 

                        

23 de Gener.  Amb la globalització, més o menys Universitat? Visió Iberoamericana.
                          Jaume Pagés i Fita. 
27 de Febrer.  Connexió entre investigació acadèmica i objectius industrial: l'ICIQ com a model a Catalunya?  Miquel Àngel Pericàs i Brondó 
26 de Març.    Una perspectiva històrica de l'astrometria, ¿Com mesurem la distància a les estrelles?
                          Xavier Luri i Carrasco.
30   d'Abril.     Fotons:  D’Einstein a la Nanomedecina i a les Tecnologies Quàntiques.
                         Lluis Torner i Sabata.
21 de Maig.    Quin és l'impacte econòmic de l'activitat matemàtica?
                         Joan de Solà-Morales i Rubió.
18 de Juny.     La Geoinformació per modelar el món real, quins desafiaments comporta??
                          Xavier Pons i Fernández.
1 d'Octubre.   La 4ª revolució industrial i els valors ètics. ¿ Com ens afectarà ?
                         Josep Amat i Girbau.
29 d'Octubre. Coneixement sense fronteres. Reptes d’una Universitat actual ?
        Eva Vidal
26 de Novembre. Podem obrir una nova era per a la electrònica amb el poder de les molècules?
                        Concepció Rovira Angulo.
10 de Desembre. El risc natural: l'entenem? el gestionem bé?
                        Jordi Corominas i Dulcet.

23 de Gener.
Amb la globalització, més o menys Universitat? Visió Iberoamericana.
Jaume Pagés i Fita.

El món universitari Iberoamericà és molt heterogeni, tot i que té característiques comunes. Les dues coses cal tenir-les present en analitzar com s'intenta fer front a alguns dels grans reptes que comporta la globalització per a l'Educació Superior, com ara: La seva massificació i progressiva universalització, la complexitat creixent de la demanda i de l'oferta, la importància de la recerca, la pressió sobre el professorat, la internacionalització i la mobilitat i les dificultats de finançament.

C.V.
Jaume Pagès Fita, gironí nascut el 1946.
Mestre i Dr. Enginyer Industrial.
Catedràtic d'Enginyeria de Sistemes.
Rector (1994 - 2002) de la UPC.
Conseller Delegat d'Universia (2004 - 2017)
Membre Emèrit de l'IEC.

27 de Febrer.  
Connexió entre investigació acadèmica i objectius industrial:l'ICIQ com a model a Catalunya?  
Miquel Àngel Pericàs i Brondó

En aquesta conferència es presentaran les diferents modalitats de col·laboració entre l'Institut Català  èmfasi en tres components fonamentals del nostre model:
a) La creació d'Unitats de Desenvolupament Tecnològic, en les que tecnologies desenvolupades a l'ICIQ són posades a l'abast del sector empresarial. La finalitat última deles UDTs és l'evolució cap a empreses tipus spin-off o  
b) La creació d'Unitats Mixtes amb empreses ben establertes. Les UM són implants dins l'ICIQ de laboratoris industrials treballant sota els principis d'innovació oberta. El model es basa en la participació de la UM en tots els aspectes de la vida científica de l'ICIQ, tot respectant els principis de privacitat i confidencialitat propis d'un laboratori industrial.
c)L'activitat estable del laboratori CSOL (per Catalytic Solutions), que es dedica a incrementar el TRL (Technology Readiness Level) de coneixement desenvolupat a l'ICIQ, per tal d'incrementar la seva transferibilitat.
Al llarg de la conferència es presentaran exemples concrets d'aquestes actuacions.

C.V.
En Miquel A. Pericàs va néixer a Ciutat de Mallorca l'any 1951. Va estudiar Enginyeria Química (Institut Químic de Sarrià, 1974) i Química (Universitat de Barcelona, 1974) i va obtenir el seu doctorat (Universitat de Barcelona) el 1979. Després estudis postdoctorals al Consell Superior d'Investigacions Científiques (1979-1980), es va incorporar al Departament de Química Orgànica de la Universitat de Barcelona el 1980 com a professor adjunt i guanyà una càtedra de Química Orgànica el 1991. L'any 2000 va ser cridat per a fundar i dirigir l'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ), lloc que encara ocupa. Els seus principals interessos de recerca se centren actualment en: a) la catàlisi enantioselectiva en batch i en flux continu mitjançant espècies immobilitzades sobre polímers i nanopartícules magnètiques, b) el desenvolupament de sistemes catalítics complexos inspirats pel comportament enzimàtic, c) el desenvolupament de complexos metàl·lics de tris(triazolil)metans per a aplicacions catalítiques, i d) el desenvolupament de nous materials assequibles per a aplicacions fotocatalítiques. En Miquel A. Pericàs ha dirigit 50 tesis doctorals, és autor o coautor d'unes 310 publicacions científiques [índex-h: 54 (WOS) o 58 (GS)] i 6 capítols de llibres, i és co-inventor en 25 patents. L'any 2000 va rebre la Distinció de la Generalitat de Catalunya per a la Promoció de la Recerca Universitària; el 2001 va rebre el Premi de la Real Sociedad Española de Química (RSEQ) per a Recerca en Química Orgànica, el 2005, la Medalla Narcís Monturiol de la Generalitat de Catalunya per Mèrits Científics i tecnològics i, l'any 2018, la Medalla de Oro de la RSEQ. És membre de la RSEQ (Vicepresident 2006-2011), Societat Catalana de Química (President 1986-1987), American Chemical Society i Fellow de la Royal Society of Chemistry (des del 2014)

26 de Març.
Una perspectiva històrica de l'astrometria, ¿Com mesurem la distància a les estrelles?
Xavier Luri i Carrasco.

L’astrometria és la part de l'astronomia que s'encarrega d'estudiar la posició i el moviment dels astres. És una disciplina molt antiga, i de fet durant molts segles l’astronomia com a ciència va ser essencialment astrometria: la feina dels astrònoms es centrava en mesurar les posicions dels astres i l’eina principal eren els catàlegs astronòmics, reculls de posicions i magnituds dels estels i els planetes. Els catàlegs més antics es remunten a la cultura mesopotàmica, i al llarg de la història moltes civilitzacions han contribuït a completar i refinar aquests reculls de dades, arribant als límits de les capacitats tecnològiques de cada període (els predecessors del “Big data”). Tanmateix, cap a principis del segle XX semblava que s’havia arribat als límits del que era possible fer, i l’astrometria semblava una disciplina tancada. Però l’accés a l’espai, i en particular dues missions de l’Agència Europea de l’Espai (ESA) han reviscut l’astrometria i han revolucionat l’astronomia: Hipparcos i Gaia. En aquesta conferència farem una revisió històrica de l’astronomia i ens centrarem en els resultats de la missió Gaia, que ens està descobrint la nostra galàxia amb un detall sense precedents.

C.V.
Xavier Luri i Carrasco és professor titular al departament de Física Quàntica i Astrofísica de la Universitat de Barcelona, i director de l’Institut de Ciències del Cosmos d’aquesta universitat. La seva recerca es centra en l’estudi de la cinemàtica, dinàmica i evolució de la nostra galàxia, la Via Làctia, i principalment en el desenvolupament de la missió Gaia de l’Agència Europea de l’Espai (ESA). Aquesta missió està confegint un gran catàleg compilant dades astromètriques, fotomètriques i espectroscòpiques per a gairebé dos mil milions d’estrelles que estan permetent estudiar la nostra galàxia amb un detall sense precedents. Xavier Luri va ser un dels proponents de la missió i ha participat en totes les fases del seu desenvolupament. Actualment és membre del comitè executiu del consorci de reducció de dades de Gaia i coordinador del grup de desenvolupament de l’arxiu de la missió.

30   d'Abril.
 Fotons:  D’Einstein a la Nanomedecina i a les Tecnologies Quàntiques.
 Lluis Torner i Sabata
Els fotons van néixer com una idea revolucionària a la ment d’Albert Einstein fa més d’un segle. Van ser també els protagonistes de l’eclipsi solar de l’any 1919 que va confirmar les prediccions de la Relativitat General d’Einstein i de la creació de la Física Quàntica. També Einstein va tenir la idea genial en la que es basa el làser, un instrument que produeix uns fotons tan extraordinaris que s’ha transformat en una de les eines claus per fer possible tant molts dels elements més definitòries de la societat moderna com per explorar i fer avançar les  fronteres de les ciències naturals.  Els resultat són aplicacions que fins fa poc eren ciència ficció i que avui ja són una realitat. El progrés continua a ritme accelerat en molts fronts on s’entreveuen importants avenços durant la propera dècada. La conferencia tractarà d’algunes de les aplicacions més actuals dels fotons, amb especial èmfasi en la  nanomedicina i a les tecnologies quàntiques.
C.V.
Lluis Torner és llicenciat en Ciències Físiques por la Universitat Autònoma de Barcelona, doctor por la Universitat Politècnica de Catalunya,  i catedràtic d'aquesta Universitat.  És el director fundador de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), considerat un dels centres de referència mundial del seu àmbit. És Fellow de la Optical Society of America, de l'European Optical Society i de l'European Physical Society. Va ser  president de l'Associació Catalana d'Entitats de Recerca durant el període 2009-2014. Va rebre el Premi de Lideratge d'àmbit mundial de l'any 2011 atorgat per l'Optical Society of America i el Premi Nacional de Recerca de Catalunya de l’any 2016, entre d’altres distincions.

21 de Maig.
Quin és l'impacte econòmic de l'activitat matemàtica?
 Joan de Solà-Morales i Rubió

En els darrers anys hi han hagut una experiència ben nova en el camp de la matemàtica, consistent en diversos estudis encarregats a consultores professionals per part d'entitats nacionals, dirigits a avaluar l'impacte de l'activitat matemàtica en el PIB del país. Els estudis es refereixen al Regne Unit (2012), Països Baixos (2014), França (2015) i Espanya (abril 2019). Cadascun dels quatre estudis ha tingut el seu propi recorregut. El primer va ser encarregat pel Council for the Mathematical Sciences i l'Engineering and Physical Sciences Research Council a l'empresa consultora Deloitte. El segon, encarregat a la mateixa empresa per part de la Platform Wiskunde Nederland. L'estudi de França va ser encarregat per l’Agence pour les Mathématiques en Interaction avec l’Entreprise et la Société, associada amb altres institucions, i realitzat per la consultora estratègica CMI. Finalment, l'estudi sobre la situació a Espanya ha estat realitzat per la consultora AFI, per encàrrec de la REM, Red Española de Matemáticas. L'objectiu d'aquesta conferència és de presentar una lectura de les conclusions d'aquests estudis. També hauria d'haver-hi lloc per a una visió crítica d'aquests informes, però potser el més
interessant seria poder-ne extraure recomanacions de política científica, aplicables en particular a Catalunya, en l'àmbit de les Matemàtiques o en l'àmbit general de la Ciència i la Tecnologia.
C.V.
Joan Solà-Morales, nascut a Barcelona el 1954, es va doctorar a la Universitat Autònoma de Barcelona l'any 1983 sota la direcció de Carles Perelló. Actualment és Catedràtic de Matemàtica Aplicada a la Universitat Politècnica de Catalunya, i realitza docència a la Facultat de Matemàtiques i Estadística (FME) i l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB). És especialista en Equacions en Derivades Parcials i les seves aplicacions. Entre aquestes aplicacions es poden esmentar diversos problemes matemàtics de l'enginyeria, transformacions geomètriques amb jacobià donat i sistemes dinàmics en dimensió infinita. Entre els centres internacionals amb els que ha tingut més contacte científic al llarg de la seva vida es troben el Georgia Institute of Technology i la Universidade de São Paulo. Joan Solà-Morales va ser degà de la FME de la UPC en el seu període fundacional (1992-97), director del Departament de Matemàtica Aplicada 1 de la UPC (2002-05), adjunt de direcció del Centre de Recerca Matemàtica (CRM) (2007-10), president de la Societat Catalana de Matemàtiques (2010-14), i des del 2012 és membre de l'Institut d'Estudis Catalans.


18 de Juny.  
 La Geoinformació per modelar el món real, quins desafiaments comporta??
 Xavier Pons i Fernández
Actualment la Informació Geogràfica es nodreix de fonts de           dades tan diverses com massives. En una llista no exhaustiva     podem esmentar les imatges de sensors embarcats en satèl·lits de Teledetecció, les dades captades des de sensors aeroportats en plataformes convencionals, en drons o en sistemes adequats al medi marí, les dades in situ (com les d’estacions meteorològiques o d’inventaris forestals), les dades socioeconòmiques, etc. Tot això configura un univers immens de possibilitats per a una cada cop més acurada descripció i comprensió del món. Tanmateix, aquesta revolució petapíxel comporta una sèrie de desafiaments des d’angles tan diversos com la capacitat de processament de les dades que produïm (amb la problemàtica de posar en relació memòria i processadors, però també en les interoperabilitats i en els models i formats de dades), el control de la seva qualitat (que, com en altres camps ha confluït amb la ciència ciutadana), les implicacions ètiques (com en la privacitat, lligada no només a l’accés a les dades en si, sinó a la seva captació primària), etc. Punxar un punt i pensar que recollirem tota la informació que necessitem és un node de trobada de totes les polisèmies del mot il·lusió.
C.V.
Xavier Pons i Fernández. és catedràtic de Geografia a la UAB (2005), guardonat com a investigador ICREA Acadèmia en dues ocasions (2011-2015 i 2016-2020) i amb altres premis (Medi Ambient 2007, Internacional Möbius 2000, etc), coordinador de l'equip de recerca i aplicacions en Sistemes d’Informació Geogràfica (SIG) i Teledetecció (TD) GRUMETS i creador (1994) del programari MiraMon (+200,000 usuaris en 38 països). Va rebre, entre 1988 i 1992, la seva llicenciatura en Biologia, dos màsters (en Botànica i Geografia) i el doctorat. Els seus treballs metodològics i aplicats, tant en TD (geometria, radiometria, classificació, compressió, etc) com en SIG (models climàtics, dinàmica territorial, estàndards i interoperabilitat, etc), han estat citats en unes 8000 ocasions. És en el grup de 50 persones més citades en l’etiqueta "GIS" de Google Scholar. Ha dirigit 14 tesis doctorals, així com el Màster en TD i SIG des de 1996 (el més antic de Catalunya, i el primer a ser Oficial) i la revista GeoFocus des del 2015. Ha estat investigador principal o participant en prop de 100 projectes competitius i contractes, internacionals, europeus, estatals i nacionals.

1 d'Octubre.  
La 4ª revolució industrial i els valors ètics. ¿ Com ens afectarà ?
Josep Amat i Girbau.
A mitjans del Segle XVIII va començar l’accelerat procés conegut com la Revolució Industrial. Aquesta revolució ha anat evolucionat amb els anys podent diferenciar-se quatre etapes. La primera es caracteritzà per la introducció de la màquina de vapor; la segona per l’electricitat i el motor d’explosió; la tercera, iniciada a mitjans del Segle XX, es caracteritzà per una eclosió de la ciència i la tecnologia. Però a partir del 2010, que es considera que s’ha iniciat la 4ª revolució industrial, comportarà també importants canvis laborals i socials, però l’actual va més enllà de l’entorn industrial.  La utilització intensiva de les comunicacions, la informàtica, la intel·ligència artificial, l’accés i el processat massiu de dades (Big data) i d’una robòtica més intel·ligent. Això ens porta a una societat més digital, i ens planteja el repte d’adaptar-nos i beneficiar-nos com a societat d’aquest entorn; afrontar els problemes ètics que aquest procés provoca, i poder preveure i corregir la major marginació i augment de les desigualtats que pot provocar, tant a nivell geoeconòmic mundial, com a nivell més local per qüestions formatives, culturals o d’edat.
C.V.
Josep AMAT i GIRBAU és Enginyer Industrial per la ETSEIB, el 1967, i Doctor Enginyer Industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) el 1977. Des de 1987 al 2010 és Catedràtic d'Arquitectura i Tecnologia de Computadors de la UPC, i des del 2010 és Professor Emèrit. La tasca de recerca, es va centrar en la Visió per Ordinador i en el camp de la Robòtica, especialment al camp de la robòtica submarina i de la robòtica mèdica. Actualment segueix desenvolupant aquesta tasca de recerca en el Laboratori de Robòtica Intel·ligent de la UPC en el camp de la robòtica quirúrgica, i és director tècnic de Rob Surgical Sistems, spin-off de la UPC .Des de 1990 al 2008 és Invited Professor al MIT (Massachusetts, USA). És membre del Institut d'Estudis Catalans des de 1990. És membre de la Real Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona des del 2000.


29 d'Octubre.
Coneixement sense fronteres. Reptes d’una Universitat Politècnica ?
Eva Vidal
Les universitats tenim una enorme responsabilitat: estem modelant el futur. L'aprenentatge que obtingui els nostres estudiants, els valors que adquireixi, la visió del món que se'n faci decidiran cap a on caminarà el món. Conèixer la tecnologia no és suficient per a ser un bon o bona professional de l'enginyeria; s'han d'entendre les implicacions socials, ambientals i econòmiques dels projectes que es desenvolupin i dels que es descartin. No podem obviar més que el món és enorme i que és genial que siguem capaços de desenvolupar projectes com el 5G però també seria extraordinari trobar solucions per als gairebé 4G (G de giga, 1 giga = 1.000 milions) de persones que encara no tenen accés a Internet. I hem de ser sempre conscients i responsabilitzar-nos del fet que el que fem al Nord impacta al Sud. La Universitat ha de mostrar clarament que l'ètica ha d'anar lligada a la tecnologia.
C.V.
Eva Vidal és mare de dos fills i està força preocupada  pel món que els estem deixant. Com a Doctora en Enginyeria de Telecomunicacions és professora titular a la UPC on imparteix, entre d'altres, classes d'enginyeria electrònica i TIC per al desenvolupament sostenible.És l'actual responsable de sostenibilitat i compromís social a l'Escola Superior d'Enginyeria de Telecomunicacions de Barcelona. És la Directora del Centre de Cooperació per al Desenvolupament de la UPC, centre que des de fa més de 27 anys dóna suport als projectes que fan els alumnes i professorat a països en vies de desenvolupament i a entitats socials del nostre entorn local. Ha estat guanyadora del premi Alan Turing al Compromís Social de la Nit de les Telecomunicacions i la Informàtic.

26 de Novembre.
Podem obrir una nova era per a la electrònica amb el poder de les molècules?
Concepció Rovira Angulo.
En  general,   en  la   nostra   vida   quodiana,  quan   pensem   en   els   conductors  de   l’e
visualitzem cables metàl·lics i quan  pensem en  molècules les  associem  a  fàrmacs, addi
alimentaris, colorants, pescides, etc. No obstant això, aquesta visió no és del tot correcta, ja
que en els anys 70 del segle passat es va descobrir com obtenir certes molècules orgàniques
que processades adequadament, poden tenir un comportament metàl·lic.
El que anomenem "electrònica molecular" ha ngut un desenvolupament espectacular. Ara
tenim   plàscs   conductors   totalment   *exibles,   cèl·lules   solars   orgàniques   que   es   n
imprimir, pantalles molt +nes i *exibles basades en emissors de díodes de llum orgànics, teix
intel·ligents i un llarg etc. El proper repte és miniaturitzar els components electrònics de tal
manera que una única molècula actuï com l’element electrònic desitjat. La gran varietat de
molècules que podem sintetzar ens dóna un enorme poder per aconseguir els desa+aments
que proposem.
CV
Concepció Rovira Angulo.
Professor d'invesgació del CSIC a l'Instut de Ciència de Materials de Barcelona
Doctora en Ciències Químiques per la Universitat de Barcelona.
Interessos cien<+cs: materials moleculars funcionals i nanociència molecular, en parcular en
el camp de l'electrònica molecular, l'Enginyeria cristal·lina, la química supramolecular, els
processos de transferència electrònica i el magnesme molecular. El treball s’ha dut a terme
en projectes interdisciplinaris europeus i nacionals.
Membre de diferents comitès cien<+cs de revistes internacionals i congressos.
Varis premis naEn general, en la nostra vida quotidiana, quan pensem en els conductors de l’electricitat visualitzem cablesmetàl·lics i quan pensem en molècules les associem a fàrmacs, additius alimentaris, colorants, pesticides, etc. No obstant això, aquesta visió no és del tot correcta, ja que en els anys 70 del segle passat es va descobrir com obtenir certes molècules orgàniques que processades adequadament, poden tenir un comportament metàl·lic. El que anomenem "electrònica molecular" ha tingut un desenvolupament espectacular. Ara tenim plàstics conductors totalment flexibles, cèl·lules solars orgàniques que es poden imprimir, pantalles molt fines i flexibles basades en emissors de díodes de llum orgànics, teixits intel·ligents i un llarg etc. El proper repte és miniaturitzar els components electrònics de tal manera que una única molècula actuï com l’element electrònic desitjat. La gran varietat de molècules que podem sintetitzar ens dóna un enorme poder per aconseguir els desafiaments que proposem.
C.V.
Concepció Rovira Angulo. Professor d'investigació del CSIC a l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona. Doctora en Ciències Químiques per la Universitat de Barcelona. Interessos científics: materials moleculars funcionals i nanociència molecular, en particular en el camp de l'electrònica molecular, l'Enginyeria cristal·lina, la química supramolecular, els processos de transferència electrònica i el magnetisme molecular. El treball s’ha dut a terme en projectes interdisciplinaris europeus i nacionals.Membre de diferents comitès científics de revistes internacionals i congressos.Varis premis nacionals i internacionals (p. ex. 2009, Premi Ciamician-González de la Società Chimica italiana; 2013, Premi "IUPAC distinguished woman in chemistry "; 2015 Premi a l'excel·lència de la Real Sociedad Española de Química). Més de 350 articles en revistes de SCI amb una mitjana de 29 citacions i un índex H de 57, 16 capítols de llibre i editora de quatre llibres. Deu patents nacionals i sis internacionals, dues d'elles llicenciades.

10 de Desembre.
El risc natural: l'entenem? el gestionem bé?
Jordi Corominas i Dulcet.
Cada any, els riscos naturals són responsables de la mort de milers de persones i d’incomptables pèrdues económiques. Els avenços científics ens han permès conèixer la gènesi i la dinàmica dels fenòmens perillosos, com també disposar de la capacitat per identificar les zones amenaçades i simular escenaris de risc. Tot i l’origen natural del perills, sovint trobem que les accions humanes amplifiquen els seus efectes i sobre tot els danys. Encara no estem en condicions de predir amb exactitud quan es donarà la situació de perill però si que podem anticipar-la i adoptar les mesures preventives. A la xerrada s’analitza els efectes del canvi climàtic en la freqüència i intensitat dels perills naturals. Es comentaran també les eines per a la prevenció del risc i els reptes per dur a terme una gestió eficaç i sostenible.
C.V.
Doctor en Ciències Geològiques per la Universitat de Barcelona. Catedràtic d'Enginyeria Geològica de la Universitat Politècnica de Catalunya-BarcelonaTech. Ha realitzat estades de recerca a l'Imperial College, UK i a la Universitat de Colorado a Boulder, USA. La seva investigació s'ha centrat en els riscos naturals i, en particular, en l’anàlisi d’esllavissades, despreniments rocosos i crescudes torrencials. Autor de més de 200 treballs científics publicats en revistes, llibres i congressos nacionals i internacionals. Des de l’any 2000, membre numerari de l’IEC. Membre de l’European Center for Geomorphological Hazards, Council of Europe, Estrasburg, França (Consell Executiu des de 1995 i President 2009-2014); Membre del Comitè Tècnic Conjunt (JTC-1) de les societats ISSMFE-ISRM-IAEG (membre del comitè executiu 2010-2014). El 2016 va ser guardonat amb la Varnes medal atorgada pel International Consortium on Landslides.
























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada